11 november 2018 door Florien in 'Algemeen''

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, dan kan dat best spannend zijn. De verhalen van iedereen om je heen klinken geweldig, maar of dat echt zo is, moet je eerst zelf ervaren. Geen zorgen, op wintersport gaan is echt hartstikke leuk. En als je een beetje rekening houdt met onderstaande punten, dan overleef jij je eerste wintersport en raak je 100% besmet met het wintersportvirus!

#1. Koop of leen een ski-outfit

Als je voor het eerst op wintersport gaat, dan heb je twee opties. Je kunt eigen materiaal aanschaffen met een klein risico dat je het helemaal niet leuk vindt en daarna nooit meer gaat, maar je kunt er ook voor kiezen om kleding te lenen van vrienden of familie. Zo bespaar je geld en heb je niet een hele berg spullen als de skivakantie toch tegen blijkt te vallen.

Wintersporters in dezelfde ski-outfit op de piste

#2. Neem vooraf al een paar lessen

Als je vooraf een aantal lessen neemt bij een indoor skihal of rollerbaan, dan kun je alvast kennis maken met het gevoel van skiën of snowboarden. Denk uiteraard niet dat dit voldoende is, want om een goede skitechniek te ontwikkelen, heb je flink wat lessen nodig!

#3. Ga fit op wintersport

Om de kans op blessures te verminderen, is het belangrijk dat je fit op wintersport gaat. Ga wandelen, hardlopen of naar de sportschool. Ook is het verstandig om ski oefeningen te doen. Hierdoor loop je minder kans op een blessure en is de spierpijn na het skiën een stuk minder heftig. Klik hier voor 5 ski oefeningen >

#4. Kies een skigebied dat geschikt is voor beginners

Als beginnende wintersporter ben je niet op zoek naar een skigebied met veel zwarte pistes. Een oefenweide en brede blauwe of groene afdalingen zijn voor jou veel meer van belang. Ga dus op zoek naar een geschikt skigebied voor beginners. Ook het formaat van een skigebied is tijdens je eerste wintersport helemaal niet belangrijk. Een groot skigebied is veel leuker als je ook daadwerkelijk kunt skiën en allerlei tochten kunt maken.

Skigebied voor beginners met veel blauwe pistes

#5. Leer de après-ski hits alvast uit je hoofd

Voorbereiding is belangrijk en dat geldt uiteraard ook voor de après-ski. Je wilt natuurlijk niet afgaan, omdat je geen enkel nummer mee kunt zingen. Leer daarom alvast de après-ski hits van 2019 uit je hoofd en oefen ook alvast op de beste Oostenrijkse après-ski hits.

#6. Kies niet meteen de zwarte piste

Het klinkt natuurlijk heel stoer om aan je vrienden te vertellen dat je van de zwarte piste af bent geskied. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit absoluut niet leuk is tijdens je eerste dag op ski's. Een zwarte piste is dan extreem steil en doodeng. Uit de buurt blijven dus!

#7. Drink niet te veel in de après-ski

Na een eerste dag op de latten heb je wel een biertje verdiend. Samen met je vrienden duik je de après-ski in en vervolgens gaat het ene biertje na het andere naar binnen. Het is heerlijk om dan door te zakken, maar doe het niet. Je moet de volgende dag weer op tijd bij je klasje verschijnen en het is echt geen pretje om dat te doen met een fixe kater. Is je ruggengraat toch niet sterk genoeg? Probeer dan deze anti-katertips >

Shotjes met schnaps en een peertje in de apres ski

#8. Denk niet dat je eerste les meteen leuk is

Skiën wordt pas echt leuk na een aantal lessen. Hoe meer je oefent op je skitechniek, hoe zelfverzekerder je van de berg af komt en hoe leuker het wordt. Denk dus niet dat de eerste skiles meteen magisch is, want dat is absoluut niet het geval.

#9. Ontspannen na het skiën

Wintersport is ook ontspannen. Na een actieve dag op de pistes is het heerlijk om lekker de wellness in te duiken. Even de spieren tot rust laten komen in de sauna en daarna onder het genot van een drankje een spelletje spelen in het appartement of in de hotelbar.

Even bijkomen in een ligstoeltje op de piste op wintersport

#10. Bereid je voor op spierpijn

Je gebruikt spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Bereid je dus voor op spierpijn. En uiteraard is die de tweede dag het ergst…

#11. Skiën is vallen en opstaan

Leren skiën is vallen en opstaan en daar moet je even doorheen bijten. Zelfs de beste skiërs gaan wel eens keihard onderuit. Natuurlijk doet het af en toe pijn, maar van je eigen fouten leer je, dus sta weer op en ga vrolijk verder.

Vallen op de skipiste

#12. Proef typische wintersportgerechten

Leren skiën maakt hongerig. Een goed excuus om tijdens de lunch allerlei typische wintersportgerechten uit te proberen. Kaiserschmarrn, Goulashsoep, Tiroler Gröstl en Tartiflette behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Pannetje Tiroler Gröstl met spiegelei en salade

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.