23 maart 2018 door Thijs in 'Lijstje''

Heb je ook vaak het gevoel dat je de meeste tijd van je wintersportdag in de lift doorbrengt? Gondels, stoeltjesliften, sleepliften, soms lijkt er aan die tijd in de lift geen einde te komen. Daarnaast zijn er ook nog van die oude, trage skiliften, waarbij je helemaal kruipend naar boven gaat. Eenmaal boven is het tijd om lekker af te gaan dalen, maar binnen de kortste keren sta je weer beneden in de wachtrij. Op koude dagen met verse sneeuw zijn die liften zonder stoelverwarming en kap helemaal een marteling. Gelukkig worden steeds meer oude liften vervangen door hypermoderne installaties met een hoge(re) snelheid. In dit weblog een overzicht van 7 snelle skiliften in de Alpen.

Jochbahn in de SkiWelt: één van de allersnelsten

Het veelzijdige en familievriendelijke skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is al jaren bezig met innoveren. De nieuwe Jochbahn (2015/2016) staat zelfs te boek als een van de allersnelste stoeltjesliften van de wereld. In deze 8-persoons stoeltjeslift word je met een snelheid van 6 meter per seconde omhoog gebracht. Zo kun je veel meer tijd op de piste doorbrengen! Een zonnepaneel met een oppervlakte van 180m2 zorgt voor de benodigde energie en hiermee is de Jochbahn ook nog eens zeer milieuvriendelijk.

Olympiabahn: snelste skilift van Oberstdorf-Kleinwalsertal

Het grensoverschrijdende skigebied Kleinwalsertal & Oberstdorf beschikt over 130 kilometer piste. Op de Nebelhorn bevindt zich de langste dalafdaling van Duitsland en in het Kleinwalsertal draait één van de snelste liften van de Alpen. De Olympiabahn legt in een uur maar liefst 21,6 kilometer af. Dat is maar liefst 6 meter per seconde. Niet alleen op het gebied van snelheid scoort deze lift goed, ook op comfort. In tegenstelling tot bij de oude lift zijn stoelverwarming en weerkap vanzelfsprekend nu wel aanwezig.

Vanoise Express: snelste gondel met twee verdiepingen

Skigebied Paradiski beschikt over meer dan 100 skiliften en meer dan 400 kilometer piste. Bij een skigebied van dit formaat hoort natuurlijk ook een bijzondere skilift. De Vanoise Express verbindt de skigebieden van Les Arcs en La Plagne met elkaar. Tussen de gondel en de grond zit op het hoogste punt maar liefst 400 meter. De spectaculaire dubbeldekgondel legt een afstand van 12,5 meter af per seconde (maximumsnelheid 45 km/h) en biedt plaats aan 200 personen per cabine. Binnen 5 minuten sta je aan de andere kant van het skigebied!

Penkenbahn: vanuit Mayrhofen sta je in 8 minuten op de piste

Met een snelheid van 7,5 meter per seconde kan de Penkenbahn 3840 personen per uur vervoeren. De 3-S gondel in Mayrhofen overbrugt een hoogteverschil van 1135 meter en wordt op het complete traject slechts door drie palen ondersteund. Vanuit het centrum van het dorp sta je na iets meer dan 8 minuten op de pistes van de Penken. Vanaf hier liggen 136 geprepareerde pistekilometers aan je voeten. Ook de beroemde Harakiri afdaling maakt onderdeel uit van het skigebied.

Silvrettabahn: snelste stoeltjeslift van Vorarlberg

De Silvrettabahn in Silvretta Montafon legt iedere seconde 5,5 meter af. Hiermee sta je binnen 7 minuten weer op een hoogte van 2145 meter. En dat terwijl de lift een afstand van maar liefst 2000 meter aflegt! De nieuwe stoeltjeslift, die in 2016/2017 in gebruik werd genomen, is hiermee dubbel zo snel als z’n voorganger. De oude Garfrescha Bahn II bleef steken bij slechts 2,5 meter per seconde.

Eisgratbahn: comfortabel en snel naar de Stubaier Gletscher

De Eisgratbahn brengt sinds de start van wintersportseizoen 2016/2017 wintersporters richting de Stubaier Gletscher. En dat doet deze 3S-lift op een snelle én comfortabele manier! De lift legt iedere seconde 6,94 meter af en behaalt snelheden tot 25 km/u. In 12 minuten worden de 1200 hoogtemeters overbrugt en stap je uit bij bergstation Eisgrat. De cabines bieden plaats aan 32 personen en zijn uitgerust met gratis WiFi.

Zugspitze: snelste gondel van Duitsland

Na 54 jaar trouwe dienst kwam er een einde aan de dienst van de Eibsee-kabelbaan op de Zugspitze. De nieuwe Zugspitzbahn werd in december 2017 in gebruik genomen en vervoert toeristen en wintersporters met een snelheid van 10,6 meter per seconde. Het traject richting de top wordt ondersteund door slechts een paar palen. En deze zijn met een hoogte van 127 meter, hoger dan een andere constructie ooit is geweest. Ook is de nieuwe kabelbaan naar de Zugspitze de snelste gondel van Duitsland.

Pardatschgratbahn: wereldrecord met 1251 meter hoogteverschil

De Pardatschgratbahn in Ischgl valt niet alleen op door de ongekende snelheid van 7,5 m/s, maar ook door het hoogteverschil. Je overbrugt maar liefst 1251 meter in iets minder dan 10 minuten en daarmee sleept deze lift een wereldrecord in de wacht. Geen enkele andere 3S-lift overbrugt zoveel hoogtemeters als de Pardatschgratbahn. Per cabine kunnen er 28 personen worden vervoerd en de totale capaciteit bedraagt 2800 personen per uur. De Pardatschgratbahn valt niet alleen op met snelheid, maar zeker ook met hoogteverschil!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen