Skip to navigation Skip to main content

5 tips om succesvol te leren skiën op latere leeftijd

Volwassene Beginner
© Spalder Media Group

Wanneer de kinderen groot genoeg zijn en je het ook qua werk wat rustiger aan kunt gaan doen, is het tijd om nieuwe dingen te gaan ontdekken. Ook met wintersport kun je nog prima kennismaken op latere leeftijd. Hierbij gaat het niet om zo snel mogelijk afdalen of om een perfecte skitechniek, maar wel om het hebben van een heerlijke tijd in de bergen en op de ski’s. Wie nog nooit op ski’s heeft gestaan, is meestal toch wat angstig om hiermee te beginnen. Niet nodig! Ook op latere leeftijd kun je succesvol leren skiën.

1. Zorg voor een goede fysieke conditie

Skiën is een sport waarbij je je hele lichaam gebruikt. De beenspieren worden het zwaarst belast, maar ook het bovenlichaam dient stabiel te worden gehouden. Een goede fysieke basisconditie is niet alleen belangrijk om blessures te voorkomen, maar ook om veilig en comfortabel op de ski’s te staan. Om straks fit in de sneeuw te staan, kun je je thuis alvast voorbereiden door het uitvoeren van ski oefeningen.

Skiles latere leeftijd
© Spalder Media Group

2. Sta open voor nieuwe dingen

Niet alleen de spieren en het lichaam moeten wennen aan de nieuwe belasting, ook het hoofd moet zich hierop instellen. Het voelt in het begin ongewoon om je in de vallijn (het dal) te bewegen en snelheid te maken. Wie in het verleden al vaker kennis heeft gemaakt met andere sporten en hobby’s, heeft het in dit stadium misschien wat makkelijker. Wie niet sceptisch is, maar vertrouwen heeft in een goede afloop, zal makkelijker in staat zijn om het skiën onder de knie te krijgen.

3. Kies het juiste materiaal

Kinderen hebben regelmatig een nieuwe ski-uitrusting nodig, omdat ze nog in de groei zijn. Volwassenen kunnen in hun skimateriaal investeren met de wetenschap dat ze hier heel wat jaren mee kunnen doen. Let echter goed op dat je ski’s en skischoenen aanschaft die passen bij je niveau. Laat je uitgebreid adviseren en pas diverse skischoenen voordat je overgaat tot een aankoop. Kies vooral niet voor een te stijve skischoen of ski’s die gemaakt zijn voor hoge snelheden. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je eerste wintersport skimateriaal te huren. Ski's huren of kopen?

4. Ga op skiles

Met een goede conditie en de juiste ski-uitrusting ben je er nog niet. Het is belangrijk dat je vanaf de eerste meters op de ski’s de juiste techniek krijgt aangeleerd. Ga niet alleen of met een familielid de piste op, maar leer skiën onder begeleiding van een ervaren skileraar. Tijdens je eerste wintersport loont het om voor privéles te kiezen. Zo kan de skileraar één op één met je aan de slag, waardoor je snel progressie boekt. Naar verloop van tijd is het leuker om een groepsles te boeken, dan kun je elkaar motiveren om het skiën onder de knie te krijgen.

Skiles volwassenen
© Spalder Media Group

5. Oefenen, oefenen, oefenen!

Zonder vallen en opstaan heeft nog nooit iemand leren skiën. Door je levenservaring heb je zeker een voorsprong op het gebied van zelfvertrouwen en risicobeoordeling, maar in de praktijk worden er andere dingen gevraagd. Wie snel vooruitgang wil boeken, moet veel tijd op de ski’s doorbrengen en in het begin zal dit zeker niet makkelijk zijn. Met het nodige doorzettingsvermogen zal je zien dat je al snel zelfstandig van de blauwe piste kunt afdalen!

Leeftijd speelt geen rol bij skitechniek

Wie op oudere leeftijd leert skiën, is vaak net wat voorzichtiger. Een goede fysieke conditie is gelukkig geen kwestie van leeftijd. Wie zich fit voelt en regelmatig in beweging is, zal skiën snel op waarde weten te schatten. Hoewel het er misschien wel zo uit ziet, draait het op de skipiste allerminst om snelheid. Langzamere bochten, maar uitgevoerd met een perfecte skitechniek, zijn veel waardevoller. Ga vooral niet boven je kunnen skiën en daal liever wat langzamer af dan te snel. Probeer te allen tijde een valpartij te vermijden om geen skiblessures op te lopen of je motivatie te verliezen. 10 tips om skiblessures te voorkomen ›

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.