Skip to navigation Skip to main content
Zillertal Arena Skien

Op zoek naar skigebieden in de Alpen met niet één, maar meerdere lange pistes? Zodat je niet steeds in de lift hoeft te stappen, maar lekker lang kunt afdalen? Lekker kilometerslang bochten draaien en volop genieten. Eenmaal beneden zijn brandende bovenbenen gegarandeerd en is het ritje in de lift een welkome ontspanning. In dit artikel acht skigebieden met veel lange pistes. Kilometervreters kunnen hier hun hart ophalen!

1. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Het eerste skigebied dat absoluut niet in deze lijst met skigebieden met lange pistes mag ontbreken is het Skicircus, gevormd door de dorpen Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn. Wie op zoek is naar veel pistekilometers, kilometerslange afdalingen, een ruime keus aan knusse berghutten en feestelijke après-ski, is hier aan het juiste adres. Skiën kan op ruim 270 km aan pistes, maar dankzij de Ski ALPIN CARD is dit aantal zelfs uit te breiden naar ruim 400. Je kunt met de zellamseeXpress eenvoudig de oversteek maken naar Zell am See-Kaprun. In het Skicircus is aan lange (dal)afdalingen geen gebrek. Er zijn er zo'n 20 mogelijk! Voorbeelden van lange pistes zijn de 7 km lange Jausernabfahrt en de ruim 5 km lange afdaling vanaf de Schattberg. 

Skicircus: een van de skigebieden met veel lange pistes

2. Zermatt (Matterhorn Ski Paradise)

Het Zwitserse Zermatt vormt samen met de Italiaanse plaatsen Breuil-Cervinia en Valtournence een uitgestrekt skigebied met zo'n 300 km aan pistes. De afdalingen reiken tot grote hoogtes en je wordt omringd door meerdere drie- en vierduizenders. Een van de hoogtepunten is de dalafdaling vanaf het hoogste punt (3820 m) terug naar Zermatt. Heb je de 8 rode pistes 85, 84, 73, 66, 65, 64, 62 en 50 allemaal geskied, dan heb je zo'n 25 km in de benen. Met die lengte is dit een van de langste dalafdalingen in de Alpen. 

Skigebied Zermatt met veel lange pistes

3. Davos Klosters

De hoogstgelegen wintersportstad van Europa, Davos, vormt samen met het naastgelegen Klosters een skigebied met ruim 300 km aan pistes. Die zijn niet allemaal met elkaar verbonden, maar verdeeld over meerdere losse skigebieden. Wie op zoek is naar skigebieden met veel lange pistes, is in Davos Klosters aan het juiste adres. Je vindt hier genoeg lange afdalingen om van te genieten. De langste start op de 2844 meter hoge Weißfluhgipfel en heeft een lengte van ruim 12 km (2000 meter hoogteverschil). 

Op de piste in Davos Klosters

4. Zillertal Arena

Het Tiroolse Zillertal staat bekend om de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan afdalingen. Daarom mag het ook geen verrassing zijn dat je in de Zillertal Arena de dalafdaling vindt met het meeste hoogteverschil in Oostenrijk. De Höhenfresser-Tour start op de 2500 meter hoge Übergangsjoch en eindigt in Zell am Ziller. Eenmaal beneden heb je ruim 10 km en 1930 hoogtemeters in de benen. De afdaling is voornamelijk rood van kleur, maar heeft een diepzwart einde. Geen piste voor beginners dus. Verder vind je in het skigebied ook nog mooie lange pistes naar Gerlos en Königsleiten.

Skiën op de pistes in de Zillertal Arena

5. Saas-Fee

Het Zwitserse Saas-Fee ligt op een hoogte van maar liefst 1800 meter in het Saastal en staat onder andere bekend om de sneeuwzekerheid. Zelfs in de zomer heb je hier de mogelijkheid om te skiën. Rond het dorp liggen maar liefst 18 vierduizenders, wat voor een prachtig bergpanorama zorgt. De langste afdaling start vanaf Mittelallalin en heeft een lengte van 14 kilometer. Wanneer je van tevoren nog wat extra energie nodig hebt, kun je dit opdoen in het hoogstgelegen draairestaurant ter wereld (3500 m).

Een van de skigebieden met veel lange pistes is Saas-Fee in Zwitserland

6. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

De negen dorpen Going am Wilder Kaiser, Ellmau, Söll, Scheffau, Itter, Kelchsau, Brixen im Thale, Westendorf en Hopfgarten im Brixental vormen samen een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental telt ruim 270 km aan pistes en beschikt over meer dan 20 dalafdalingen. Ondanks de maximale hoogte van 1869 meter, kun je hier lekker lang afdalen. Bijvoorbeeld vanaf de top van de Hohe Salve naar Söll, Itter of Hopfgarten. Bij alledrie de afdalingen overbrug je zo'n 1200 hoogtemeters en leg je 6 á 7 km af op de latten.

SkiWelt skigebied

7. Kronplatz

De Kronplatz wordt omringd door vijf wintersportdorpen, die allemaal vanaf de top bereikt kunnen worden. Op de bovenste flanken van de Kronplatz vind je heerlijke brede pistes, terwijl ervaren wintersporters in de lagere gedeeltes aan hun trekken komen. De afdaling van de Kronplatz naar Percha overbrugt 1300 meter hoogteverschil, is ruim 10 km lang en gaat over blauwe en rode pistes. Meer uitdaging biedt de dalafdaling vanaf de top naar Reischach.

8. Sölden

We sluiten deze lijst met skigebieden met veel lange pistes met het Oostenrijkse Sölden. Het skigebied van Sölden en Hochsölden telt ruim 144 km aan pistes en reikt tot ruim 3340 meter hoogte. Dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere drieduizenders kun je hier van vroeg in de herfst tot ver in het voorjaar op de latten staan. Liefhebbers van lange pistes zitten goed in Sölden. De dalafdaling vanaf uitzichtplatform Schwarze Schneide is met een lengte 15 km en 2000 hoogtemeters zelfs een van de langste van Oostenrijk. 

Skiën op de pistes boven Sölden
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.