14 januari 2017 door Thijs in 'Algemeen''

Skiliften: alle types op een rijtje

Skiliften, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van eenvoudige ankerlift tot hypermoderne 3S-lift. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar voor de wintersporter. Het is vanzelfsprekend door een lift naar de top van de berg te worden gebracht, maar er schuilt de nodige techniek achter dit vervoersmiddel. Er zijn liften die vast aan de kabel zitten, of die losgekoppeld kunnen worden om makkelijker in en uit te stappen. Een sleeplift is meer geschikt voor kortere afstanden, terwijl we voor lange afstanden liever gebruik maken van een gondel. In dit weblog zetten we alle type skiliften op een rijtje.

Sleepliften

Ankerlift
Langzaamaan raken ze met uitsterven bedreigd in de skigebieden. De traditionele sleepliften worden op lange trajecten bijna allemaal vervangen door stoeltjesliften. Iedere wintersporter heeft wel eens moeite gehad met het grijpen van het anker of is er een keer uitgevallen. Als alles goed gaat plaats je het anker onder je kont, waarna je wordt voortgeduwd. Een anker biedt plaats aan twee wintersporters tegelijk.

Pannenkoeklift
De pannenkoeklift wordt veelal gebruikt op de babyweide en beschikt over een rond zitgedeelte. Je klemt de ‘pannenkoek’ tussen je benen, waarna je naar boven wordt getrokken. In vergelijking met de ankerlift is het net wat makkelijker instappen.

Pannenkoeklift

Touwlift
De touwlift is de meest simpele lift en wordt ingezet naast een (korte) oefenweide of als verbinding tussen twee liften. Soms zijn er knopen aan het touw vastgemaakt om je eenvoudiger vast te kunnen houden.

Lopende band
De lopende band is de eerste lift waar kinderen mee te maken krijgen, wanneer ze voor het eerst op wintersport gaan. Je hoeft slechts op de rubberen transportband te gaan staan om naar boven vervoerd te worden. In ieder kinderland zie je tegenwoordig een lopende band.

Lopende band

Kabelbanen

Stoeltjeslift
De stoeltjeslift is de lift die het meest voorkomt in de skigebieden. De capaciteit per stoeltje verschilt van 1 tot 10 personen. Ski’s kunnen gewoon aanblijven, en door stoelverwarming en weerkappen is de stoeltjeslift behoorlijk comfortabel.

Kabelbaan
Kabelbanen/pendelbanen leggen altijd hetzelfde traject af en kunnen alleen heen en weer. De cabines beschikken over een hoge capaciteit en bieden soms wel plaats aan 200 personen. Ze zijn ideaal voor lange afstanden.

Gondellift
Gondelliften beschikken over cabines die hangen aan een omlopende kabel. De cabines kunnen in het dal, berg-, en eventueel het middenstation worden ontkoppeld van de kabel, waardoor het makkelijker in- en uittappen is. Hierdoor is de snelheid van de cabines in de stations lager dan over het reguliere traject. Ski’s en snowboards worden aan de buitenzijde van de gondel vervoerd.

Bernkogelbahn, Saalbach

Bernkogelbahn, Saalbach

2S en 3S-liften
Het verschil tussen een traditionele gondellift en een 2S-, of 3S-lift is dat deze liften over 1 of 2 draagkabels én een trekkabel beschikken. Ook deze liften werken volgens het omloopprincipe. Door de extra draagkabels zijn deze liften stabieler, waardoor ze van grotere cabines kunnen worden voorzien. Ze zijn ideaal voor het overbruggen van lange trajecten, zonder de ondersteuning van veel liftpalen. Oa. Penkenbahn, Matterhorn en Eisgratbahn.

Funitel
Een bijzonder type 2S-lift is de funitel. Bij de funitel lopen twee trekkabels parallel aan elkaar aan de buitenzijdes van de gondel. Funitels hebben een hoge capaciteit (veel cabines, veel zitplaatsen) en zijn zeer goed bestand tegen harde wind.

Funitel des marmottes 3

Funitel des marmottes 3, Alpe d' Huez

Kabelspoorweg

Kabelspoorweg
In sommige skigebieden zijn ze nog aanwezig, bergtreintjes die over een steile baan door een kabel worden voortgetrokken. Meestal is er sprake van twee kabeltreinen die over hetzelfde traject rijden en in het midden elkaar kunnen passeren. In de skigebieden zijn er zowel bergtreintjes die ondergronds als bovengronds rijden.

Zijn we nog een type skilift vergeten? Laat een reactie achter!

Funiculaire de St-Luc / Val d

Funiculaire de St-Luc / Val d'Anniviers

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen