Skip to navigation Skip to main content
11134 - 10 grote skigebieden die niet in de Alpen liggen (2)

De meeste Nederlandse wintersporters gaan op skivakantie naar de Alpen. Het is dichtbij huis, er is veel keus en ieder type wintersporter kan zich hier vermaken. Ook vind je in de Alpen de grootste skigebieden ter wereld. In dit lijstje behandelen we tien skigebieden die niet in de Alpen liggen, maar wel over een groot aan pistekilometers beschikken. Deze skigebieden kunnen zeker aan de Alpengebieden tippen!

#1. Aspen, Verenigde Staten

Aspen is verreweg het beroemdste gebied van de Verenigde Staten en bestaat uit diverse deelgebieden: Aspen Highlands, Aspen Mountain, Buttermilk en Snowmass. Het beroemde skidorp Aspen beschikt zelfs over een eigen vliegveld: Aspen Airport. In Aspen kun je je zeker een goede wintersportweek vermaken. Je kunt hier in de Rocky Mountains niet alleen skiën, maar ook schaatsen, sneeuwschoenwandelen en vele andere winteractiviteiten ondernemen. Kortom: In Aspen hoef je geen moment stil te zitten. Naast Aspen vind je in de Verenigde Staten nog tal van andere gigantische skigebieden zoals: Park City - Deer Valley, Vail Mountain en Steamboat.

  • Reizen naar Aspen: Aspen beschikt over een eigen vliegveld. Vanaf diverse Amerikaanse luchthavens (o.a. Denver) wordt er dagelijks op Aspen/Pitkin County Airport gevlogen. De vlucht duurt ongeveer 14 uur.
  • Skipasprijzen: een 6-daagse skipas kost in Aspen 684 Amerikaanse Dollar (ongeveer € 610,-). Hotels en restaurants zijn hier zeer prijzig, aangezien Aspen een exclusief skiresort is.
  • Bijzonderheden: in Aspen heb je goede mogelijkheden tot après-ski. Iguana’s, Ajax Tavern en Jimmy’s zijn gezellige bars. Op de Buttermilk vind je het X-Park, een geweldig funpark voor snowboarders. In dit drie kilometer lange park vind je allerlei pipes, kickers, jumps en rails.
11134 -  (6)
(Foto: © Pixabay)

#2. GrandValira, Andorra

Ministaat Andorra beschikt over een groot skigebied: GrandValira. Dit skigebied kan zich prima meten met de gebieden in de Alpen. In totaal vind je hier 193 kilometer aan pistes. Het is in vergelijking tot de Alpengebieden een stukje goedkoper. Datzelfde geldt voor het eten, wat nog van goede kwaliteit is ook. GrandValira is populair onder de Spanjaarden, daarom kan het hier in de weekenden en vakanties druk zijn. Wie dus binnen Europa op zoek is naar grote skigebieden kan ook naar de Pyreneeën uitwijken!

  • Reizen naar GrandValira: vanaf Utrecht is skigebied GrandValira ongeveer 1311 kilometer rijden. Je kunt ook op het Franse Toulouse vliegen, wat ongeveer twee uur vliegen is vanaf Amsterdam. Vanaf dit vliegveld is het nog 183 kilometer reizen. Een auto of taxi op het vliegveld huren is dus wel zo makkelijk. Een rit van Toulouse naar GrandValira kost ongeveer € 55,-.
  • Skipasprijzen: voor een 6-daagse skipas in GrandValira betaal je € 279,60,-.
  • Bijzonderheden: je vindt prachtige pistes in GrandValira. Het gebied is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De blauwe piste Rossinyol en de rode Serra de les Solanelles zijn echte aanraders. Hiernaast zijn er genoeg activiteiten naast het skiën te beleven in GrandValira. Zo heb je mogelijkheden tot tokkelen, sneeuwscootertochten, hondensleetochten en nog veel andere activiteiten.

#3. Whistler Blackcomb, Canada

Whistler Blackcomb is het grootste skigebied van Canada. Voorheen waren dit twee verschillende gebieden, maar sinds de bouw van de Peak 2 Peak gondel is het mogelijk om in beide gebieden te skiën. In totaal vindt de wintersporter hier ruim 250 kilometer aan pistes, een prima skigebied dus voor mooie dagtochten! Whistler Blackcomb is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ook de off-piste skiër is hier op zijn plek. Naast skigebied Whistler Blackcomb zijn er genoeg andere grote skigebieden in Canada te vinden. Zo bieden Fernie, Sun Peaks en Silver Star je ook vele kilometers aan pistes aan.

  • Reizen naar Whistler Blackcomb: vanaf Amsterdam vlieg je op Vancouver, een vlucht van ongeveer tien uur. Vanaf het vliegveld van Vancouver is het nog 135 kilometer naar Whistler, hier zijn busdiensten voor.
  • Skipasprijzen: een 6-daagse skipas voor Whistler Blackcomb kost 583 Canadese Dollar (ongeveer € 383,-).
  • Bijzonderheden: Whistler is een ski-in ski-out dorp. Hierdoor kun je in de meeste gevallen vanuit je verblijf direct op de ski’s stappen. In skigebied Whistler Blackcomb komt de off-piste skiër volledig tot zijn recht. Je kunt hier geweldig tussen de zogeheten ‘glades’ skiën. Dit houdt in dat je tussen de bomen kunt skiën. Kijk hier wel uit voor ‘tree-wells’, dit zijn de grootste gevaren van off-piste skiën in Noord-Amerika. Tree-wells zijn kuilen die onder naaldbomen ontstaan bij grote hoeveelheden sneeuwval. Omdat de takken van de naaldbomen sneeuw vasthouden ontstaat er een soort grot onder de boom waar je niet in terecht wilt komen.
11134 -  (7)

#4. Baquiera/Beret, Spanje

Wanneer je aan Catalonië denkt, zit je al snel met je gedachte bij FC Barcelona, de Costa Brava en onafhankelijkheid van Spanje. Daarnaast kun je er ook goed skiën. Skigebied Baquiera/Beret beschikt over 150 kilometer aan pistes en is hiermee het grootste skigebied van Spanje. Afsluiten in de après-ski doe je hier onder het genot van tapas en een drankje. Op culinair gebied kom je in Baquiera/Beret zeker niets te kort! Andere Spaanse skigebieden met veel pistekilometers zijn La Molina/Masella, Formigal en Sierra Nevada.

  • Reizen naar Baquiera/Beret: vanaf Utrecht is het ongeveer 1312 kilometer rijden naar skigebied Baquiera/Beret. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Pau. Vanaf Parijs duurt de vlucht iets langer dan een uur. Vanaf vliegveld Pau is het nog 176 kilometer rijden naar Baquiera/Beret. Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks op Barcelona vliegen. Hierna moet je echter nog wel vier uur rijden.
  • Skipasprijzen en overige: een 6-daagse skipas kost in Baquiera/Beret € 264,-.
  • Bijzonderheden: op de Spaanse pistes vind je weinig tot geen West-Europese wintersporters. Het publiek bestaat grotendeels uit Spanjaarden en een enkele Portugees of Fransman. Verder beschikken de dorpen die rondom het skigebied liggen over tal van culinaire restaurants.

#5. Catedral Alta Patagonia, Argentinië

Het skigebied Catedral Alta Patagonia is het grootste skigebied op het zuidelijk halfrond. Je vindt hier 120 kilometer aan pistes. Wanneer het in Nederland zomer is kun je in Zuid-Amerika skiën, aangezien het daar dan winter is. In juli vind je hier de beste sneeuw. Naast het skiën is het leuk om hier met een quadtocht het Andesgebergte te verkennen. Argentijnen zijn ook absoluut niet vies van een beetje après-skiën. De meest populaire after-ski bars zijn Mute en Jackson’s Bar. Ook eet je hier geen Wiener Schnitzel of Currywurst, maar een lekkere steak of spareribs.

  • Reizen naar Catedral Alta Patagonia: de Argentijnse skigebieden liggen niet bepaald naast de deur. Vanaf Amsterdam moet je eerst op Buenos Aires vliegen wat al een vlucht van veertien uur is. Vanaf Buenos Aires is het nog 2,5 uur vliegen naar San Carlos Airport. Dit vliegveld ligt op een half uurtje rijden van het skigebied.
  • Skipasprijzen: voor een 5-daagse skipas betaal je 10.250 Peso (ongeveer € 131,-).
  • Bijzonderheden: in Catedral Alta Patagonia vind je veel wedstrijdpistes. Er worden veel wedstrijden georganiseerd in dit skigebied. Ook is het mogelijk om in Catedral Alta Patagonia verschillende skitours te doen. Aanbevolen skitochten zijn de Historic Tour, Adventure Tour en de Tour Nature.

#6. Shigakogen Mountain Resort, Japan

Japan is wellicht niet een land dat je direct aan wintersporten linkt, maar je vindt hier toch aardig wat skigebieden. Het grootste skigebied van Japan, en tevens heel Azië, is Shigakogen Mountain Resort met ruim 80 kilometer aan pistes. ’s Middags vul je je maag met sushi en drink je een Asahi biertje. Ook is het mogelijk om in de buurt van Shigakogen Mountain Resort sneeuwaapjes te spotten.

  • Reizen naar Shigakogen Mountain Resort: een vlucht van Schiphol naar naar Niigata duurt ongeveer 17 uur. Hierbij heb je te maken met verschillende tussenlandingen. Vanaf Niigata Airport is het nog drie uur rijden naar het skigebied.
  • Skipasprijzen: voor een 6-daagse skipas voor Shigakogen Mountain Resort betaal je 30.500 Japanse yen (ongeveer € 254,-).
  • Bijzonderheden: In Shigakogen Mountain Resort loop je de kans sneeuwaapjes tegen te komen. Naast het skiën is het ook mogelijk om rondom het skigebied cultuur op te snuiven. Er liggen in het gebied rondom Shigakogen Mountain Resort veel tempels.

#7. Mt. Buller en Perisher, Australië

De skigebieden Mt. Buller en Perisher zijn twee verschillende gebieden, maar beschikken beiden over 100 kilometer aan pistes. Hiermee zijn dit de twee grootste skigebieden van Oceanië. Het leuke aan skigebieden in Australië is het verschil tussen dal en berg. In het dal kun je wanneer je onderweg naar het skigebied bent kangaroos spotten, terwijl je even later in de sneeuw staat. Ook kun je in zowel Mt. Buller als Perisher heerlijk eten.

  • Reizen naar Mt. Buller en Perisher: Mt. Buller is bereikbaar via de luchthaven van Melbourne. Dit is een vlucht van ongeveer 22 uur. Perisher is bereikbaar via Canberra of Sydney, waarbij beide vluchten langer dan 22 uur zijn.
  • Skipasprijzen: voor een 6-daagse skipas in Mt. Buller betaal je 334 Australische dollar (ongeveer € 205,-).
  • Bijzonderheden: in beide skigebieden vind je diverse funparks. In Perisher is het PlayStation park te vinden. Dit is een gigantisch funpark met verschillende pipes en boxes. In Mt. Buller vind je de ‘Gnome Roam’, een wandelroute met allerlei tuinkabouters. Ook is er een wintersportmuseum te vinden in Mt. Buller. Hier kun je alles terug vinden over de geschiedenis van het skigebied.

#8. Åre, Zweden

Åre mag zichzelf het grootste skigebied van Scandinavië noemen. In Åre kun je ruim 90 kilometer aan pistes vinden. Het Zweedse skigebied is niet erg hoog, het hoogste punt ligt op 1274 meter. Voor Scandinavische begrippen is dit normaal, daar zijn de skigebieden nou eenmaal iets lager, maar wel ontzettend sneeuwzeker door de noordelijke ligging. Åre heeft de uitstraling van een échte wintersportplaats en trekt een internationaal publiek. Ook vind je hier veel moderne liften en is het nooit echt heel druk, waardoor je bijna nooit hoeft te wachten voor de skiliften.

  • Reizen naar Åre: vanaf Utrecht is Åre 1882 kilometer rijden, een behoorlijke tocht dus. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Are-Östersund op circa 90 kilometer. Vanaf Schiphol gaan geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld, waardoor vliegen naar Are-Östersund ongeveer vier en half uur duurt.
  • Skipasprijzen: voor 2040 Zweedse kronen (ongeveer € 213,-) heb je een 6-daagse skipas. Houdt wel rekening met dat de kosten van eten en drinken in Scandinavië een stukje hoger liggen.
  • Bijzonderhede: in Åre vind je veel leuke restaurants aan de piste. Zo zijn Mr. Bramwell’s Wig Wam en Vita Renen echte aanraders. Het tweede restaurant ligt verborgen in de bossen en is eigenlijk alleen bereikbaar op ski’s of sneeuwschoenen. Ook après-ski is mogelijk in Åre. Populaire spots zijn Timmerstugan, Fjallgarden en Bygget.
11134 -  (8)

#9. Bansko, Bulgarije

Bansko mag zichzelf het grootste skigebied van Oost-Europa noemen. Met bijn 50 kilometer aan pistes kun je je in Bansko prima vermaken. Het gebied is erg populair onder Engelse wintersporters. In de Engelse schoolvakanties is het hier dan ook erg druk. Het skigebied is zeer goedkoop in vergelijking met de Alpenlanden. Zo heb je een dagkaart voor € 35,- en is het eten en drinken hier niet duur. Op het gebied van pistepreparatie mag Bansko nog wel een lesje van de Alpenlanden krijgen, de pistes kunnen soms tegenvallen, al helemaal wanneer het druk is.

  • Reizen naar Bansko: vanaf Schiphol vertrekken er vluchten naar Sofia. Een vlucht naar Sofia duurt ongeveer twee uur en drie kwartier. Vanaf Sofia is het nog twee en half uur rijden naar Bansko.
  • Skipasprijzen: voor 70 Bulgaarse lev (ongeveer 35 euro) heb je een dagkaart. Het eten op de piste is net als de prijs voor een skipas niet heel duur.
  • Bijzonderheden: 's morgens heb je soms met ontzettend lange wachtrijen bij de gondel te maken. Eenmaal boven bij de liften valt echter niets meer te merken van de drukte.

#10. Mzaar Kfardebian, Libanon

In Libanon kun je het skigebied Mzaar Kfardebian vinden. Het skigebied beschikt over 80 kilometer aan pistes. Hoewel 80 kilometer niet heel groot is voor Alpenbegrippen, is dat toch aardig wat en al helemaal voor een land als Libanon. Mzaar Kfardebian is een ontzettend vriendelijk skigebied, dat merk je terug in zowel de hotels als de restaurants. Het skigebied is geschikt voor alle niveaus. Je kunt tussen de middag plaatsnemen in gezellige koffiehuisjes die vaak over mooie terrassen beschikken. Het gebied is erg zonnig, neem dus genoeg zonnebrand mee.

  • Reizen naar Mzaar Kfardebian: het vliegveld van Beiroet is op ongeveer één uur en drie kwartier rijden. Vanaf Schiphol vlieg je in ongeveer zes en half uur naar Beiroet.
  • Skipasprijzen: een dagkaart in Mzaar Kfardebian kost 71.000 Libanese pond (circa € 43,-).
  • Bijzonderheden: in Mzaar Kfardebian kun je na het skiën heerlijk relaxen. Er zijn spa’s en zwembaden te vinden, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Ook is het skigebied erg culinair. Zo vind je er het restaurant Le Refuge & Terrace met een internationale keuken en kun je van de Libanese keuken genieten in Khaymet el Hor. Na het skiën is er ook tijd voor een drankje en een dansje in Igloo-Olio.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.