30 juli 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Er wordt al vele jaren gewerkt aan de skiverbinding tussen Andermatt, Sedrun en Disentis. Deze zomer wordt de laatste stap gezet door de aanleg van twee grote nieuwe liften. SkiArena Andermatt-Sedrun en Disentis gaan tevens nauwer met elkaar samenwerken en het gebied als één skiregio presenteren. Het skigebied beschikt voortaan over 180 kilometer aan pistes en door de uitgestrektheid kun je een prachtige skitour maken. In dit weblog nemen we de nieuwe 10-persoons gondel Oberalppass-Schneehüenerstock en de 70-persoons cabinelift Cuolm da Vi onder de loep.

Verbinding tussen Andermatt en Sedrun

In juli 2014 is begonnen met de uitbreiding en modernisering van het skigebied Andermatt-Sedrun. Er is een bedrag van maar liefst 130 miljoen CHF gereserveerd voor de verbinding, modernisering en uitbreiding van het skigebied. In de loop der jaren zijn er 14 liften aangelegd, tal van nieuwe pistes gerealiseerd, is de kunstsneeuwproductie opgeschroefd en zijn er restaurants gebouwd. De laatste horde die genomen moet worden om Andermatt en Sedrun definitief met elkaar te verbinden, is de aanleg van de nieuwe gondel op de Oberalppas (2044 m). De SkiArena Andermatt-Sedrun wordt hiermee het grootste skigebied van Centraal Zwitserland.

Nieuwe gondel Oberalppass-Schneehüenerstock

Vanaf december 2018 kun je vanuit Andermatt naar Sedrun skiën en vice versa. De komst van 10-persoons gondel Oberalppass-Schneehüenerstock maakt dit mogelijk. Bij het bergstation van de nieuwe lift wordt ook een nieuw restaurant met panoramaterras in gebruik genomen. Deze lift betekent niet alleen een skiverbinding tussen twee skigebieden, maar ook die tussen twee talen, twee culturen en twee kantons. De stier uit Uri (wapenlogo) en de steenbok uit Graubünden leven voortaan gemeenschappelijk naast elkaar.

Cijfers & feiten van de nieuwe Oberalppass-Schneehüenerstock gondel in Andermatt-Sedrun

Bergstation: Schneehüenerstock Lengte: 1710 m
Hoogte bergstation: / Hoogteverschil: 548 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: c.a. 06:20 min
Stoeltjescapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal liftpalen: 14 Plaats: Oberalppass

Ligging op pistekaart van Oberalppass-Schneehüenerstock gondel

Ligging van van de nieuwe Oberalppass-Schneehüenerstock gondel in Andermatt-Sedrun

Disentis: ‘parel van de Zwitserse Alpen’

Een stukje oostelijker kan men niet achterblijven bij al deze ontwikkelingen. Disentis, dat te boek staat als ‘de parel van de Zwitserse Alpen’, ligt op een hoogte van 1130 meter en heeft slechts 2200 inwoners. Over de sneeuwzekerheid hoef je je hier geen zorgen te maken, de pistes reiken tot 3000 meter. Freeriders kunnen afdalingen met meer dan 1600 meter hoogteverschil maken, waardoor skidagen met 10.000 afdaalmeters gemakkelijk mogelijk zijn. Om skiën op de pistes van Sedrun en Andermatt makkelijker te maken, wordt aan de westkant van Disentis de Cuolm da Vi kabelbaan aangelegd.

Nieuwe 70-persoons Cuolm da Vi kabelbaan

Momenteel wordt er volop gebouwd aan de Cuolm da Vi kabelbaan met twee cabines voor 70 personen. De lift gaat van 1479 naar 2203 meter en krijgt een middenstation bij Cungieri. Bij het bergstation komt ook het Cuolm da Vi restaurant en een nieuwe oefenlift voor beginners en kinderen. Vanaf het middenstation zal het mogelijk zijn om naar het dal te rodelen. Deze lift betekent niet dat alle 180 pistekilometers van Andermatt, Sedrun en Disentis direct met elkaar zijn verbonden. In Sedrun heb je altijd nog de skibus nodig om de oversteek te maken naar de stoeltjeslift van Dieni.

Cijfers & feiten van de nieuwe Cuolm da Vi kabelbaan in Disentis

Bergstation: Cuolm da Vi Lengte: 2262 m
Hoogte bergstation: 2203 Hoogteverschil: 724 m
Snelheid: / Tijd: c.a. 05:40 min
Cabinecapaciteit: 70 personen Capaciteit: 590 pers./uur
Aantal liftpalen: 4 Plaats: Salins

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.