30 oktober 2017 door Florien in 'Auto''

Vignet Zwitserland 2018

De auto is één van de meest gebruikte vervoersmiddelen naar de skigebieden. Jaarlijks trekken duizenden wintersporters op die manier naar hun vakantiebestemming. Om dat te doen is voorbereiding nodig. En dan niet alleen qua voorwerpen, zoals een gevarendriehoek en reflecterende hesjes, maar ook een vignet. Als je op wintersport gaat naar Zwitserland, dan moet je het vignet Zwitserland 2018 aanschaffen. Dit vignet heb je nodig om over de Zwitserse snelwegen te mogen rijden en om een aantal tunnels te betreden. In dit weblog vertellen we je alles wat je moet weten over het vignet Zwitserland 2018.

Waarom een vignet?

Als je op wintersport gaat naar de Zwitserse skigebieden, of als je door Zwitserland rijdt om een Italiaans skigebied te bereiken, dan heb je het vignet Zwitserland 2018 nodig. Het vignet is verplicht voor auto’s en motoren tot 3500 kilo, op alle Zwitserse snelwegen en voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Reis je met een aanhanger (bijvoorbeeld een caravan), dan is er een extra vignet nodig. Heb je een aanhanger achter je motor, dan is dat niet nodig. Is het gewicht van het voertuig boven de 3500 kilo (bijvoorbeeld een camper), dan moet je de zogenoemde ‘Schwerverkehrsabgabe’ betalen. Dat kan bij de douane bij de grensovergangen. Het bedrag dat je daarvoor betaald, is afhankelijk van de verblijfsduur.

Prijzen vignet Zwitserland 2018

Daar waar je in Oostenrijk een vignet voor 10 dagen, 2 maanden en een jaar kunt aanschaffen, kan dat in Zwitserland alleen voor een heel jaar. De prijzen liggen daarentegen wel een stuk lager en dat is ideaal als je ook van plan bent om in de zomer door Zwitserland te rijden. Helaas is het vignet Zwitserland 2018 alleen in stickervorm verkrijgbaar. Je kunt het vignet in Nederland aanschaffen, maar ook bij de Zwitserse grens. Koop je het vignet bij de grens, doe dit dan gepast of met een creditcard, want als je met Euro’s betaald, krijg je de Zwitserse Frank vaak in een ongunstige wisselkoers terug. Het vignet kost CHF 40,- en dat is omgerekend €36,50. Dat bedrag is als sinds 1995 zo en zal ook voor het aankomende jaar niet worden gewijzigd. Bestel je het vignet online bij de ANWB, dan komen er verzend- en administratiekosten bij en kom je uit op een bedrag van €39,45. Hoe het vignet er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk, wat we wel weten is dat deze geel met blauw en wit zal zijn.

Auto

Handig om te weten:

  • Gaat je autoruit stuk, dan heb je recht op een nieuw vignet. Wel moet je daarvoor kunnen bewijzen dat het echt zo is.
  • Het vignet is geldig van 1 december 2017 tot 31 januari 2019.
  • Rijd je zonder vignet, dan kun je een boete van 200 Zwitserse Frank verwachten.
  • Meer informatie over het vignet Zwitserland 2018 vind je hier >

Ook interessant:

- Vignet Oostenrijk 2018: alles wat je moet weten >
- Tips voor als je met de auto op wintersport gaat >
- Tips voor onderweg >
- Voorkom financiële verassingen met de auto >
- Het winterklaar maken van je auto >
- Wat te doen bij pech >
- Mooie en herkenbare momenten tijdens de heenreis >

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen