Skiliften zijn er in allerlei soorten en maten. Van een simpele ankerlift tot een hypermoderne combilift. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar voor de wintersporter. Het is vanzelfsprekend dat we door een lift naar de top van de berg worden gebracht, maar er schuilt de nodige techniek achter dit vervoersmiddel. Er zijn liften die vast aan de kabel zitten, maar ook die losgekoppeld kunnen worden om makkelijker in en uit te stappen. Een sleeplift is meer geschikt voor kortere afstanden, terwijl we voor lange afstanden liever gebruik maken van een gondel. In dit blog zetten we alle type skiliften op een rijtje.
Heel veel verschillende soorten skiliften
Van touwlift tot combilift en van ankerlift tot bergtrein: je kunt op wintersport in veel verschillende skiliften terechtkomen. Als je in een nieuw skigebied gaat skiën, kan het ook als ervaren wintersporter zijn dat je een lift ziet waar je nog nooit van gehoord hebt. Daarom even dit overzicht, mocht je jezelf ineens afvragen in wat voor lift je nu weer moet stappen.
Sleepliften
In een skigebied kun je verschillende soorten sleepliften tegenkomen. Dit type skilift trekt je als het ware omhoog de berg op. De ankerlift en pannenkoeklift zijn de meest bekende. Welke er nog meer bestaan? Stelling: sleepliften mogen niet verdwijnen uit de skigebieden ›
Ankerlift
Langzaamaan raken ze met uitsterven bedreigd in de skigebieden. De traditionele sleepliften worden op lange trajecten bijna allemaal vervangen door stoeltjesliften. Iedere wintersporter heeft wel eens moeite gehad met het grijpen van het anker of is er een keer uitgevallen. Als alles goed gaat plaats je het anker onder je kont, waarna je wordt voortgeduwd. Een anker biedt plaats aan twee wintersporters tegelijk.
Pannenkoeklift
De pannenkoeklift wordt veelal gebruikt op de babyweide en beschikt over een rond zitgedeelte. Je klemt de ‘pannenkoek’ tussen je benen, waarna je naar boven wordt getrokken. In vergelijking met de ankerlift is het net wat makkelijker instappen. De meeste pannenkoekliften zijn eenpersoons, maar er zijn ook varianten waar meerdere personen naast elkaar kunnen zitten. In sommige landen worden nog oudere pannenkoekliften gebruikt, die niet van plastic maar van staal zijn. Die hebben een vrij hoge startsnelheid, waardoor je wel eens 'gelanceerd' kan worden.
Touwlift
De touwlift is de meest simpele lift en wordt vaak ingezet naast een (korte) oefenweide of als verbinding tussen twee liften. Soms zijn er knopen aan het touw vastgemaakt, waarmee je je eenvoudiger vast kunt houden.
Lopende band
De lopende band is de eerste lift waar kinderen mee te maken krijgen, wanneer ze voor het eerst op wintersport gaan. Je hoeft slechts op de rubberen transportband te gaan staan om naar boven vervoerd te worden. In vrijwel ieder kinderland zie je tegenwoordig een lopende band. Ook wel bestempeld als magisch tapijt. Er zijn in sommige skigebieden ook langere lopende banden die als verbindingslift dienen. Bijvoorbeeld in Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki.
Bijzondere sleeplift: paardenlift
Naast de bovengenoemde sleepliften zijn er in sommige skigebieden erg bijzondere sleepliften. Zo komt het wel eens voor dat je achter een sneeuwscooter kunt hangen aan het touw, maar tijdens de Giro della Grande Guerra skitocht moet je gebruik maken van een 'paardenlift', waarbij je aan een lang touw met meerdere skiërs tegelijk over een vrij vlak stuk voortgetrokken wordt door paarden. Een bijzondere ervaring!
Kabelbanen
Zoals de naam van dit type skilift al doet vermoeden, hangt deze aan de kabel en word je zo voortgetrokken omhoog. Er zijn verschillende kabelbanen te vinden in de skigebieden.
