Skip to navigation Skip to main content
Skicircus 4
© Spalder Media Group

Skirugzak: handige informatie en kooptips

Een skirugzak is handig om spullen in mee te nemen die je gedurende de wintersportdag nodig zou kunnen hebben. Je kunt er onder andere extra kleding, water, etenswaren, gereedschap en een EHBO-setje in stoppen. Zo ga je goed voorbereid de piste op en kom je niet voor verrassingen te staan. Voor wie gaat freeriden is een goede skirugzak zelfs een absolute must. In een backcountry rugzak stop je hoe dan ook je lawine-uitrusting met lawineschep en sonde.

Vind je het vervelend om met een rugzak te skiën, dan kun je er ook voor kiezen om deze op te hangen in de picknickruimte van het bergrestaurant. Wanneer je de skirugzak goed op de rug draagt en niet te zwaar inpakt, hoeft dit echter helemaal niet zo oncomfortabel te zijn. Skiën met een skirugzak is in ieder geval een stuk fijner dan wanneer je al die items in de zakken van je skibroek of ski-jas zou dragen. Op deze pagina alles over het inpakken, dragen en kopen van een skirugzak.

Ga direct naar:

Ben je op zoek naar informatie over een specifiek thema? Klik dan op een van onderstaande onderwerpen om er direct heen te navigeren of scroll naar beneden.

- Wat is een skirugzak?
- Eigenschappen van een skirugtas
- Type skirugzakken
- Normale skirugtas
- Lawinerugzak
- Skirugzak met rugbeschermer
- Skirugzak met waterzak
- Freeride backpack
- Wat neem je mee in een skirugzak?
- Hoe pak je een skirugzak in?
- Skiën met een rugzak
- Skirugzak kopen: merken & winkels

1000033 -

Wat is een skirugzak?

Een skirugzak is een rugtas van klein tot middelgroot formaat waarin je belangrijke dingen mee de piste op neemt. Hang je de rugtas gedurende de dag op bij het bergrestaurant, dan is vrijwel iedere tas geschikt. Ga je er mee skiën, dan ligt de keuze voor een speciale skirugzak voor de hand. Deze zijn zo vormgegeven dat ze tijdens het skiën goed zitten en de meeste modellen zijn voorzien van een heup- en borstband om het gewicht te verdelen. Een goede skirugzak moet comfortabel zijn, makkelijk af zijn te doen en licht van gewicht zijn.

Eigenschappen van een skirugtas

Waar back- en daypacks vaak rugventilatie bieden, is dit bij skirugzakken niet het geval. Wel beschikken veel skirugzakken over andere handige features die tijdens een wintersportdag van pas kunnen komen. Zo zijn er soorten waarbij je de ski’s en de skistokken aan de tas kunt bevestigen. Handig met kinderen of bij het hiken wanneer je wilt gaan freeriden. Daarnaast dienen bepaalde vakken zo te zijn geplaatst en ingericht dat je er makkelijk bij kunt. Zo kan er een speciaal vakje, met zachte stof uitgevoerd, vaak boven op de rugtas zijn waar je je reserve skibril in kunt opbergen. De skirugzak mag geen onnodige lussen of banden hebben, want hiermee kun je alleen maar vast komen te zitten, bijvoorbeeld aan de skilift. Ook dient een skirugzak waterdicht te zijn.

1000033 - (1)

Verschillende type skirugzakken

Er zijn verschillende type skirugzakken die ieder een eigen doelgroep hebben. Zo zijn er speciale lawinerugzakken om mee buiten de piste te skiën en kun je voor een ski rugzak met backprotector kiezen om je rug optimaal te beschermen.

- Normale skirugtas
- Lawinerugzak
- Skirugzak met rugbeschermer
- Skirugzak met waterzak
- Freeride backpack

Normale skirugtas

Een normale skirugzak is van een klein tot middelgroot formaat (+-15 liter) en biedt voldoende ruimte om de belangrijkste dingen mee de piste op te nemen. Een borst- en heupband zorgt voor de juiste verdeling van het gewicht. In tal van handige vakjes kun je je accessoires en spullen opbergen.

Lawinerugzak

De lawinerugzak is bestemd voor freeriders die veel buiten de piste skiën. In een lawinerugzak zit een airbag die je kunt activeren wanneer je onverhoopt in een lawine terecht komt. De airbag zorgt dat je blijft ‘drijven’ op de sneeuw en verhoogt je kans op het overleven van een lawine. Er zijn verschillende systemen op de markt en onder andere ABS, BCA, ARVA, PIEPS en Mammut produceren lawinerugzakken.

- Lawinerugzak kopen bij Bever >
- Lawinerugzak kopen bij Bergfreunde >
- Lawinerugzak kopen bij Blue Tomato >

1000033 - (2)

Skirugzak met rugbeschermer

Veiligheid boven alles. In een skirugzak met backprotector zit aan de achterzijde een versteviging verwerkt die je rug beschermt tijdens het skiën. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat een skirugzak met rugbeschermer goed, stevig op de rug zit en niet gaat schuiven bij een valpartij. Skirugzakken met rugbeschermer >

Skirugzak met waterzak

Er zijn speciale rugzakken waar een drinksysteem in is geïntegreerd, maar je kunt ook voor een flexibele waterzak kiezen die je in een speciaal vak van de skirugzak kunt plaatsen. Let er wel op dat de waterzak is gemaakt van een speciaal materiaal, zodat het water niet kan bevriezen in de tas. Rugzakken geschikt voor drinksysteem >

Freeride backpack

Wie gaat toerskiën of freeriden heeft net wat meer spullen mee te nemen en kiest daarom voor een grotere tas. Zonder de juiste lawine-uitrusting (lawinepieper, lawineschep en sonde) begeef je je niet buiten de gemarkeerde pistes. Tijdens het toeren of hiken transpireer je veel, dus extra kleding is geen overbodige luxe. Ook moet de freeride backpack genoeg ruimte bieden voor eten en drinken.

- Freeride backpack kopen bij DAKA >
- Freeride backpack kopen bij Bergfreunde >
- Freeride backpack kopen bij Blue Tomato >

1000033 - (3)

Wat neem je mee in een skirugzak?

Voordat je beslist hoe groot de tas moet zijn, moet je jezelf eerst afvragen: wat neem je mee in een skirugzak? In een skirugzak neem je de spullen mee die je tijdens een wintersportdag nodig zou kunnen hebben. Wanneer je met voldoende drinken en eten op de piste staat, ben je niet afhankelijk van het bergrestaurant en kun je in de rij bij de skilift altijd snel een slokje nemen. Soms is het ’s morgens lastig om in te schatten wat de temperatuur is en het weer gaat doen. Een extra laagje kleding in je skirugzak stoppen is vaak maar wat slim. Ook met extra lenzen voor je skibril of tweede skibril kun je inspelen op wisselende weersomstandigheden. Een multitool om kleine reparaties uit te voeren en een EHBO-setje zijn ook handig om in je tas te stoppen. Tot slot zijn een muts en extra ski handschoenen ook geen overbodige luxe.

Hoe pak je een skirugzak in?

Hoe pak je een skirugzak in zonder dat je moet graven terwijl je op de piste staat? Hoe minder je meeneemt, hoe beter. Een tas met een inhoud van ongeveer 15 liter moet echt groot genoeg zijn om een dagje mee de piste op te gaan. Verdeel het gewicht op de juiste manier en zorg dat je de zwaarste spullen (drinken) het dichtst op de rug draagt. Hier kun je eten en extra kleding omheen doen, waarvan je verwacht het niet direct nodig te hebben. In de handige vakken aan de zij- en bovenkant stop je losse items, zoals zonnebrandcrème, een energiereepje en een pistekaart, waar je snel bij wilt kunnen.

1000033 - (4)

Skiën met een rugzak

Om lekker te kunnen skiën met een skirugzak dient deze stevig, maar niet te strak op de rug te zitten. Ook moet de tas op de juiste manier zijn ingepakt voor een goede gewichtsverdeling en balans. Skiën met een rugzak mag geen beklemmend gevoel geven, maar moet vrij en comfortabel voelen. Met een compacte rugtas die speciaal voor skiën is geschikt vormen bovenstaande zaken geen probleem. Bij het in de stoeltjeslift stappen haal je 'm van je rug af en hou je deze op je schoot. Zo loop je niet het risico dat bandjes en gespjes aan de skilift blijven haken. Het bordje ‘rugzak op schoot’ hangt er niet voor niks!

Skirugzak kopen: merken & winkels

Een skirugzak willen kopen is één ding, een keuze maken voor een model en merk is een tweede. Bepaal je keuze op basis van hoe vaak en hoe intensief je de rugtas gaat gebruiken. Iemand die veel en vaak onderweg is buiten de piste heeft belang bij een ander type skirugtas dan iemand die een weekje per jaar op wintersport gaat. Een goedkope skirugzak is voor veel wintersporters een prima keuze. Wil je een hoogwaardige tas met veel features kijk dan bij de collecties van gerenommeerde merken als Deuter, Nomad en Salomon. Andere populaire merken voor het kopen van een skirugzak zijn Mammut, Burton en Dakine.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >