27 december 2016 door Miranda Muller in 'Stellingen', Skitechniek', Algemeen'' | 4 Reactie(s)

9 redenen waarom je weer skiles zou moeten nemen

Skiles, de een volgt jarenlang les, de ander vind het na een paar keer wel welletjes. Bij kinderen is het meestal wel duidelijk; ze gaan op skiles, punt. Veel kinderen kunnen vaak voor ze de basisschool verlaten, al beter skiën dan papa of mama. Regelmatig zie ik volwassenen bovenaan een (steile) piste twijfelen, of heel onzeker naar beneden skiën, terwijl de kids zich vrolijk ‘in het diepe’ storten. Herken jij je in een of meer van de onderstaande punten? Boek dan tijdens je volgende wintersport weer eens een skiles. Je zult merken dat een betere skitechniek echt zorgt voor meer skiplezier.

#1. Je denkt regelmatig: “Oh jee, dit is steil!”

Skiën op een steile piste is geen probleem en bovendien erg leuk als je weet wat je moet doen. Er zijn wat ‘trucjes’ die je toe kunt passen, waardoor je net zo gemakkelijk van zwart als van blauw af skiet.

Skiles

Twijfelen bij het randje van de piste?

#2. Je hebt je ski’s wel eens uit gedaan op de piste

Ieder jaar zie je ze wel een paar keer; skiërs die hun ski’s uitklikken en lopend – of nog erger – op hun billen de piste afgaan. Het kost zo erg veel tijd om beneden te komen en bovendien is het ook nog eens erg gevaarlijk.

#3. Als het sneeuwt of mistig is blijf je binnen

Regelmatig hoor ik dat mensen een dagje niet gaan skiën als het ‘rotweer’ is. Natuurlijk is skiën veel gemakkelijker als de zon schijnt en je alles perfect ziet. Bij slecht zicht moet je vertrouwen op je skitechniek, maar dan moet je die natuurlijk wel in huis hebben.

Vallen skiën

Je hebt het bijna altijd onder controle...

#4. Jij maakt nooit veel bochten, maar gaat altijd in één streep naar beneden

Je kent ze wel, van die kamikazepiloten, die met 4 bochten en in een noodvaart de piste af scheuren. Prima als je een afdaling voor jezelf hebt, maar meestal ben je niet alleen. Een beetje controle is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van andere skiërs.

#5. Je bent nog nooit met de leraar van zwart geweest

Feit is dat heel veel wintersporters stoppen met skiles, zodra ze met de skileraar van de rode piste zijn geweest. Nu kunnen we het immers wel, toch? Vervolgens zie je deze skiërs onzeker schuivend van de zwarte piste glijden. In de kroeg hebben ze dan vaak wel het hoogste woord: “Ik ben van die zwarte af geweest vandaag!”. Ja, ja, maar hoe?

#6. Je bent vaak bang tijdens het skiën

Er zijn veel mensen die bang zijn op de ski's. Ze blokkeren bovenaan een piste of halverwege gaat een bocht niet lekker, ze glijden door en daarna gaat het helemaal mis. Deze angst kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar vaak kan een goede skitechniek enorm helpen om de angst te overwinnen.

Skiles

Skiles kan helpen als je bang bent

#7. Je hebt een hekel aan bulten (pap)sneeuw op de piste

Het is einde van de middag en de piste is veranderd in een afdaling vol hoge sneeuwbulten. Er tussendoor, of er overheen, niets gaat echt lekker en een ritme houden is al helemaal lastig. Je bent echt blij als je beneden bent.

#8. Je snapt niet waarom al die mensen wel gewoon gemakkelijk van de ijzige piste gaan

Er is in elk gebied wel zo’n piste die al-tijd ijzig en hard is, bah. En toch moet je erover om bij die fijne afdaling te komen die je graag wilt doen. Het lukt je wel, maar wat heb jij een hekel aan dat ijs.

#9. Je kind skiet beter

Moet je je eens voorstellen hoe vervelend het is om als kind steeds op je vader of moeder te moeten wachten? Terwijl jij allang beneden staat, zijn je ouders pas halverwege. Tijd voor skiles paps of mams!

Kinderen skiën beter

Zo mooi wil je toch zelf ook leren skiën?

Wat is voor jou een reden om wel/niet skiles te nemen?

Reactie(s)

door Peter op 4 februari

Wat voor veel mensen echt een aanrader. Neem les op een rolband in Nederland. Oneindige afdaling met volledige aandacht van de leraar. Een aantal lessen op de band zorgt voor grote stappen qua techniek. Het lijkt niet goedkoop maar als je heel de week tevreden naar beneden komt is dit het echt el waard.

door frank op 3 februari

plus je bent een stuk uitgeruster want na een aantal jaar ga je meer op kracht dan op techniek skieen.

door Miranda - webredactie Snowplaza.nl op 3 februari

@Marlies: ik kan me je twijfel goed voorstellen, zeker omdat skiles nou eenmaal niet goedkoop is. Toen ik nog skiles gaf heb ik vaak priveles gegeven aan mensen die angstig zijn. Mijn ervaring is dat ze na 1 of 2 uur al een stuk zekerder op hun ski's stonden. Een skileraar ziet vaak snel welke kleine wijzigingen je kunt doen om de skitechniek te verbeteren en geeft je hiervoor tips. Hierdoor kun je misschien ook straks met plezier van de rode, of misschien zelfs wel de zwarte piste af. Misschien toch een keer proberen? Succes!

door marlies op 3 februari

ieder jaar wil ik skiles nemen omdat ik soms (angstig) ben en daardoor onzeker terwijl ik best wel goede controle over mijn ski's kan houden. Het probleem is dat het best wel prijzig is en ik twijfel of mijn angst weggenomen kan worden en er een aantal blauwe piste's zijn waar ik naar toe ga die gewoon leuk zijn om te doen.

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen