22 januari 2019 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Bij iedere wintersporter spookt het wel eens door het hoofd wanneer de skilift op een koude dag boven een flinke afgrond stil blijft staan. Wat zou er gebeuren als de lift op dit moment kapot gaat? Er is zelfs ooit een horrorfilm gemaakt met dit thema en die liep op het einde niet goed af kunnen we verklappen. In dit weblog lees je wat je moet weten wanneer je onverhoopt stil komt te hangen in de skilift. Daarnaast hebben we enkele van de spectaculairste voorbeelden van vastgelopen skiliften in de Alpen voor je op een rijtje gezet.

Voorbeelden van defecte skiliften

Gelukkig gebeurt het niet vaak dat wintersporters vast komen te zitten in de skilift, maar af en toe vinden dergelijke incidenten helaas plaats. Zo werd er op de Großglockner vergeten dat er nog een vrouw met 2 kinderen in de skilift zaten, waarna zij besloot om dan maar zelf uit de lift te springen. Meer geluk hadden de passagiers van een skilift in het Beierse Brauneck, aangezien zij door de reddingsdienst werden bevrijd. De grootste pechvogels waren misschien wel de twee wintersporters in de stoeltjeslift die voor een sneeuwkanon stil bleef staan en de volle laag kregen. Sommige van deze voorbeelden zijn zelfs nog niet eens van zo heel lang geleden.

Stoeltjeslift

Je moet er toch niet aan denken dat je vast komt te zitten in een stoeltjeslift?

Lenggries: kabelbaan in Brauneck blijft hangen

Op een dinsdagmorgen in 2010 stopte de skilift in het Beierse Brauneck er plotseling mee en weigerde verdere dienst. Toen de helikopter boven de lift begon te cirkelen was het voor de 43 wintersporters in de 4 gondels duidelijk wat er aan de hand was. Na een operatie van 2 uur was iedereen met behulp van een touwladder gered. Over de oorzaak van het incident werden in eerste instantie geen uitspraken gedaan. Het gerucht ging dat er sprake was van een ‘klein technisch defect’, vanwege het feit dat 2 gondels met elkaar in aanraking kwamen. De laatste keer dat een vergelijkbaar incident in Lenggries plaatsvond, was volgens de bevolking meer dan 40 jaar geleden.

Kals: na sluiting vergeten worden in de stoeltjeslift

Doorgaans wordt er tussen het dal- en het bergstation gecommuniceerd over de laatste personen die in de lift zijn gestapt. In Kals am Großglockner vond in 2002 een misverstand plaats, waardoor een 39-jarige vrouw met haar 2 zonen in de lift vergeten werd. Toen de temperatuur meer dan 10 graden onder nul werd, sprong de vrouw 6 meter uit de lift naar beneden, waarbij ze gewond raakte aan haar wervelkolom. De jongens vertoonden sporen van bevriezing en waren in shock. De liftmaatschappij gaf aan dat normaal gesproken het nummer van het laatste stoeltje wordt genoteerd.

Damüls: skilift blijft stilstaan bij het sneeuwkanon

Wat een pech heb je wanneer de skilift stil blijft staan, precies waar een sneeuwkanon op dat moment kunstsneeuw aan het produceren is. Dit is echter precies wat er gebeurde in het skigebied Damüls – Mellau – Faschina Schneereich in Vorarlberg. De video heeft inmiddels al meer dan 300.000 views op YouTube. Enige tijd na het incident gaven de twee pechvogels een interview op de radio. “Toen we realiseerden dat de lift niet verder ging, hebben we onze jassen zo hoog mogelijk opgetrokken. Eenmaal boven waren we zo goed als bevroren.” Als schadevergoeding kregen ze van het skigebied een hotelovernachting, twee dagkaarten, twee dekens en een paraplu.

USA: 700.000 euro schadevergoeding wegens vastzitten in de lift

Groter worden de schadevergoedingen, wanneer dergelijke incidenten aan de overkant van de oceaan plaatsvinden. Bij een ongeluk in de Verenigde Staten kreeg een vrouw volgens WCAX NEWS een schadevergoeding van 750.000 dollar. In 2011 zat de betrokkene wegens een defect meer dan 6 uur in een skilift in Killington. De vrouw leed aan onderkoeling en een posttraumatisch stresssyndroom. De rechtbank oordeelde dat de vrouw aanspraak maakte op 500.000 euro schadevergoeding, de jury vond echter dat het bedrag nog hoger diende te zijn.

Wat moet je doen wanneer je vast komt te zitten in de skilift?

Bewaar de rust, spring niet uit de lift en probeer niet via de liftkabel naar een van de palen te klimmen. Mocht je onverhoopt vallen dan kan dit nare gevolgen hebben. Blijf rustig in de skilift zitten en neem met je mobiele telefoon contact op voor hulp. Geen mobiele telefoon? Probeer je dan op een andere manier kenbaar te maken. Door de bergredding wordt jaarlijks meerdere malen geoefend om wintersporters uit skiliften te bevrijden. Liftbedrijf Doppelmayr heeft een nieuw reddingsconcept ontwikkeld, waarbij in geval van nood niemand tussentijds hoeft uit te stappen. De Grasjochbahn in Silvretta Montafon is een van de drie liften die over het alternatieve aandrijvingssysteem beschikt, dat in geval van pech de cabines veilig terug naar het dalstation krijgt.

Heb jij wel eens voor langere tijd vastgezeten in de skilift? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen