30 december 2017 door Thijs in 'Lijstje''

10 meest enge skiliften

Er zijn van die skiliften waar je met frisse tegenzin instapt. Ze zijn simpelweg zo steil, zo hoog of zo oud, dat je hier net wat minder op je gemak zit. Gelukkig worden er steeds meer skiliften vernieuwd, maar dat wil echter niet zeggen dat nieuwe skiliften niet eng kunnen zijn. Door de vooruitgang van de techniek kunnen liften bijvoorbeeld grotere afstanden overbruggen zonder liftpalen. Ook de cabines met glazen bodems boezemen bij veel wintersporters angst in. In dit weblog een overzicht van de 10 meest enge skiliften.

#1. Téléphérique Aiguille du Midi, Chamonix

Vanuit Chamonix moet je ruim 3 kilometer verticaal omhoog om de top van de Aiguille du Midi te bereiken. Tijdens het laatste stuk hangt de kabelbaan nooit meer dan 70 meter boven de grond, maar is de hellingsgraad wel 80% met een stijging van 500 meter. Bovendien staat er op deze hoogte van rond de 3842 meter regelmatig een stevige wind.

© Camp To Camp

© Camp To Camp

#2. Predigtstuhlbahn, Bad Reichenhall

Instappen in de Predigtstuhlbahn in Bad Reichenhall doe je op eigen risico. De lift is al bijna 90 jaar in gebruik en daarmee de oudste, nog originele lift, van de Alpen. Je waant je tijdens de 9 minuten durende rit even in een andere tijd. Al sinds 1 juli 1928 stappen bergliefhebbers in de lift naar de 1614 meter hoge Predigstuhl.

© BerchtesgadenerLand

© BerchtesgadenerLand

#3. Zugspitzbahn, Garmisch-Partenkirchen

Ruim een week geleden werd deze splinternieuwe gondellift Zugspitzbahn bij Garmisch-Partenkirchen geopend. Deze lift heeft maar liefst 3 wereldrecords verbroken: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen. Met een hoogteverschil van 1945 meter en een afstand waarbij de kabel van de gondel niet wordt ondersteund door palen van 3213 meter, is deze lift niet alleen een stukje hoogstaand ingenieursschap, maar ook een belevenis op zich.

#4. Freccia, Cortina d’Ampezzo

De Freccia kabelbaan in Cortina d'Ampezzo gaat naar een hoogte van meer dan 3000 meter. De lift gaat al heel wat jaren mee en dat komt niet ten goede aan je gemoedsgevoel wanneer je instapt. Je bevindt je honderden meters boven de grond en hoort voortdurend gepiep en gekraak. Leuk weetje is dat de film Cliffhanger met Sylvester Stallone hier is opgenomen. Wanneer je om je heen kijkt begrijp je waarom.

© CortinaDolomiti

© CortinaDolomiti

#5. Téléphérique du Pic du Midi de Bigorre, La Mongie

Wanneer je voor het eerst de Téléphérique du Pic du Midi de Bigorre in La Mongie ziet begrijp je niet hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om deze lift te bouwen. De lift hangt werkelijk een duizelingwekkende hoogte boven de afgrond.

© Le-p

© Le-p'tit-pyrénéen

#6. Peak 2 Peak, Whistler

De Peak 2 Peak Gondola in Whistler heeft een record op zijn naam staan: het hoogste punt boven de grond (436 meter). Denk maar niet te veel aan dit getal wanneer je in deze wonderlijke 3S-lift stapt. Wanneer je geluk, of pech, hebt zit je ook nog in de cabine met een glazen bodem.

© Whistler

© Whistler

#7. Vallugabahn, St. Anton am Arlberg

Wie in de Vallugabahn in St. Anton am Arlberg stapt moet geen last van hoogtevrees hebben. Met name het eerste deel naar Vallugagrat boezemt angst in door de ongekende hoogte waarop de cabine zich bevindt. Na 5 minuten zit het ritje naar het 2647 meter hoge bergstation er op.

© St. Anton am Arlberg

© St. Anton am Arlberg

#8. Leissieres Express, Val d’Isere

Net als de Alpauris lift in Alpe D’Huez, gaat ook de Leissieres Express in Val d'Isère een stuk naar beneden. Dit zorgt voor een achtbaangevoel en daar zit je als wintersporter niet altijd op te wachten. Wanneer het weer onverhoopt ook nog eens tegenvalt, lijk je helemaal in de diepte te duiken. De Leissieres Express staat ook wel bekend als de ‘op en over’.

#9. Vanoise Express, La Plagne/Les Arcs

De Vanoise Express verbindt de skigebieden van La Plagne en Les Arcs. Eerst gaat de lift de duizelingwekkende diept in, waarbij het maximaal 380 meter boven de grond hangt. Vervolgens begint de lift aan de klim naar het bergstation. Er kunnen maximaal 300 mensen in de dubbeldek cabines, dus claustrofobisch moet je ook niet zijn.

© CommonsWikimedia

© CommonsWikimedia

#10. Penkenbahn, Mayrhofen

De Penkenbahn in Mayrhofen is recent vernieuwd, maar het enge karakter van deze lift is blijven bestaan. In het begin zweef je weg uit het dorp en lijkt er nog niets aan de hand. Eenmaal over de top van de eerste berg begint de misère. De cabines zweven honderden meters boven een dal! Eenmaal boven weten de wintersporters niet hoe snel ze de pistes van de Penken op moeten zoeken.

Wat vind jij de meeste enge skilift van de Alpen? Laat een reactie achter!

© Penkenbahn

© Penkenbahn

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.