Een ski rugzak is handig om spullen in mee te nemen die je gedurende de wintersportdag nodig zou kunnen hebben. In je ski rugzak stop je extra kleding, water, etenswaren, gereedschap en een EHBO-setje. Zo ga je goed voorbereid de piste op en kom je niet voor verrassingen te staan. Voor wie gaat freeriden is een goede ski rugzak zelfs een absolute must. In een backcountry rugzak stop je hoe dan ook je lawine-uitrusting met lawineschep en sonde.

Vind je het vervelend om met een ski rugzak te skiën, dan kun je er ook voor kiezen om deze op te hangen in de picknickruimte van het bergrestaurant. Wanneer je de ski rugzak goed op de rug draagt en niet te zwaar inpakt, hoeft dit echter helemaal niet zo oncomfortabel te zijn. Skiën met een ski rugzak is in ieder geval een stuk fijner dan wanneer je al die items in de zakken van je skibroek of ski jas zou dragen. Op deze pagina alles over het inpakken, dragen en kopen van een ski rugzak.

Ga direct naar:

- Wat is een ski rugzak?
- Eigenschappen van een ski rugzak
- Type ski rugzakken
- Normale ski rugzak
- Lawinerugzak
- Ski rugzak met rugbeschermer
- Ski rugzak met waterzak
- Freeride backpack
- Wat neem je mee in een ski rugzak?
- Hoe pak je een ski rugzak in?
- Skiën met een ski rugzak
- Ski rugzak kopen: merken & winkels

Skirugzak Mammut

Wat is een ski rugzak?

Een ski rugzak is een rugtas van klein tot middelgroot formaat waarin je belangrijke dingen mee de piste op neemt. Hang je de rugtas gedurende de dag op bij het bergrestaurant, dan is vrijwel iedere tas geschikt. Ga je er mee skiën, dan ligt de keuze voor een speciale ski rugzak voor de hand. Deze zijn zo vormgegeven dat ze tijdens het skiën goed zitten en de meeste modellen zijn voorzien van een heup- en borstband om het gewicht te verdelen. Een goede ski rugzak moet comfortabel zijn, makkelijk af zijn te doen en licht van gewicht zijn.

Eigenschappen van een ski rugzak

Waar back- en daypacks vaak rugventilatie bieden, is dit bij ski rugzakken niet het geval. Wel beschikken veel ski rugzakken over andere handige features die tijdens een wintersportdag van pas kunnen komen. Zo zijn er ski rugzakken waarbij je de ski’s en de skistokken aan de skistokken aan de tas kunt bevestigen. Handig met kinderen of bij het hiken wanneer je wilt gaan freeriden. Daarnaast dienen bepaalde zakken zo te zijn geplaatst en ingericht dat je er makkelijk bij kunt. Zo kan er een speciaal, met zachte stof uitgevoerd, vaak bovenop de rugtas zijn waar je je reserve skibril in kunt opbergen. De ski rugzak mag geen onnodige lussen of banden hebben, want hiermee kun je alleen maar vast (aan de skilift) komen te zitten). Ook dient een ski rugzak waterdicht te zijn.

Skirugzak rodelen Mammut

Verschillende type ski rugzakken

Er zijn verschillende type ski rugzakken die ieder een eigen doelgroep hebben. Zo zijn er speciale lawinerugzakken om mee buiten de piste te skiën en kun je voor een ski rugzak met backprotector kiezen om je rug optimaal te beschermen.

- Normale ski rugzak
- Lawinerugzak
- Ski rugzak met rugbeschermer
- Ski rugzak met waterzak
- Freeride backpack

Normale ski rugzak

Een normale ski rugzak is van een klein tot middelgroot formaat (+-15 liter) en biedt voldoende ruimte om de belangrijkste dingen mee de piste op te nemen. Een borst- en heupband zorgt voor de juiste verdeling van het gewicht. In tal van handige zakjes kun je je accessoires en spullen opbergen.

Lawinerugzak

De lawinerugzak is bestemd voor freeriders die veel buiten de piste skiën. In een lawinerugzak zit een airbag die je kunt activeren wanneer je onverhoopt in een lawine terecht komt. De airbag zorgt dat je blijft ‘drijven’ op de sneeuw en verhoogt je kans op het overleven van een lawine. Er zijn verschillende systemen op de markt en onder andere ABS, BCA, ARVA, PIEPS en Mammut produceren lawinerugzakken.

- Lawinerugzak kopen bij DAKA >
- Lawinerugzak kopen bij Bever >
- Lawinerugzak kopen bij Bergfreunde >
- Lawinerugzak kopen bij Blue Tomato >

Airbag systeem ski rugzak

Ski rugzak met rugbeschermer

Veiligheid boven alles. In een ski rugzak met backprotector zit aan de achterzijde een versteviging verwerkt die je rug beschermd tijdens het skiën. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat een ski rugzak met rugbeschermer goed, stevig op de rug zit en niet gaat schuiven met een valpartij.

Ski rugzak met waterzak

Er zijn speciale rugzakken waar een drinksysteem in is geïntegreerd, maar je kunt ook voor een flexibele waterzak kiezen die je in een speciaal vak van de ski rugzak kunt plaatsen. Let er wel op dat de waterzak is gemaakt van een speciaal materiaal, zodat het water niet kan bevriezen in de tas.

Freeride backpack

Wie gaat toerskiën of freeriden heeft net wat meer spullen mee te nemen en kiest daarom voor een grotere tas. Zonder de juiste lawine-uitrusting (lawinepieper-lawineschep-sonde) begeef je je niet buiten de gemarkeerde pistes. Tijdens het toeren of hiken transpireer je veel, dus extra kleding is geen overbodige luxe. Ook moet de freeride backpack genoeg ruimte bieden voor eten en drinken.

- Freeride backpack kopen bij DAKA >
- Freeride backpack kopen bij A.S.Adventure >
- Freeride backpack kopen bij Bergfreunde >
- Freeride backpack kopen bij Blue Tomato >

Ski rugzakken

Wat neem je mee in een ski rugzak?

In een ski rugzak neem je de spullen mee die je tijdens een wintersportdag nodig zou kunnen hebben. Wanneer je met voldoende drinken en eten op de piste staat, ben je niet afhankelijk van het bergrestaurant en kun je in de rij bij de skilift altijd snel een slokje nemen. Soms is het ’s morgens lastig om in te schatten wat de temperatuur is en het weer gaat doen. Een extra laagje kleding in je ski rugzak stoppen is vaak maar wat slim. Ook met extra lenzen voor je skibril of tweede skibril kun je inspelen op wisselende weersomstandigheden. Een multitool om kleine reparaties uit te voeren en een EHBO-setje zijn ook handig om in je ski rugzak te stoppen. Tot slot zijn een muts en extra ski handschoenen ook geen overbodige luxe.

Hoe pak je een ski rugzak in?

Hoe minder je meeneemt, hoe beter. Een tas met een inhoud van ongeveer 15 liter moet echt groot genoeg zijn om een dagje mee de piste op te gaan. Verdeel het gewicht op de juiste manier en zorg dat je de zwaarste spullen (drinken) het dichtst op de rug draagt. Hier kun je eten en extra kleding omheen doen, waarvan je verwacht het niet direct nodig te hebben. In de handige vakken aan de zij- en bovenkant stop je losse items, zoals zonnebrand, een energiereepje en een pistekaart, waar je snel bij wilt kunnen.

Ski rugzak zwart

Skiën met een ski rugzak

Om lekker te kunnen skiën met een ski rugzak dient deze stevig, maar niet te strak op de rug te zitten. Ook moet de ski rugzak op de juiste manier zijn ingepakt voor een goede gewichtsverdeling en balans. Skiën met een ski rugzak mag geen beklemmend gevoel geven, maar moet vrij en comfortabel voelen. Met een compacte ski rugzak die speciaal voor skiën is geschikt vormen bovenstaande zaken geen probleem. Bij het in de stoeltjeslift stappen haal je de ski rugzak van je rug af en hou je deze op je schoot. Zo loop je niet het risico dat bandjes en gespjes aan de skilift blijven haken. Het bordje ‘rugzak op schoot’ hangt er niet voor niks!

Ski rugzak kopen: merken & winkels

Een ski rugzak kopen willen kopen is één ding, een keuze maken voor een model en merk is een tweede. Bepaal je keuze voor een ski rugzak op basis van hoe vaak en hoe intensief je de rugtas gaat gebruiken. Iemand die veel en vaak onderweg is buiten de piste heeft belang bij een ander type ski rugtas dan iemand die een weekje per jaar op wintersport gaat. Een goedkope ski rugzak is voor veel wintersporters een prima keuze. Wil je een hoogwaardige ski rugtas met veel features kijk dan bij de collecties van gerenommeerde merken als Deuter, Nomad en Salomon. Andere populaire merken voor het kopen van een ski rugzak zijn Wedze, Burton en Dakine.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen