27 september 2019 door Wendy in Tips

Steeds vaker gaan families samen met opa en oma op vakantie, wel zo gezellig met 3 generaties op wintersport. Maar wat ga je ondernemen tijdens zo’n vakantie? Niet elk kleinkind is oud genoeg voor skiles, en niet elke opa skiet nog van de zwarte piste. Hierbij wat tips voor een geslaagde wintersport met de hele familie.

Op de slee

Voor kinderen is sleeën vaak minstens zo leuk als skiën. En het grote voordeel: met de juiste slee kunnen ze al vanaf een paar maanden mee. Houd bij de keuze van je wintersportbestemming rekening met de hoogte van het dorp. Hoe hoger het dorp ligt, hoe groter de kans dat er altijd sneeuw in het dorp is om lekker te sleeën. Overdag kunnen opa en/of oma dan wandelen met de allerkleinsten op de slee. Na het skiën is het leuk om nog even met de hele familie een heuvel af te gaan. Of een lange tocht te maken op een rodelbaan. Dit is echter niet geschikt voor kleintjes onder de 6 jaar, aangezien behoorlijke snelheden gehaald kunnen worden. Het is sowieso beter de eerste keer bij papa of opa op de slee van de rodelbaan te gaan.

kind met slee

Lekker zwemmen

In veel wintersportplaatsen zijn overdekte zwembaden. Soms zijn dit zelfs complete tropische zwemparadijzen of thermale baden. Een heerlijk uitstapje voor de hele familie na het skiën of voor de oudsten en de kleinsten overdag. In veel dorpen zijn zwembaden met korting of zelfs gratis toegankelijk als je een zogenaamde 'Gästekarte' hebt. Informeer dus altijd even bij de accommodatie of er een dergelijke kaart is in jouw wintersportdorp en profiteer van dit voordeel.

Naar de dierentuin

In diverse bestemmingen in de Alpen zijn dierentuinen. Deze zijn soms ook in de winter geopend. De meeste dierentuinen zijn klein en hebben niet al te veel dieren. Toch kan het erg leuk zijn deze plekken te bezoeken met de kleintjes. In Innsbruck ligt de Alpenzoo. Deze dierentuin is het hele jaar geopend en is gemakkelijk bereikbaar vanuit veel wintersportdorpen in Tirol. Je kunt er o.a. beren, bevers, wolven, lynxen, reeën, wilde zwijnen en rendieren bewonderen in een landschap dat lijkt op hun natuurlijke omgeving.

Wandelen en winkelen

Voor opa en oma is het leuk als je kiest voor een dorp waar een gezellig centrum is. Zo kunnen ze winkelen, een stukje wandelen en ergens koffie drinken. Dorpen die wat dat betreft zeker goed zullen scoren zijn o.a. Davos, Lenzerheide, Lech am Arlberg, Kitzbühel, Brixen, Morzine, Les Gets, Livigno en Ortisei. Deze plaatsen hebben een wat groter sfeervol centrum met een ruim aanbod aan winkels, bars en restaurants. 6 bestemmingen waar je kunt skiën en winkelen >

koffie

Gemakkelijk bereikbare oefenweide

Maar de meeste vakantiegangers willen vooral skiën tijdens hun wintersport. In dorpen als Westendorf, Ramsau-Dachstein, Kühtai, Kaprun, Wolkenstein en veel Franse bestemmingen ligt de oefenweide voor beginners en kinderen direct in het dorp. Zo kunnen (groot)ouders gemakkelijk een kijkje nemen tijdens de skilessen. Of na de les samen lunchen met de (klein)kinderen. In de meeste skigebieden is de oefenweide ook bereikbaar met een gondellift. Zo is het voor de hele familie gemakkelijk afspreken op een centrale plaats voor een kop koffie of een drankje na het skiën.

Heb jij nog tips voor een geslaagde wintersport met de hele familie?

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen