Skip to navigation Skip to main content

Regenachtige donderdag, weekend kouder met sneeuw tot in de dalen

Sneeuw Op Balkon

Op de meeste webcams is het deze ochtend grijs en regenachtig. Vanwege de milde condities ligt de sneeuwgrens zeer hoog, waardoor er pas vanaf 2000-2500 meter neerslag valt in de vorm van sneeuw. Zoals je maandag al in het Alpenweer hebt kunnen lezen, volgt er komend weekend een winterse omslag. Lokaal kan er flink wat sneeuw vallen, maar een echte dump lijkt helaas onwaarschijnlijk. In dit weerbericht praat ik je bij.

Grijze, regenachtige donderdag

Voor Koning Winter terugkeert, volgt eerst nog een milde, grijze donderdag. Met het passeren van een nieuwe storing, trekt er vanuit het westen dichte bewolking aan. Vooral aan de noordkant van de Alpen wordt het vandaag kletsnat. Vanwege de milde condities ligt de sneeuwgrens helaas zeer hoog, tussen 2000-2500 meter hoogte. Lokaal kan er in de bergen ook nog wat onweer voorkomen. Wederom profiteren de hoger gelegen pistes. Hier kan tot en met vanavond zo’n 5 tot 15 cm vallen. De lager gelegen afdalingen gaan helaas nog verder achteruit. Ook aan de zuidkant gaat de dag bewolkt van start en enkele buien zijn daarbij niet uitgesloten. Wel valt hier minder dan in het noorden. Op 2000 meter hoogte is het zo’n 1 °C tot 5 °C en de wind waait matig tot krachtig vanuit het westen/noordwesten. In de dalen kan de thermometer wel een graad of 23 aangeven.

Obertauern
Weinig licht vandaag in Obertauern

Nog even van de zon genieten op vrijdag

Vrijdag trekt de storing langzaam weg naar het oosten. In dit deel van de Alpen kan aanvankelijk nog wat neerslag vallen, maar al snel komt de zon tevoorschijn. Ondanks plaatselijk hoge wolkenvelden en hier en daar een mistige start, is het overwegend zonnig en wordt het een mooie skidag. Blijf wel lekker op de hoge pistes, in het dal zullen de condities vanwege de regenval niet ideaal zijn. Op grote hoogte waait de wind matig tot krachtig vanuit het westen en de temperatuur schommelt tussen 1 °C en 7 °C. De mildste temperaturen worden in het westelijke deel van de Alpen gemeten. Hier kan het plaatselijk zelfs nog iets warmer worden.

Sneeuwrijk weekend

Komend weekend volgt er een winterse weersomslag en daar gaan we ook in eigen land en in de skigebieden dichter bij huis wat van merken. Koude, polaire lucht weet met een noordwestelijke stroming bijvoorbeeld ook het Sauerland te bereiken. In Winterberg kan op zaterdag en zondag een klein laagje sneeuw vallen vanaf 500-600 meter hoogte. In de Alpenlanden zullen eindelijk ook de dalen weer eens wit kleuren, al duurt het wel even tot de sneeuwgrens zo ver gezakt is. Vooral in het oostelijke deel van de Alpen laat het zakken van de sneeuwgrens langer op zich wachten. Vanuit het westen/noordwesten neemt op zaterdag de bewolking toe. Eerst zijn de Franse Alpen aan de beurt, daarna ook Zwitserland, Italië en Oostenrijk. De sneeuwgrens komt eerst op 900-1100 meter uit, maar zakt in de nacht naar zondag naar zo’n 600 meter hoogte.

Zondag is het in veel skidorpen wakker worden in een witte wonderwereld. Gedurende de dag valt er vooral aan de west- en noordkant van de Alpenhoofdkam nog meer sneeuw. Op maandag kan het sneeuwdek zomaar zijn gegroeid met zo’n 20 tot 40 centimeter en op hoogte plaatselijk zelfs nog iets meer.

Volgende week nog meer sneeuw?

Met het ingaan van de nieuwe week is het nog niet gedaan met de koude lucht. Maandag verloopt in veel skigebieden zonnig en droog, maar echt lang blijft het niet rustig. De wisselvalligheid neemt toe en meerdere weermodellen geven signalen voor een nieuwe Südstau. Daar gaan vooral de Franse en Italiaanse Alpen van profiteren, in Oostenrijk blijft het droger. Goed nieuws is wel dat de milde condities voorlopig nog niet terugkeren. Maandag volgt er een nieuwe update in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.