Skip to navigation Skip to main content

Veel sneeuw in mei: maakt Koning Winter een inhaalslag?

Hochleckenhaus 230517 1250 Uh

Het is mei en dus eigenlijk volop lente. Toch is daar nog niet veel van te merken. In eigen land schijnt de zon nog niet zo volop en warm als we dat graag zien rond deze tijd van het jaar en in de Alpen lijkt het al de hele maand meer winter of herfst dan lente. Zou Koning Winter soms een kleine inhaalslag proberen te maken?

Van een groen begin van 2023 naar veel sneeuw in april en mei

De meeste wintersporters kunnen zich de tweede week van de kerstvakantie nog goed herinneren. Na een sneeuwrijk begin van december gooiden veel regen en een föhnwind roet in het eten. Overal in het nieuws waren foto’s te zien van smalle, witte stroken in een groen landschap. Niet waar je op zit te wachten in de winter! Gelukkig kwam het snel goed, maar gigantisch veel sneeuw is er tijdens skiseizoen 2022/2023 niet gevallen. Althans niet in de winter, wel in de lente. Pasen verliep behoorlijk sneeuwrijk en ook daarna kwam het met regelmatig met bakken uit de hemel. Skiën kan inmiddels nog op een handjevol gletsjers, maar Koning Winter lijkt nog geen afscheid van het skiseizoen te kunnen nemen. Sinds begin mei komt de sneeuw regelmatig met bakken uit de hemel. Ook vandaag is er weer een verse laag gevallen.

Zonnig en warm lenteweer in aantocht?

In Nederland blijft het kwik onder de 20 °C hangen. Zelf stap ik al drie dagen met een warme jas naar buiten. Brrrrr! Collega Miranda is nu voor een nieuwe webserie voor onze zomerwebsite Indebergen.nl in het Oostenrijkse Kleinwalsertal en daar kwam de regen gisteren met bakken uit de hemel. Omdat het in de Alpen nog vrij fris is voor de tijd van het jaar, regent het in de dalen en sneeuwt het op hoogte. Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de late winterse inval. Tot en met zondag blijft de kans op sneeuw aanwezig, vooral in het oosten van de Alpen lijkt nog veel sneeuw te gaan vallen. Vandaag ligt de sneeuwgrens net iets onder 2000 meter hoogte, vanaf morgen komt deze nog iets hoger te liggen.

Hier kun je nu nog skiën

Dromen je vrienden over luieren op het strand in bikini of zwembroek, maar kun jij alleen maar denken aan skiën, sneeuw en witte bergen? Het is misschien half mei, toch betekent dit niet dat er niet meer geskied kan worden. Onder andere in deze skigebieden kun je nog terecht:

En dan zijn er nog zomerskigebieden die binnenkort openen, zoals bijvoorbeeld de Stilfser Joch op 1 juni aanstaande.

Winterse webcams in mei

Benieuwd hoe het er nu uitziet in de Alpen? Hieronder een overzicht met witte winterwebcams.

Snow Space Salzburg
Snow Space Salzburg
Turracher Höhe
Turracher Höhe
Mölltaler Gletscher
Mölltaler Gletscher
Garmisch Classic
Garmisch-Classic
Kanzel, Solda, Ortlergebied
Kanzel, Solda, Ortlergebied
Obertauern
Obertauern
Hauser Kaibling
Hauser Kaibling, Schladming-Dachstein
Riesneralm, Donnersbachwald
Riesneralm, Donnersbachwald
Wildkogel Arena
Wildkogel Arena
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.