31 december 2018 door Thijs in 'Algemeen''

Het jaar zit er bijna op! Tijd om terug te blikken op 2018 als wintersportjaar. Qua sneeuw hadden we geen enkele reden tot klagen. In het begin van het jaar viel er ontzettend veel sneeuw en ook het huidige seizoen is goed van start gegaan. In de wedstrijdsport gaan Marcel Hirscher en Mikaela Shiffrin gewoon door met het domineren van de wereldbeker. In dit weblog nemen we de hoogte- en dieptepunten van wintersportjaar 2018 onder de loep.

Sneeuwcondities

Januari 2018 was een geweldige maand om in de Alpen te zijn. Er viel veelvuldig verse sneeuw en tijdens onze roadtrip hebben we diverse keren de auto uit moeten graven. De pistecondities waren uitstekend en er was geen ijsplaat te bekennen. Tijdens de voorjaarsvakantie was het bibberen geblazen, er werden temperaturen van -20 tot -30 °C gemeten! Veel skigebieden eindigden na Pasen het wintersportseizoen, maar met een gebrek aan sneeuw had dit niets te maken.
Begin december was, wat later dan anders, de eerste sneeuwdump van het huidige seizoen een feit. Er vielen behoorlijke hoeveelheden sneeuw, waardoor er tijdens de kerstvakantie overal uitstekend geskied kan worden.

Verse sneeuw in 2018

Wat een verse sneeuw viel er in 2018!

Hete zomer voor de gletsjers

De gletsjers in de Alpen hebben flink te lijden gehad door de hete zomer van 2018. Volgens gletsjeranalist Kay Helfricht is er door de extreme hitte meer sneeuw dan gemiddeld gesmolten. Het zomerskiseizoen is op veel gletsjers (Les Deux Alpes, Tignes, Mölltaler Gletscher) aanzienlijk korter geworden ten opzichte van een paar jaar geleden.

Tal van nieuwe liften en skiverbindingen

In 2018 zijn er ontzettend veel nieuwe skiliften aangelegd in de Alpen. Zo werd in Zermatt de hoogste 3S-lift ter wereld geopend, is in Mayrhofen de Möslbahn in gebruik genomen en kun je in Willingen voortaan in de modernste stoeltjeslift van Duitsland stappen. Belangrijke nieuwe skiverbindingen zijn gerealiseerd in Andermatt-Sedrun, Reschenpass (Haider Alm-Schöneben) en Maria Alm (Aberg-Natrun).

3S-lift Zermatt voor de Matterhorn

De nieuwe 3S-lift in Zermatt met op de achtergrond de Matterhorn (Foto: © Zermatt Bergbahnen AG)

Skiën werd weer duurder

Skiën wordt duurder en duurder. De gemiddelde prijs van een 6-daagse skipas is met 2,76% gestegen, wat neer komt op een bedrag van € 6,40. De gemiddelde prijs voor een skipas in de grootste skigebieden van Oostenrijk bedraagt deze winter € 261,07. In de top 3 van duurste 6-daagse skipassen in Oostenrijk staan Sölden (€ 293,50), Ski Arlberg (€ 289,-) en Kitzbühel & Kirchberg (€ 277,-). Lunchen werd er ook niet goedkoper op, volgens de Schnitzel Index ligt de gemiddelde prijs van een Schnitzel ‘Wiener Art’ op € 14,80.

Wiener Schnitzel

Voor een Wiener Schnitzel betaal je op de piste gemiddeld € 14,80

Marcel Hirscher

Als er één wintersporter tevreden terugkijkt op 2018 dan is het wel Marcel Hirscher. De alpineskiër met de Nederlandse moeder schreef onlangs in Saalbach-Hinterglemm voor de 63e keer een World Cup op zijn naam. Hiermee is hij de meest succesvolle Oostenrijkse skiër ooit in de World Cup. Het all-time record (86) van de legendarische Ingemark Stenmark lijkt binnen handbereik voor de 29-jarige Hirscher.

Ongelukken & ongevallen

Helaas vielen er in 2018 ook weer de nodige lawineslachtoffers te betreuren. Buiten de piste skiën kan levensgevaarlijk zijn, zeker in combinatie met warme temperaturen en grote hoeveelheden sneeuw. Ongelukken die alleen voor materiele schade zorgden, vonden onder andere plaats in Hochfügen. Hier heeft in december brand gewoed in de Zillertal Shuttle en botsten vijf gondels van de Wimbachexpress op elkaar. Ook de Zugpzitzbahn raakte ernstig beschadigd toen er een onbemande reddingsgondel op een van de nieuwe cabines stortte.

  • Mikaela Shiffrin
  • Wereldrecord grootste Kaiserschmarrn ooit
  • Recordwinter qua sneeuw
  • Lancering 24 UUR IN Magazine
  • Vrachtwagenverbod Oostenrijk op zaterdag
  • Warmste zomer ooit in Oostenrijk
  • Zwitserse topskiër Barandun overleden
  • 5700 flessen Jägermeister gestolen
  • Binnen drie jaar tolheffing in Duitsland
  • Iran beschuldigt Israël van het stelen van sneeuw

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.