Skip to navigation Skip to main content

Herkenbare dingen die je doet, eet of drinkt langs de Duitse Autobahn

52277 - Herkenbare dingen die je doet, eet of drinkt langs de Duitse Autobahn (3)

Elke winter kom je weer ontzettend veel gele kentekens tegen op de Duitse Autobahn. Vooral tijdens de drukke weken van het skiseizoen. De meeste Nederlanders gaan met de auto op wintersport en leggen, afhankelijk van de eindbestemming, soms wel honderden kilometers af op dit bijna oneindig lijkende stuk snelweg. Klagen heeft geen zin en voor je het weet zijn de eerste witte bergtoppen in de verte te zien! Tussendoor moet er natuurlijk ook gestopt worden. Voor een plaspauze, een chauffeurswissel of om even de benen te strekken. Deze herkenbare dingen die je doet, eet of drinkt langs de Duitse Autobahn komen je dan vast bekend voor!

1. Tanken

Tja, zonder rijdt de auto niet! Of je moet een elektrische hebben, maar ook dan is een stop om de auto weer op te laden noodzakelijk. Handig van de Duitse Autobahn is dat je ook kunt zien hoe ver het volgende tankstation is. Zinnetjes als: 'Zullen we 'm nu volgooien, of pas bij de volgende?' of 'Hoeveel kost de benzine bij dit tankstation?', hoor je vast een keer tijdens de reis. Nu maar hopen dat het niet al te druk is bij het tankstation. Snel de auto volgooien, even de benen strekken en een korte plaspauze, maar daarna meteen weer door!

52277 -  (21)

2. De grote schoonmaak

En als je dan toch staat te tanken, laat een van je medepassagiers de auto weer een beetje toonbaar maken. Lege flesjes, koffiebekers, zakjes en snoeppapiertjes in de vuilnisbak en ook meteen de ramen even schoonmaken. Het zout op de wegen hult je glimmende bolide in een mum van tijd in een matgrijze laag en dat geldt ook voor de autoruiten. Gelukkig staat er bij elke pomp wel een emmertje sop.

3. Rekken en strekken

Van de hele tijd in dezelfde houding zitten word je stijf. Even wat rek- en strekoefeningen doen, een rondje over de parkeerplaats en je stapt weer als herboren in de auto.

52277 -  (22)

4. Mensen kijken

Als je dan toch aan het rekken en strekken bent, kun je mooi even mensen kijken. Het blijft altijd leuk om de verschillende typetjes te spotten. Je kunt er zelfs een spelletje van maken!

5. Bijvullen!

Als de wegen mooi droog zijn, hoef je vaak maar weinig te sproeien. Is dit niet het geval, dan gaan er soms liters ruitenvloeistof doorheen! Sta je stil om te tanken? Check dan meteen even of je nog genoeg hebt of dat je even bij moet vullen. Oh, en heb je nog genoeg voorraad bij je? Anders even nieuwe kopen!

52277 -  (23)

6. 'Winkelen' terwijl je in de rij staat

Gekke Duitse tijdschriften, leuke sleutelhangers, telefoonopladers, mokken met namen, wegenkaarten, snoep, drinken, knuffels... Aan het eind van de wintersport ben je weer helemaal op de hoogte van wat er in een tankstation te vinden is. Tja, je moet toch wat in de rij!

7. Sanifair bonnetjes sparen

Zit jouw portemonnee ook vol met Sanifair bonnetjes? Opsparen voor gratis koffie op de terugweg. Weggooien is zonde!

52277 -  (24)

8. Je eerste pretzel, broodje schnitzel of Duitse worst eten

Zo'n lekker klef broodje schnitzel, een broodje worst met mosterd... Heerlijk, en het hoort er helemaal bij! Sommige tankstations hebben zo'n leuk rekje met pretzels, heerlijk om aan te knabbelen in de auto. En daarna zit de hele auto vol kruimels en kun je bij de volgende pauze weer een grote schoonmaak houden!

9. Koffie halen (van de Sanifairbonnetjes)

Sanifairbonnetjes kun je natuurlijk ook meteen inwisselen voor een kop koffie. Bij de meeste tankstations kun je tegenwoordig een prima bakkie scoren. Vers gezet of uit de automaat, even het cafeïneniveau op peil brengen.

52277 -  (25)

10. Lunchen aan een picknicktafel

Het is vakantie, dus waarom zou je haasten? Hoppa, even allemaal de auto uit voor een picknick. Je hebt niet voor niets 's ochtends allerlei broodjes staan smeren en al die kruimels op de bekleding is ook niet iets waar je blij van wordt. De meeste tankstations beschikken over picknicktafels en ook kom je onderweg vaak van dat soort speciale parkeerplaatsen tegen. En als de zon dan ook nog schijnt, dan kom je er bijna niet meer weg! ;-)

11. Vignet opplakken

Vergeet je vignet Zwitserland 2022 of vignet Oostenrijk 2022 niet op te plakken. Het geld van de boete geef je liever aan iets anders uit. Een XXL schnitzel bijvoorbeeld.

12. Bij het eerste het beste hotel een tussenstop maken

Het is maar voor één nachtje, dus wat maakt het uit? Soms is het prettig (of nodig) om tijdens de reis een tussenstop te maken langs de Duitse Autobahn. Sommige tankstations hebben een klein hotel en ook de omliggende dorpen bieden vaak wel opties. Even tukken en daarna weer door!

13. Een andere radiozender zoeken

Tegenwoordig rijden we in moderne auto's, waaraan je ook je telefoon kunt koppelen. Toch is even ouderwets naar de radio luisteren soms ook gewoon fijn. Even oefenen op je Duits tijdens de reclames of weerberichten en keihard meezingen met oude hits die hier nog regelmatig voorbij komen.

De leukste radiozenders op de Duitse Autobahn
52277 -  (26)

14. Culinair dineren bij de Burger King of McDonald's

Lekker hoor die zelf gesmeerde broodjes, maar na een paar uur sturen heb je toch liever een verse hap. Tijd voor een culinaire stop bij de Burger King of de McDonald's. Bij mij is vooral McDonald's favoriet. Ik vind het altijd leuk om te zien wat voor burgers ze in het buitenland verkopen. Beetje jammer van de frietsaus alleen...

Ook interessant: 11 tips voor een wintersport met de auto ›

15. De eerste bergen spotten

Onderweg of als je stilstaat voor een laatste tankbeurt voor je de grens overgaat. Absoluut een van de mooiste momenten van de heenreis!

52277 -  (27)


Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.