14 september 2018 door Thijs in 'Nieuws''

In het noorden van Italië wordt momenteel hard gewerkt aan de lift- en skiverbinding tussen de skigebieden Haider Alm en Schöneben. De verbinding wordt gerealiseerd door de aanleg van twee 10-persoons gondels en diverse pistes. Door het bundelen van de krachten ontstaat er op de Reschenpass een skigebied met meer dan 60 kilometer aan aaneengesloten pistes. Het project moet afgerond zijn voor het begin van wintersportseizoen 2018/2019. Dit is ook goed nieuws voor wintersporters die vanuit Nauders graag een dagje gaan skiën aan de andere kant van de grens.

Twee nieuwe 10-persoons gondels

Om de verbinding tussen de Haider Alm en Schöneben mogelijk te maken, worden er twee 10-persoons gondels gebouwd. De ene lift loopt vanuit Reschenpass: St. Valentin via een middenstation richting het skigebied van Schöneben. Bij het bergstation van deze lift wordt tevens het dalstation van de nieuwe Höllental gondel aangelegd. Deze lift krijgt een lengte van 1,36 km en reikt tot het hoogste punt van de Jochbahn piste. De verbindingslift tussen St. Valentin en Schöneben en de Höllental gondel betekenen een flinke impuls voor de ontwikkeling van het skigebied. Voortaan ski je zonder problemen, en altijd met een prachtig uitzicht op de Reschensee, van St. Valentin naar Reschenpass: Reschen.

Cijfers & feiten van de nieuwe St. Valentin - Schöneben gondel

Bergstation: Schöneben Lengte: 4279 m
Hoogte bergstation: 1902 m Hoogteverschil: 421 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: c.a. 13 min.
Gondelcapaciteit: 10 personen Capaciteit: 1600 pers./uur
Aantal gondels: n.n.b. Plaats: St. Valentin

Cijfers & feiten van de nieuwe Höllental gondel

Bergstation: Jochbahn Lengte: 1360 m
Hoogte bergstation: 2315 m Hoogteverschil: 413 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: c.a. 04:10 min.
Gondelcapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal gondels: n.n.b. Plaats: Schöneben

6 kilometer aan extra skipistes

Om de verbinding tussen de Haider Alm en Schöneben compleet te maken komen er ook twee nieuwe pistes. Een verbindingspiste met een lengte van 3,6 kilometer maakt het mogelijk om daadwerkelijk van de ene naar de andere kant van het skigebied te skiën. Naast de 10-persoons Höllental gondel komt een 2,4 kilometer lange piste die eindigt bij het nieuwe dalstation. Al langere tijd is er ook de wens voor de aanleg van de ‘Plan Grand’ piste. Deze piste is echter nog niet gereed voor de aanvang van deze winter. De aanleg van deze piste is een stuk ingrijpender aangezien deze omgeving lawinegevaarlijk is.

Bouw van het bergstation van de Höllental gondel

Bouw van het bergstation van de Höllental gondel (Foto: © Facebook Ski- und Bikeresort Schöneben-Haideralm)

Onderdeel van de ‘Twee Landen Skiarena’

Skigebied Haider Alm-Schöneben maakt onderdeel uit van ‘Twee Landen Skiarena’. Deze skiregio reikt van Nauders (Oostenrijk) tot aan Sulden in Vinschgau (Italië). Met één skipas heb je toegang tot de skigebieden van Schöneben-Haider Alm, Watles, Sulden am Ortler, Trafoi en Nauders. Enige jaren geleden was er op de Reschenpass nog onenigheid tussen Nauders en Schöneben-Haider Alm. Nauders stapte uit het skiverbond, omdat het ontevreden was over de verdeling van de inkomsten. Sinds 2017/2018 hebben de skigebieden uit het Italiaanse Zuid-Tirol en het Oostenrijkse Nauders de handen weer ineengeslagen.

Meer informatie over skigebied Haider Alm-Schöneben

Door de verbinding tussen de Haider Alm-Schöneben ontstaat er een skigebied met meer dan 60 kilometer aan pistes. Het pisteaanbod is niet al te lastig en de afdalingen zijn over het algemeen heerlijk breed. De pistes reiken tot een hoogte van 2390 meter en het wintersportseizoen loopt hier doorgaans tot begin april. Schönis Kinderland is het domein van de kinderen. Hier leren de kinderen, onder toeziend oog van mascotte Schöni, spelenderwijs skiën. Ook is er een snowpark en een funslope. Voor de heerlijkheden van de Zuid-Tiroler keuken moet je bij Skihaus Schöneben, Gasthof Plagött of de Rojen Skihütte zijn.

Pistekaart van skigebied Haider Alm-Schöneben

De nieuwe pistekaart van skigebied Haider Alm-Schöneben

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen