22 september 2020 door Thijs in Bestemmingen

Er zijn van die bestemmingen in de Alpen waar je op slag verliefd op wordt. In deze sfeervolle bestemmingen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De bebouwing is authentiek, hoogbouw is uit den boze en van schreeuwerige après-ski is absoluut geen sprake. Houten huizen sieren het straatbeeld en een kerk zorgt nog eens voor de nodige extra charme. Wie tijdens de wintersport op zoek is naar sfeer, rust en traditie kan met een gerust hart afreizen naar de wintersportdorpen Grimentz, Alpbach, Samoëns, St. Ulrich (Ortisei) en Châtel.

#1. Grimentz

Grimentz, in de Zwitserse regio Wallis, past volledig in het plaatje van een sfeervolle wintersportbestemming in de Alpen. Het is misschien wel een van de mooiste dorpjes van de Alpen. Toonbeeld van het dorp zijn de door de zon zwartgeblakerde ‘raccards’ (oude graanschuren), waarvan sommigen uit de 15e eeuw stammen. Ondanks de opkomst van het toerisme heeft Grimentz haar oorspronkelijke uitstraling weten te behouden. De harmonie van oude boerderijen en houten chalets zorgt ervoor dat deze bestemming in het Val d’Anniviers aan sfeer geen gebrek heeft.

Authentieke bebouwing Val d'Anniviers
De authentieke bebouwing van het Val d’Anniviers

 

#2. Alpbach

Alpbach is al meerdere malen onderscheiden als ‘mooiste dorp van Oostenrijk’. Onder wintersporters is Alpbach zo geliefd vanwege de zonnige ligging en de karakteristieke bebouwing. Om deze aanblik te behouden zijn er strenge regels voor de aanleg van nieuwe huizen en hotels. Dit schilderachtige plaatsje bestaat alleen uit traditionele, houten gebouwen en dat willen ze in Alpbach graag zo houden. Het ontbreken van doorgaand verkeer en de maagdelijk witte Alpenweiden die het dorp omringen geven het dorp nog extra glans.

#3. St. Ulrich (Ortisei)

Ortisei is een van de mooiste plaatsen in de Dolomieten. Het dorp maakt onderdeel uit van Val Gardena en kent een rijke geschiedenis dankzij de handel die hier al sinds de oudheid wordt gedreven. De plaatselijke Ladinische cultuur, waar de houtsnijkunst een voorbeeld van is, wordt nog altijd levendig gehouden. Oude boerderijen zijn behouden gebleven en nog altijd te bewonderen. Denk hier een heerlijk zonnetje en een smaakvolle Italiaanse maaltijd bij en je begrijpt waarom St. Ulrich zo populair is.

Zonsopkomst Ortisei
Zonsopkomst in Ortisei

#4. Samoëns

Wanneer je aan wintersport in Frankrijk denkt, denk je niet direct aan sfeervolle bestemmingen. Samoëns, in skigebied Le Grand Massif, heeft echter aan charme geen gebrek. Als enige Franse skidorp beschikt Samoëns over de status van ‘Monument Historique’. Deze authentieke uitstraling is te danken aan de florerende steenhouw cultuur in de 19e eeuw. Nog altijd zijn er tal van bouwwerken terug te vinden die stammen uit deze rijke periode. Wie zegt dat Frankrijk geen sfeervolle bestemmingen heeft, is nog nooit in Samoëns geweest.

#5. Châtel

In tegenstelling tot veel andere Franse bestemmingen draagt Châtel in Les Portes du Soleil wel het stempel sfeervol. Hier geen betonnen appartementencomplexen, maar houten chalets en traditionele bebouwing. Châtel is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wintersportbestemming van formaat. Gelukkig heeft het dorp hierbij niet ingeboet op het gebied van charme. Gezellige restaurants, winkeltjes met lokale producten en gemoedelijke après-ski zorgen ervoor dat je je hier snel thuis voelt.

Uitzicht Châtel
Uitzicht vanaf de piste op Châtel

Andere sfeervolle bestemmingen in de Alpen:

Sfeervolle wintersportdorpen in Oostenrijk >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen