29 februari 2020 door Miranda in Stellingen

In december is het regelmatig billenknijpen of er genoeg sneeuw ligt, in januari is het koud, in februari is het vaak erg druk. Wat mij betreft begint het mooiste deel van het wintersportseizoen in maart! De dagen zijn lekker lang, er ligt bijna altijd voldoende sneeuw, de temperaturen zijn over het algemeen wat vriendelijker en de 'grote drukte' is voorbij. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen de keuze heeft buiten de schoolvakanties op wintersport te gaan, maar als je de mogelijkheid hebt dan zou ik zeggen: ga lekker in het voorjaar. Zelfs in april is het vaak nog geweldig in de hogere skigebieden van de Alpen.

Wachten tot het einde van het seizoen?

Ook bij mij begint het na de zomer ontzettend te kriebelen: wanneer valt de eerste sneeuw en kunnen we weer skiën? De afgelopen jaren stond ik regelmatig in oktober alweer op een gletsjer om te genieten van de eerste meters van het seizoen. Dus ik begrijp heel goed dat je liever niet wacht tot het einde van het wintersportseizoen, maar het is het wachten echt meer dan waard! De sneeuwcondities zijn in maart eigenlijk veel beter dan in het begin van het seizoen. En terwijl je in Nederland het voorjaarsgevoel alweer krijgt en zin hebt om zonder jas naar buiten te gaan in maart, kan het in de Alpen gewoon nog sneeuwen.

skiër in ligstoel

 

Lange dagen en veel zon

De dagen worden vanaf nu weer steeds langer: heerlijk! In de Alpen is dat natuurlijk niet anders. Ook daar wordt het 's ochtends vroeger licht en verdwijnt de zon pas laat in de middag achter de bergen. Dit betekent dat je hele lange wintersportdagen hebt en vaak aan het einde van de middag nog een drankje kunt drinken op een zonnig terras. Zeker in december en januari verdwijnt op sommige plekken in de bergen al heel vroeg de zon. Bovendien is de zon veel krachtiger in maart. Dit zorgt voor aangename temperaturen als je op het terras zit en een lekker 'wintersportkleurtje' op je gezicht.

Genoeg sneeuw

Hoewel je misschien zou verwachten dat de sneeuw in maart keihard wegsmelt, valt dit reuze mee. Natuurlijk ligt er - afhankelijk van de temperatuur - minder sneeuw in het dal, maar in de skigebieden ligt nog meer dan genoeg. Op hoogte ligt zelfs vaak veel meer dan in december of januari. Kies je voor een skigebied met pistes boven de 2000 meter, dan zal je versteld staan van de kwaliteit van de pistes. Lagere pistes zijn in de ochtend vaak prima, maar kunnen in de middag wat papperig worden. Wat mij betreft ook geen probleem: ik ski liever door de pap dan op ijs!

Betaalbaar en rustiger

En last but not least: in maart en april kun je vaak goede aanbiedingen vinden en ben je een stuk goedkoper uit voor je accommodatie. In sommige skigebieden wordt de skipas aan het einde van het seizoen voordeliger. Profiteren dus. Ook is het vaak veel rustiger op de pistes en bij de liften. Kortom, wat mij betreft is maart de mooiste maand van het wintersportseizoen!


Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.