Skip to navigation Skip to main content

Zeer zachte dagen, eind van de week winters en veel sneeuw?

Reutte

Maart roert z’n staart… Op dit moment is het zeer zacht in de Alpen en in eigen land, maar aan het einde van deze week komt daar naar alle waarschijnlijkheid verandering in. Vanaf zaterdag gaat het flink afkoelen en op de weerkaarten zijn de eerste tekenen van een nieuwe dump te zien. Nu kan er de komende dagen nog van alles gebeuren, maar het zou wel heel fijn zijn zo richting Pasen. In dit weerbericht praat ik je bij.

Zacht en regenachtig begin van de week

De nieuwe week gaat in ieder geval behoorlijk zacht en lenteachtig van start in de Alpen. De zon is vandaag nauwelijks te zien. In vrijwel het hele Alpengebied is het bewolkt en vanuit het westen trekken er diverse storingen over. Vooral aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam valt veel neerslag. Helaas pas in de vorm van sneeuw vanaf 1600-2300 meter hoogte. In het hooggebergte kan vandaag tot wel 20-40 cm sneeuw vallen, daaronder is het een kletsnatte boel. Verder naar het zuiden valt ook regen, alleen veel minder en pas vanaf de middag. Hier weet de zon af en toe door het wolkendek heen te prikken, maar echt zonnig wordt het niet. Op hoogte waait de wind zwak tot matig vanuit het westen en op 2000 meter hoogte is het tussen -1 °C en +3 °C, in de dalen kan het wel een graad of 15/16 worden.

Obertauern
Een grijze dag in Obertauern!

Meer zon vanaf dinsdag

Gelukkig blijft het niet lang regenachtig. Morgenochtend komt er in het noorden en westen nog wat bewolking voor en daaruit kan nog wat neerslag vallen. De sneeuwgrens komt iets lager te liggen, tussen 800-1500 meter hoogte. Veel sneeuw valt er niet meer op hoogte, hooguit een paar centimeter. Rond het middaguur klaart het vrijwel overal op en komt de zon weer tevoorschijn. Op 2000 meter hoogte komt de temperatuur tussen -4 °C en +5 °C uit, in de dalen geeft de thermometer wederom twee cijfers in de plus aan. De dagen die volgen verlopen grotendeels zonnig, al trekken er zo nu en dan wel wat wolkenvelden voorbij. In een deel van de Franse en Zwitserse Alpen passeert in de nacht van woensdag op donderdag nog een kleine storing. Mogelijk valt hier op hoogte dan nog een paar centimeter sneeuw. Het blijft zeer zacht, dat extra laagje kun je dus lekker in de koffer laten liggen.

Komend weekend kouder

Gelukkig laten de weerkaarten ook een winterse inval zien. Vanaf zaterdag bereikt nieuwe koude lucht Europa. Dat gaan we thuis merken aan de temperatuur, maar ook in de Alpenlanden. Wel is het nog even spannend in welke richting de koude lucht trekt. Zeker als een nieuw neerslaggebied zich op zondag aandient. De kans is groot dat de Pyreneeën opnieuw heel veel sneeuw krijgen. In de andere Alpenlanden valt er iets minder. We houden alles nauwlettend voor je in de gaten en komen later deze week met een nieuwe update. De eerste tekenen zijn in ieder geval positief!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.