8 maart 2018 door Joanne in 'Stellingen', Stellingen''

Sleeplift met een anker

Skigebieden blijven altijd vernieuwen. Soms met nieuwe verbindingen, maar vooral in het liftennetwerk. Oude liften worden door hypermoderne snellere exemplaren vervangen. Schuddende gondeltjes door warme cabines, krakerige stoeltjesliften door verwarmde overdekte 8-persoons banken. En daarmee verdwijnen ook steeds meer sleepliften. Om ons skiërs beter te beschermen tegen de elementen en ons meer comfort te bieden door lekker zittend te kunnen uitrusten. Jammer eigenlijk, want sleepliften zijn krengen, maar ze leveren ook veel pret. Zie jij alle sleepliften het liefst zo snel mogelijk verdwijnen of ga je ze missen?

Met vallen en opstaan

Je eerste wintersport herinner je vast nog wel. Skiën viel niet mee. Je begint in vlak terrein en als je weet hoe je moet remmen ga je de eerste makkelijke helling op. Je voelt je nu een hele pief, maar wacht maar tot je met die liftjes moet…. Elke beginnersweide heeft sleepliften. Dat is een must. Je eerste lift is dus ook een sleeplift. Sta je klaar om te gaan, krijg je eerst een stang tegen je hoofd. Okee, achteruit kijken dus. De tweede keer doe je dat, maar draai je je hele lijf mee. Als je opstapt ga je niet vooruit, maar schuin aan de zijkant val je weer om. Poging 3: je gaat zitten. Hé, dat kan ook niet. Als je het dan eenmaal door hebt, gaat de lift halverwege stoppen. Dat is vermoeiend, dus als hij weer vertrekt val je er toch af.

Foute acties

Denk je alles door te hebben? Gelukkig, nu ga je goed omhoog. Eenmaal boven slaat de schik toe. Hoe moet je er eigenlijk af? De klassieke fout is om net te snel los te laten, oei, dan val je van dat laatste heuveltje af. Blijven hangen met de anker aan je jas of rugzak is ook zo’n eng idee. En ben jij ook wel eens aan de foute kant uitgestapt? Ik herinner me nog dat ik als beginnende sleepliftgebruiker met samengeknepen billen in een lang liftje stond. Ik moest langs een moeilijke piste en wilde absoluut niet vallen. Doodeng vond ik het.

Twee skiërs op een anker in de sleeplift

Pannenkoek vs. anker

Verreweg de makkelijkste sleeplift is een pannenkoek. Het schoteltje waar je in je eentje mee naar boven gaat. Dit sleepje kan niet echt mis gaan. Alleen als je een ellenlange lift hebt is het wel heel saai. Een anker is vele malen gezelliger. Samen moet je het ding in balans houden en op tijd weggooien. Maar onderweg is er tijd voor een goed gesprek. Sleepjes duren vaak lang, waardoor je echt even samen kunt zijn.

Kramp in je kuiten

Ik ben een skiër. Gelukkig, denk ik wel eens als ik sleepliften zie. Als snowboarder heb je het net even moeilijker. Maar voor iedereen geldt: sta je klaar? Stang tussen je benen? Dan sta je soms even in het luchtledige. Er gebeurt nog niks…. En dan word je gelanceerd. Met een ruk spring je vooruit. Bij een lange lift is het dan vooral een kwestie van volhouden. Met kramp in je kuiten kom je boven. Boven op gletsjers kom je relatief vaak een sleepje tegen. Misschien heeft dat te maken met dat ze ook nog bij hardere wind kunnen draaien. Let wel, dan heb je naast kramp in je kuiten het helaas ook nog een flink koud.

Drukke sleeplift vol met wintersporters

Stunten en slalommen

Ben je de bink? Dan ga je spelen in de sleep. Altijd leuk. Slalommen. Het mag weliswaar niet, maar is natuurlijk veel te leuk om te laten. Tot je aan de zijkant er af slalomt en valt. Het anker biedt nog meer mogelijkheden. Plekje wisselen. Ik geef je een tip: voorlangs is ideaal. Toen ik dit probeerde hing ik hulpeloos achter het ankertje, terwijl mijn vriendin met een grijns makkelijk voorlangs wisselde. Ik hield het nog een paar meter vol, maar moest toch loslaten. Achter het anker hangen is niet voor iedereen weggelegd. Maar tijdens het skiles geven heb ik kindjes gehad die die lift maar ingewikkeld vonden. Op pure wilskracht bleven ze hangen.

De sleeplift mag niet verdwijnen

Denk aan die vriendelijke Oostenrijker met snor die de anker tussen je benen stopt. Denk aan de eerste keer dat je je kind tussen je benen meenam in dat sleepje. Het is net zo leuk als voor de eerste keer fietsen. Ik ben dol op sleepliftjes omdat er altijd wel iets is dat misgaat. Zeker bij zo’n beginnersweide kan je genieten van foute acties. De nostalgie als je terugdenkt aan je eigen missers op dat ding. Je kan er een hekel aan hebben of er van houden. Maar met de sleep gebeurt er altijd wel iets.

Wat zijn jouw herinneringen aan de sleep? Ben je blij dat ze verdwijnen of mogen ze van jou gerust aanwezig blijven in de skigebieden?

Selfie in rustige sleeplift met ankers

door Ad Doorakkers op 19 januari

Inderdaad, de sleeplift hoort erbij. En wij gebruiken hem vaak met training omdat de sleper onderaan de piste begint en bovenaan bij de start eindigt. Neem je de gondel of stoeltjes moet je veel verder naar boven en eerst weer eind skiën alvorens je op de trainingspiste bent (van de skiclub) Verder zijn in Hochfügen de slepers ideaal om de afdaling stuk langer te maken. Wij gaan naar de top, doen een mooie piste of stuk off piste en kunnen onderaan (halverwege de berg) dat eerste deel de sleper pakken en kunnen dan meerdere kanten of waar vaak super sneeuw is om te freeriden en hoeven we niet helemaal naar beneden. Of wanneer we wel helemaal naar beneden willen kunnen we door met de sleper te gaan halverwege kiezen voor een laatste mooie snelle zwarte afdaling, het bos, ver off piste naar pad ver uit het gebied, via dat pad kom je weer bij de gondel etc. Volg je namelijk de route zonder de sleper dan komt er een erg lange blauwe wat no fun is en vaak druk. Last but not least. Wanneer ik soms kinderen snel intensief wil leren skiën maar ook volwassenen dus individueel of 2 max dan gaan met met de gondel naar 2200 mtr. Daar is stuk blauw met slepertje van ca 120 meter en kun je vlot telkens eea oefenen en weer opnieuw telkens weer. Niet ver van het terras en altijd rustig.Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen