Skip to navigation Skip to main content

Nog meer sneeuw onderweg naar de skigebieden

FB

Wat is er de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen in de Alpenlanden! Vanwege de lage temperaturen zelfs tot in de dalen en dat levert prachtige winterse beelden op. Alleen in Italië viel een stuk minder, maar gelukkig valt daar richting het weekend een lekkere laag verse sneeuw. Vandaag is er veel ruimte voor de zon, al is dat slechts van korte duur. Donderdag gaat het opnieuw los in de skigebieden. In dit wintersport weerbericht lees je de voorspellingen voor de komende dagen.

Na sneeuw komt… Tijdelijk zonneschijn!

Gisteren is er flink wat sneeuw gevallen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Het sneeuwdek is aangevuld met nog eens 15 tot 30 cm en dat levert deze ochtend heerlijke webcambeelden op. Terwijl ik dit weerbericht schrijf, werp ik zo nu en dan een blik op de zonsopkomst in de bergen. Een heerlijk begin van de ochtend (zie de slider hieronder)! Vandaag is er met een noordwestelijke stroming nog sprake van wat restbewolking en hoge mist aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hier kan het zo nu en dan zelfs nog licht sneeuwen. In de overige gebieden zorgt een hogedrukgebied voor heerlijk zonnig bergweer. Fris blijft het wel, op 2000 meter hoogte komt de temperatuur tussen -11 °C en -5 °C te liggen. Rond de middag trekt de wind aan. Deze gaat matig tot zeer krachtig waaien vanuit het westen/zuidwesten.

Nieuwe storing op donderdag, maar wel warmer

Lang blijft het in de meeste skigebieden niet zonnig. Op donderdag volgt er een nieuwe storing. Een westelijke stroming brengt een warmtefront in combinatie met sneeuwval met zich mee. Vooral aan de west- en zuidkant van de Alpenhoofdkam kan het dan tijdelijk wat opwarmen, waardoor de sneeuwgrens stijgt. In Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Italië naar zo’n 600 tot 1200 meter hoogte, maar in de Franse en Zwitserse Alpen naar 2000-2200 meter hoogte. De temperatuur komt op 2000 meter hoogte tussen -1 °C en +4°C te liggen, een stuk warmer dus! Op hoogte kan er wel flink sneeuw vallen. Op noordelijke hellingen zo’n 15 tot 30 cm, in Italië 5 tot 10 cm, in het Berner Oberland tot wel 50 cm, in Wallis tot wel 70 cm en in Franse skigebieden zoals La Rosière en Les 2 Alpes ruim 40 cm.

Kouder vanaf vrijdag

Net zoals de zonnige periode van vandaag, is ook het warmtefront niet van lange duur. Vrijdag stroomt er opnieuw koude lucht het Alpengebied binnen. In een groot deel van de Franse en Zwitserse Alpen komt de sneeuwgrens tussen 1000-1500 meter hoogte te liggen, aan de noordkant van de Alpen duikt deze onder de 1000 meter hoogte. Neerslag neemt wel in intensiteit af, al kan er nog steeds ruim 30 cm sneeuw vallen. Zaterdagochtend is er sprake van restbewolking met nog wat sneeuw, ’s middags klaart het vrijwel overal op. Zondag lijkt een hele zonnige, maar koude dag te worden en vanaf maandag nemen de sneeuwkansen weer toe. Later deze week een nieuwe update in het Alpenweer.

Tot en met maandag sneeuwkansen in het Sauerland

Uiteraard kijken we ook naar de voorspellingen dichter bij huis. In het Sauerland blijven de sneeuwkansen zeker tot en met maandag aanwezig. Het gebied ligt op dit moment in koude, polaire lucht en regelmatig valt er verse sneeuw. Vandaag en morgen komen er ’s middags wel wat opklaringen voor. De temperatuur ligt tussen -4 °C en +1°C in de dalen, maar op hoogte kan de thermometer wel -10 °C aangeven. In Winterberg en Willingen draaien de sneeuwkanonnen volop, zodat men samen met de natuursneeuw een mooie eerste sneeuwlaag kan vormen voor komend skiseizoen. Winterberg heeft aangegeven dat de kans groot is dat komend weekend de eerste liften en pistes te openen. Meer daarover lees je hier ›

Verse sneeuw in Winterberg
Het sneeuwt lekker in Winterberg!
Volop sneeuw in Willingen
Het is winters wit in Willingen!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.