Skip to navigation Skip to main content

Eisgratbahn: Stubaier Gletscher investeert ruim 60 miljoen in nieuwe lift

7176 - Eisgratbahn: Stubaier Gletscher investeert ruim 60 miljoen in nieuwe lift (1)

Op de Stubaier Gletscher kun je vanaf eind oktober in een nieuwe en razendsnelle gondellift stappen. De huidige Eisgratbahn wordt vervangen door een splinternieuwe en razendsnelle 3S gondellift met ruime cabines voor maximaal 32 personen. Met de bouw van de nieuwe lift wordt tevens het record verbroken van de langste 3S lift in de Alpen. Voor dit nieuwe paradepaardje moet de Stubaier Gletscher diep in de buidel tasten; het project kost 58 miljoen euro. Ook wordt er een nieuwe dalfadaling gerealiseerd in het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk.

3S Eisgratbahn: in 11 minuten naar 2900 meter hoogte

De nieuwe 3S Eisgratbahn heeft een totale lengte van 4,7 kilometer en hiermee heeft de Stubaier Gletscher meteen het record in handen van de langste 3S (gondellift aan 3 kabels) in de Alpen. Het ritje van het dal (1697 meter) naar het hart van het skigebied op 2900 meter, zal zo'n 11 minuten duren. Dit betekent dat je met gemiddeld zo'n 25 km/u de 1200 hoogtemeters overbrugt. De in totaal 48 gondels kunnen ruim 3.000 personen per uur vervoeren, hierdoor zullen de wachttijden op drukke dagen bij het dalstation flink afnemen. Zowel het dal- als het middenstation worden nieuw gebouwd. Het huidige bergstation van de Eisgratbahn zal worden verbouwd. De openingsdatum van de nieuwe 3S Eisgratbahn van LEITNER ropeways staat gepland op 29 oktober 2016.

Italiaans design met grote ramen

Design-Studios Pininfarina ontwierp de comfortabele gondels van de nieuwe 3S Eisgratbahn. De gondels bieden plaats een maximaal 32 personen (de oude gondels hadden 6 zitplaatsen) en hebben opvallend grote ramen. Door deze enorme panoramaramen kun je tijdens de rit naar boven genieten van het geweldige uitzicht op de drieduizenders van het Stubaital. De banken in de gondels zijn bekleed met echt leer en alle gondels beschikken over gratis wifi. Niet alleen zullen de wachtrijen bij de dalstations van beide liften op de Stubaier Gletscher korter worden, ook kan je vanaf oktober gemakkelijker je auto parkeren. Er worden 1800 extra parkeerplaatsen gerealiseerd bij het nieuwe dalstation.

1800 nieuwe parkeerplaatsen bij het dalstation

Dalstation van de 3S Eisgratbahn © Rendering

Middenstation van de 3S Eisgratbahn

Middenstation van de 3S Eisgratbahn © Rendering

Bergstation van de 3S Eisgratbahn

Bergstation van de 3S Eisgratbahn © Rendering

Moderne architectuur op 2900 meter hoogte

Moderne architectuur op 2900 meter hoogte © Rendering

Overstappen voor de top van het skigebied - de Schaufelspitze - op 3333 meter hoogte

Op 2900 meter hoogte stap je over voor het laatste stukje naar de top van het skigebied © Rendering

Alle getallen op een rijtje

Feiten & cijfers van de 3S Eisgratbahn

Bergstation:Eisgrat Lengte: 4700 m
Hoogte bergstation: 2885 m Hoogteverschil: 1203 m
Snelheid: 25 km/u Duur: 11 min.
Capaciteit gondels: 32 Personen Capaciteit: 3014 pers./uur
Aantal gondels: 48 Skigebied Stubaier Gletscher

Nieuwe 3,8 kilometer lange dalafdaling naast de Eisgratbahn

Het middenstation blijft een centraal punt in het skigebied van de Stubaier Gletscher. Hier kun je overstappen van de Eisgrat naar de bestaande Gamsgartenbahn of andersom. Naast het middenstation wordt een nieuwe skiroute gerealiseerd; de 3,8 kilometer lange Fernau. Hierdoor wordt het mogelijk om op twee manieren terug naar het dal te skiën. Voorheen kon dit alleen via de 10 kilometer lange skiroute Wilde Grub'n. De skiroutes zijn meestal ongeprepareerd, maar wel gecontroleerd op lawines.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.