Skip to navigation Skip to main content

9 redenen waarom je weer skiles zou moeten nemen

Skiles Volwassene
© Spalder Media Group

Skiles: de een volgt jaren achter elkaar lessen, maar de ander vindt het na een paar keer wel welletjes. Regelmatig zie ik volwassenen bovenaan een (steile) piste twijfelen of heel onzeker naar beneden skiën, terwijl de kids zich vrolijk ‘in het diepe’ storten. Herken jij je in een of meer van de onderstaande punten? Boek dan tijdens je volgende wintersport weer eens een skiles. Je zult merken dat een betere skitechniek echt zorgt voor meer skiplezier.

1. Je denkt regelmatig: “Oei, dit is steil!”

Skiën op een steile piste is geen probleem en bovendien erg leuk als je weet wat je moet doen. Er zijn wat ‘trucjes’ die je toe kunt passen, waardoor je net zo gemakkelijk van zwart als van blauw af skiet.

2. Je hebt je ski’s wel eens uit gedaan op de piste

Ieder jaar zie je ze wel een paar keer; skiërs die hun ski’s uitklikken en lopend – of nog erger – op hun billen de piste afgaan. Het kost zo erg veel tijd om beneden te komen en bovendien is het ook nog eens erg gevaarlijk. Tijd voor skiles!

3. Als het sneeuwt of mistig is blijf je binnen

Regelmatig hoor ik dat mensen een dagje niet gaan skiën als het ‘rotweer’ is. Natuurlijk is skiën veel gemakkelijker als de zon schijnt en je alles perfect ziet. Bij slecht zicht moet je vertrouwen op je skitechniek, maar dan moet je die natuurlijk wel in huis hebben.

Mist tijdens het skiën

4. Je bent nog nooit met de leraar van zwart geweest

Feit is dat heel veel wintersporters stoppen met skiles, zodra ze met de skileraar van de rode piste zijn geweest. Nu kunnen we het immers wel, toch? Vervolgens zie je deze skiërs onzeker schuivend van de zwarte piste glijden. In de kroeg hebben ze dan vaak wel het hoogste woord: “Ik ben van die zwarte af geweest vandaag!”. Ja, ja, maar hoe?

5. Je maakt nooit veel bochten, maar gaat altijd in één streep naar beneden

Je kent ze wel, van die kamikazepiloten, die met 4 bochten en in een noodvaart de piste af scheuren. Prima als je een afdaling voor jezelf hebt, maar meestal ben je niet alleen. Een beetje controle is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van andere skiërs.

Beginner op de piste

6. Je bent vaak bang tijdens het skiën

Er zijn veel mensen die bang zijn op de ski's. Ze blokkeren bovenaan een piste of halverwege gaat een bocht niet lekker, ze glijden door en daarna gaat het helemaal mis. Deze angst kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar vaak kan een goede skitechniek enorm helpen om de angst te overwinnen. Bang om te skiën? 8 tips tegen ski-angst ›

7. Je hebt een hekel aan bulten en papsneeuw op de piste

Het is einde van de middag en de piste is veranderd in een afdaling vol hoge sneeuwbulten. Er tussendoor, of er overheen, niets gaat echt lekker en een ritme houden is al helemaal lastig. Je bent echt blij als je beneden bent.

Buckels op de piste
© Spalder Media Group

8. Je snapt niet waarom al die mensen wel gewoon gemakkelijk van de ijzige piste gaan

Er is in elk gebied wel zo’n piste die al-tijd ijzig en hard is, bah. En toch moet je erover om bij die fijne afdaling te komen die je graag wilt doen. Het lukt je wel, maar wat heb jij een hekel aan dat ijs. Help! Een ijzige piste ›

9. Je zoon of dochter skiet beter

Moet je je eens voorstellen hoe vervelend het is om als kind steeds op je vader of moeder te moeten wachten? Terwijl jij allang beneden staat, zijn je ouders pas halverwege. Tijd voor skiles paps of mams!

 

Wat is voor jou een reden om wel of niet skiles te nemen?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.