Stoeltjeslift
De stoeltjeslift is de lift die het meest voorkomt in de skigebieden. De capaciteit per stoeltje verschilt van 1 tot 10 personen. Ski’s kunnen gewoon aanblijven en door stoelverwarming en weerkappen zijn de nieuwere modellen stoeltjesliften behoorlijk comfortabel. En hoe fijn is het om bij mooi weer even bij te komen in de zon? Bij de meeste moderne stoeltjesliften kunnen de stoeltjes van de kabel gehaald worden.
Gondellift
Gondelliften beschikken over cabines die hangen aan een omlopende kabel. De cabines kunnen in het dal, berg-, en eventueel het middenstation worden ontkoppeld van de kabel, waardoor het makkelijker in- en uittappen is. Hierdoor is de snelheid van de cabines in de stations lager dan over het reguliere traject. Ski’s en snowboards worden vaak aan de buitenzijde van de gondel vervoerd, maar soms moet je ze ook mee naar binnen nemen.
Combilift
Een van de nieuwste liften is een combilift. Die combineert een stoeltjeslift met een gondellift. Zo kunnen wintersporters kiezen of ze in de rij voor de gondels of voor de stoeltjes gaan staan. Dat is bijvoorbeeld handig als je als skileraar met een groepje kinderen in de lift wilt stappen. Dan is het in de gondel vaak gemakkelijker om de groep bij elkaar te houden. Maar, zo kun je ook aan de hand van het weer een keuze maken of je warm binnen wil zitten of lekker in het zonnetje.
Kabelbaan
Kabelbanen/pendelbanen leggen altijd hetzelfde traject af en kunnen alleen heen en weer. De cabines beschikken over een hoge capaciteit en bieden soms wel plaats aan 200 personen. Ze zijn ideaal voor lange afstanden.
2S en 3S-liften
Het verschil tussen een traditionele gondellift en een 2S-, of 3S-lift is dat deze liften over 1 of 2 draagkabels én een trekkabel beschikken. Ook deze liften werken volgens het omloopprincipe. Door de extra draagkabels zijn deze liften stabieler, waardoor ze van grotere cabines kunnen worden voorzien. Ze zijn ideaal voor het overbruggen van lange trajecten, zonder de ondersteuning van veel liftpalen. Oa. Penkenbahn, Matterhorn en Eisgratbahn.
Funitel
Een bijzonder type 2S-lift is de funitel. Bij de funitel lopen twee trekkabels parallel aan elkaar aan de buitenzijdes van de gondel. Funitels hebben een hoge capaciteit (veel cabines, veel zitplaatsen) en zijn zeer goed bestand tegen harde wind.
Bergtreinen
Tot slot zijn er ook nog de bergtreinen. In diverse skigebieden kom je deze kleine treintjes nog tegen. Ze brengen je binnen aanzienlijke snelheid van punt a naar b en weer terug.
Kabelspoorweg
In sommige skigebieden zijn ze nog aanwezig, bergtreinen die over een steile baan door een kabel worden voortgetrokken. Meestal is er sprake van twee kabeltreinen die over hetzelfde traject rijden en in het midden elkaar kunnen passeren. In de skigebieden zijn er zowel bergtreintjes die ondergronds als bovengronds rijden. Er zijn ook modernere varianten, zoals de Hungerburgbahn in Innsbruck.
Tandradspoorweg
De tandradspoorweg vind je niet alleen in skigebieden, maar ook in steden met hoogteverschillen. De bekendste lift van deze soort is waarschijnlijk de Jungfraubahn in Zwitserland, die je vanaf het staton Kleine Scheidegg naar het station Jungfraujoch op 3454 meter hoogte brengt. De lift werd in 1912 voor het eerst in gebruik genomen. De tandradspoorweg heeft een extra rail in het midden met de vorm van een tandheugel. De trein die over het spoor loopt heeft een tandwiel dat deze middelste rail grijpt en op die manier aandrijft.
En... welke lift is jouw favoriet?