26 maart 2018 door Thijs in 'Nieuws''

De huisberg van Maria Alm, Natrun, is vanaf 2018/2019 verbonden met de naastgelegen Aberg. Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling en wordt verbonden, wat één hoort te zijn. Voortaan is er vanuit Maria Alm een ski in-ski out verbinding met de rest van skigebied Hochkönig en hoef je niet langer van de skibus gebruik te maken. Het project omvat de verbouwing van de bestaande Dorfj@t, de aanleg van een nieuwe 10-persoons gondel en verbetering van de Sonnbergpiste. Ook de Königstour wordt hierdoor verlengd en gaat voortaan uit maar liefst 35 kilometer piste bestaan. De kosten voor de verbinding tussen de Aberg en Natrun bedragen 26 miljoen euro.

Vanuit Maria Alm direct naar de Aberg

Momenteel kun je vanuit het centrum van Maria Alm met de Dorfj@t richting de pistes van Natrun. Hier ligt een handjevol pistes en met name beginnende skiërs en families voelen zich hier thuis. Aan de overzijde van Natrun ligt de Aberg, die wél aansluiting biedt op de overige pistes van Hochkönig. Over een verbinding tussen beide skibergen werd al langere tijd gesproken en dit wordt nu definitief werkelijkheid. Vanaf volgend wintersportseizoen kun je vanuit het centrum van Maria Alm met de nieuwe Natrunbahn (Dorfj@t wordt verlengd en verbouwd tot 10-persoons gondel) naar de top van de plaatselijke huisberg. De bestaande Sonnbergpiste wordt verbeterd en voorzien van kunstsneeuwinstallaties om deze het hele seizoen in goede conditie te kunnen houden. Middels een nieuwe skibrug kun je de B164 Hochkönigstraße oversteken naar het dalstation van de Abergbahn.

Nieuwe 10-persoons gondel Sonnbergbahn

Om de oversteek van de Aberg naar Natrun te kunnen maken, wordt de nieuwe Sonnbergbahn aangelegd. Ook dit wordt een 10-persoons gondel, waarvan het dalstation direct bij de Abergbahn komt te liggen. Voortaan is de twee kilometer lange rit met de auto of skibus van en naar Maria Alm verleden tijd. De twee liften hebben een capaciteit van 2000 personen per uur en hiermee is de doorstroming gegarandeerd. Onder het project Natrun-Aberg vallen ook de komst van een meer voor de productie van kunstsneeuw en de verbetering van de infrastructuur rond de Abergbahn.

Impressie Natrun

Foto: © Hochkönig

Königstour met 6 bergtoppen en 35 pistekilometer

De Königstour profiteert ook van de verbinding tussen de Aberg en Natrun. Momenteel bestaat de prachtige Königstour nog uit 5 bergtoppen en 32 kilometer piste, maar volgend seizoen komt hier dus een extra bergtop bij. De Königstour gaat door de aansluiting met Natrun uit 6 bergtoppen bestaan en om deze allemaal te bereiken moet je 35 pistekilometers afleggen. Onderweg overbrug je 7500 hoogtemeters, ski je over heerlijke pistes, ontwaar je prachtige bergpanorama’s en kom je langs tal van authentieke berghutten.

Nieuw in 2019/20: 10-persoons Gabühel gondel

Ook de laatste verouderde skilift in skigebied Hochkönig staat op de planning om vervangen te gaan worden. De 2-persoons Gabühel stoeltjeslift was de laatste bottleneck in de Königstour en daar komt vanaf 2019/20 verandering in. Voortaan kun je nog sneller en comfortabeler deze prachtige skitour afleggen. De D-Line gondel van Doppelmayr wordt in twee fases aangelegd en de werkzaamheden beginnen komend voorjaar. Het oude dalstation in Dienten am Hochkönig wordt enkele honderden meters verplaatst en het bergstation komt een stukje hoger te liggen. De kosten voor de nieuwe 10-persoons Gabühel gondel bedragen 13 miljoen euro.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen in Maria Alm en skigebied Hochkönig? Laat een reactie achter!

Impressie 10-persoons Gabühel gondel

Foto: © Hochkönig

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.