Skip to navigation Skip to main content
Sellamassief Andere Kant

Voor veel wintersporters zijn zaken als sneeuwzekerheid en het aantal pistekilometers erg belangrijk. De bergen waar het skigebied zich in bevindt, vormen het decor dat bewonderd kan worden tijdens een lunchpauze of in de skilift. Vaak weten wintersporters niet eens welke bergen zich er in de omgeving bevinden. Toch zijn er een aantal bergen in de Alpen die bij iedere wintersporter bekend zijn. Deze 13 wereldberoemde bergen moet iedereen een keer met eigen ogen hebben aanschouwd.

1. Mont Blanc (4810 m)

Deze Alpenreus is bij iedere wintersporter bekend. De Mont Blanc ligt op de grens van Frankrijk en Italië en is met een hoogte van 4810 meter de hoogste berg van de Alpen. De majestueuze top vormt de indrukwekkende achtergrond van het skigebied Mont Blanc-Chamonix. Vanaf de pistes heb je vrijwel overal een prachtig uitzicht op de ‘mooie grote’, zoals de berg onder de lokale bevolking bekend staat. Skiën op de flanken van de Mont Blanc is helaas niet mogelijk. Als wintersporter moet je tevreden zijn met het uitzicht op deze beroemde berg.

Uitzicht op Mont Blanc
Uitzicht op de Mont Blanc vanaf Les Portes du Soleil

2. Matterhorn (4478 m)

In de directe omgeving van het vermaarde Zermatt ligt een berg die we allemaal kennen. De top stond vroeger zelfs op de verpakking van Toblerone. De Matterhorn is 4478 meter hoog en heeft een markant driehoekig uiterlijk. In de omgeving van de Matterhorn ligt het hoogstgelegen skigebied van Zwitserland, de pistes van Zermatt reiken tot 3883 meter. Het skigebied beschikt over maar liefst 360 geprepareerde pistekilometers. Vanaf diverse pistes heb je een waanzinnig uitzicht op de beroemde Matterhorn.

Matterhorn
De prachtige Matterhorn kleurt het hele jaar door wit!

3. Dufourspitze (4636 m)

De Dufourspitze ligt in de Walliser Alpen en is met een hoogte van 4634 meter de hoogste berg van Zwitserland. De berg behoort tot het Monte Rosa massief, dat op de grens met Italië ligt. Toerskiërs kunnen de berg ontdekken tijdens een uitdagende skitour onder begeleiding van een gids. Vanuit Zermatt kunnen freeriders ook met een helikopter af worden gezet op een van de flanken van de Dufourspitze. Het dichtstbij gelegen skigebied is Zermatt met 360 km piste. Het is echter lastig om de Dufourspitze te ontdekken, want in de omgeving liggen maar liefst 38 vierduizenders.

4. Dom (4545 m)

De Dom is 4545 meter hoog en ligt volledig op Zwitsers grondgebied. Wanneer je de Dufourspitze niet mee zou rekenen, omdat deze gedeeltelijk ook in Italië ligt, is dit de hoogste berg van het land. De Dom is de op drie na hoogste top van de Alpen en kan ook per ski’s beklommen worden. Al sinds het jaar 1917 gaan mensen hier op ski’s naar boven. Saas-Fee is het dichtstbij gelegen skigebied. De ‘Freie Ferienrepublik Saas-Fee’ biedt naast een uitzicht op de Dom 100 kilometer aan skipistes, het hoogstgelegen draairestaurant van de wereld en 20 kilometer aan rodelbanen.

Uitzicht op de Dom Saas-Fee beroemdste bergen Alpen
De Dom is een van de 18 (!) vierduizenders die je vanuit Saas-Fee kunt spotten!

5. Ortler (3905 m)

De Ortler is met een hoogte van 3905 meter de hoogste berg van de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. In deze traditionele regio komen zowel skiërs, langlaufers, wandelaars en rodelaars aan hun trekken. Op de flanken van de Ortler hebben wintersporters de keuze uit de skigebieden Sulden am Ortler en Trafoi. Met de skipas van deze regio heb je overigens ook de mogelijkheid om in het Oostenrijkse Nauders te skiën. De omringende bergwereld met tal van drieduizenders is ook geliefd onder toerskiërs.

6. Eiger, Mönch, Jungfrau (3967, 4110 en 4158 m)

Het markante drietal bestaande uit de Eiger, Mönch en Jungfrau zijn ieder rond de 4000 meter hoog. Vanaf de pistes van de Jungfrau Region aanschouw je deze bergen vanuit diverse perspectieven. Het skigebied van Grindelwald, Wengen, Lauterbrunnen en Mürren staat garant voor uitdagende, lange afdalingen te midden van een wonderschoon sprookjeslandschap. In totaal heb je hier de beschikking over ongeveer 200 kilometer aan pistes.

Beroemdste bergen Alpen
Eiger, Mönch, Jungfrau!

7. Großglockner (3798 m)

De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk en reikt tot 3798 meter. Door de extreme steiltegraad was de berg in de tweede helft van de 20e eeuw zeer geliefd onder extreme skiërs. In de directe nabijheid van deze Oostenrijkse reus ligt het skigebied Grossglockner/Heiligenblut. Zowel freestylers die houden van ongerepte poederafdalingen, als families die op zoek zijn naar glooiende pistes, voelen zich hier thuis.

8. Wildspitze (3768 m)

Met een hoogte van 3768 meter is de Wildspitze de hoogste berg van Noord-Tirol en de Ötztaler Alpen. Na de Großglockner is dit de hoogste berg van Oostenrijk. Interessant om te weten is dat het uitzicht vanaf de top alleen wordt beperkt door de kromming van de aarde. Het Pitztal, waar het de Wildspitze onderdeel van uitmaakt, beschikt over drie skigebieden. Door de aanwezigheid van de Pitztaler Gletscher heb je in deze regio een zeer lang skiseizoen.

9. Sella-massief (3152 m)

Het Sella-massief ligt in Zuid-Tirol tussen Val Gardena en Alta Badia. De hoogste top van dit massief, de Piz Boé, is meer dan 3000 meter hoog. In de winter kun je rond het massief skiën via de beroemde Sellaronda. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een gemiddelde skitechniek, een skipas en een dagje tijd. Ook vanaf de andere pistes in Val Gardena en Alta Badia heb je een prachtig uitzicht op dit karakteristieke gebergte. De regio maakt deel uit van de Dolomiti Superski, een skiregio bestaande uit 12 skigebieden en 1200 pistekilometers.

Sellamassief beroemdste bergen Alpen
Optimaal genieten van dit massief doe je tijdens de Sellaronda!

10. Zugspitze (2962 m)

Een berg die in dit lijstje zeker niet mag ontbreken, is de Zugspitze, die op de grens van Duitsland en Oostenrijk ligt. Duitslands hoogste berg (2962 m) ligt ten zuiden van Garmisch-Partenkirchen, maar is ook vanuit Ehrwald/Obermoos bereikbaar. In de winter zijn er in gletsjerskigebied Zugspitzplatt 9 liften geopend. Voor extreem goede skiërs is het mogelijk om via de zeer steile en gevaarlijke ‘Neue Welt’ afdaling terug te skiën naar Ehrwald. Aan de Duitse zijde vinden wintersporters 60 kilometer aan pistes en aan de Oostenrijkse kant 150 km.

11. Kitzsteinhorn (3203 m)

De Kitzsteinhorn ligt direct boven Kaprun en is bekend vanwege het gletsjergebied dat op deze berg ligt. Vanaf het uitzichtplatform 'Top of Salzburg' kun je de 3203 meter hoge top goed zien. Van vroeg in de winter tot diep in het voorjaar zijn de pistes op de Kitzsteinhorn geopend. Zell am See-Kaprun bestaat uit drie verschillende skibergen, twee skidorpen en een prachtig meer. Wintersporters hebben hier de beschikking over ongeveer 150 kilometer aan pistes, snowparks en funslopes. En ook leuk om te weten: dankzij de Ski ALPIN CARD en zellamseeXpress kun je ook skiën in het Skicircus!

Kitzsteinhorn Kaprun
Op de Kitzsteinhorn gletsjer kun je heerlijk skiën!

12. Watzmann (2713 m)

De Watzmann is een beroemde berg in de Berchtesgadener Alpen en is 2713 meter hoog. De bijzondere vorm van het bergmassief wordt gevormd door de omringende toppen van de Watzfrau en de Watzkinder. Over de mystieke top gaan verschillende verhalen de rondte. In de omgeving van de berg liggen vakantiebestemmingen als Berchtesgaden, Schönau am Königssee en Ramsau. Skigebied Berchtesgadener Land bestaat uit vijf deelgebieden en biedt in totaal ruim 30 kilometer pisteplezier. Ook voor wandelingen en langlauftochten leent het schilderachtige decor van het Watzmannmassief en de Königsee zich uitstekend.

13. Nebelhorn (2224 m)

Wanneer de Nebelhorn zijn naam niet aandoet, kun je vanaf de top van deze berg genieten van een prachtig uitzicht over de bergwereld van Oberstdorf en Kleinwalsertal. Met een hoogte van 2224 meter is de Nebelhorn de hoogste berg van het skigebied. Enkele jaren geleden is er een nieuw restaurant met panoramaplatform op de top geopend. De Nebelhorn beschikt over 12 kilometer aan pistes, die worden ontsloten door 6 skiliften. Oberstdorf is een levendige bestemming en bekend vanwege de skischans waar regelmatig wedstrijden op worden georganiseerd. De overige skigebieden van Oberstdorf Kleinwalsertal liggen binnen handbereik.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.