Skip to navigation Skip to main content

De 10 meest enge skiliften

7840 - De 10 meest enge skiliften (2)
© Arlberger Bergbahnen

Er zijn van die skiliften waar je met frisse tegenzin instapt. Ze zijn simpelweg zo steil, zo hoog of zo oud, dat je hier net wat minder op je gemak in zit. Gelukkig worden er steeds meer skiliften vernieuwd, maar dat wil niet zeggen dat nieuwe skiliften niet eng kunnen zijn. Door de vooruitgang van de techniek kunnen liften bijvoorbeeld grotere afstanden overbruggen zonder liftpalen. Ook de cabines met glazen bodems boezemen bij veel wintersporters angst in. In deze blog een overzicht van de 10 meest enge skiliften.

#1. Téléphérique Aiguille du Midi, Chamonix

Vanuit Chamonix moet je ruim 3 kilometer verticaal omhoog om de top van de Aiguille du Midi te bereiken. Tijdens het laatste stuk hangt de kabelbaan nooit meer dan 70 meter boven de grond, maar is de hellingsgraad wel 80% met een stijging van 500 meter. Bovendien staat er op deze hoogte van rond de 3842 meter regelmatig een stevige wind.

#2. Predigtstuhlbahn, Bad Reichenhall

Instappen in de Predigtstuhlbahn in Bad Reichenhall doe je op eigen risico. De lift is al bijna 90 jaar in gebruik en daarmee de oudste, nog originele lift, van de Alpen. De Predigtstuhlbahn is ondertussen benoemd tot één van de meest spectaculaire liften van de wereld en je waant je tijdens de 9 minuten durende rit echt even in een andere tijd. Al sinds 1 juli 1928 stappen bergliefhebbers in de lift naar de 1614 meter hoge Predigstuhl.

7840 -  (6)
© Berchtesgadener Land Tourismus

#3. Zugspitzbahn, Garmisch-Partenkirchen

Alweer een aantal jaar kun je met de Zugspitzbahn bij Garmisch-Partenkirchen naar de 2962 meter hoge Zugspitze. Deze lift heeft maar liefst drie wereldrecords verbroken: de hoogste liftpaal, het grootste hoogteverschil en de grootste afstand tussen twee liftpalen. Met een hoogteverschil van 1945 meter en een afstand waarbij de kabel van de gondel niet wordt ondersteund door palen van 3213 meter, is deze lift niet alleen een stukje hoogstaand ingenieursschap, maar ook een belevenis op zich.

#4. Téléphérique du Pic du Midi de Bigorre, La Mongie

Wanneer je voor het eerst de Téléphérique du Pic du Midi de Bigorre in La Mongie ziet, begrijp je niet hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om deze lift te bouwen. De lift hangt werkelijk een duizelingwekkende hoogte boven de afgrond. Zwangere vrouwen mogen de lift ook niet in, waarschijnlijk vanwege de vele hartkloppingen die je onderweg ervaart.

#5. Peak 2 Peak, Whistler

De Peak 2 Peak Gondola in Whistler heeft een record op zijn naam staan: het hoogste punt boven de grond (436 meter). Denk maar niet te veel aan dit getal wanneer je in deze wonderlijke 3S-lift stapt. Wanneer je geluk (of juist pech) hebt, zit je ook nog in de cabine met glazen bodem.

#6. Vallugabahn, St. Anton am Arlberg

Wie in de Vallugabahn in St. Anton am Arlberg stapt, moet geen last van hoogtevrees hebben. Met name het eerste deel naar Vallugagrat boezemt angst in door de ongekende hoogte waarop de cabine zich bevindt. Na 5 minuten zit het ritje naar het 2647 meter hoge bergstation er gelukkig alweer op.

7840 -  (7)
© Arlberger Bergbahnen

#7. Leissieres Express, Val d’Isere

Net als de Alpauris lift in Alpe D’Huez, gaat ook de Leissieres Express in Val d'Isère een flink stuk naar beneden. Dit zorgt voor een achtbaangevoel en daar zit je als wintersporter niet altijd op te wachten. Wanneer het weer onverhoopt ook nog eens tegenvalt, lijk je helemaal in de diepte te duiken. De Leissieres Express staat ook wel bekend als de ‘op en over’.

#8. Vanoise Express, La Plagne/Les Arcs

De Vanoise Express verbindt de skigebieden van La Plagne en Les Arcs. Eerst gaat de lift de duizelingwekkende diept in, waarbij hij maximaal 380 meter boven de grond hangt. Vervolgens begint de lift aan de klim naar het bergstation. De glazen bodem maakt het extra spannend en er kunnen maximaal 300 mensen in de dubbeldek cabines, dus claustrofobisch moet je ook niet zijn.

7840 -  (8)
© La Plagne Tourism

#9. Téléphérique des Glaciers de la Meije

Deze kabelbaan brengt je in ongeveer driekwartier tijd vanuit het dorp op 1480 meter naar een hoogte van 3211 meter. De rit duurt dus al vrij lang en vanwege de grote hoogtes en ietwat rare cabines is deze erg spannend. Eenmaal boven aangekomen wordt het nog spannender, want er zijn namelijk geen geprepareerde pistes!

#10. Penkenbahn, Mayrhofen

De Penkenbahn is een aantal jaar terug vernieuwd, maar het enge karakter van deze lift is blijven bestaan. In het begin zweef je weg uit het dorp en lijkt er nog niets aan de hand. Eenmaal over de top van de eerste berg begint de misère. De cabines zweven honderden meters boven een dal! Eenmaal boven weten de meeste wintersporters niet hoe snel ze de pistes van de Penken op moeten zoeken.

2233 - Winter - Gina

Over Gina

Als 4-jarige kleuter stond Gina voor het eerst op de piste en sindsdien heeft ze geen jaar meer overgeslagen! Niets fijner dan actief bezig zijn in de frisse berglucht met als beloning elke dag Kaiserschmarrn en Aperol Spritz.