Skip to navigation Skip to main content
Skier En Snowboarder Op De Stubaier Gletscher

Op zoek naar sneeuwzekere, hooggelegen skigebieden in Oostenrijk? Met veel pistes boven de 2000 meter? Er is voldoende om uit te kiezen! Goede sneeuw en fijne pistes maken de wintersport. Niemand zit te wachten op papsneeuw. In de hooggelegen skigebieden in Oostenrijk zit je zowel goed in het hoogseizoen als in het voor- en naseizoen. Hoe meer pistes boven de 2000 meter, hoe beter! In dit blog geven we je 10 tips.

Hooggelegen skigebieden in Oostenrijk

In het voor- en naseizoen willen de sneeuwcondities nog weleens wisselend zijn, maar ook in het hoogseizoen kun je te maken krijgen met milde periodes. Wil je verzekerd zijn van fijne pistes en voldoende sneeuw? Dan is het verstandig om te kijken naar een skibestemming met veel pistes hoger dan 2000 meter. Op die hoogte valt er doorgaans meer dan genoeg sneeuw en bovendien is het er kouder dan in het dal. Zelfs op milde, zonnige dagen blijven de pistes hier langer goed. In de hooggelegen skigebieden van Oostenrijk kun je bovendien van vroeg in de herfst tot ver in het voorjaar op de latten staan. In deze lijst vind je diverse gletsjerskigebieden, maar er zijn ook een aantal hoge skibestemmingen zonder gletsjer.

1. Gurgl

De eerste tip in deze lijst met hooggelegen skigebieden in Oostenrijk is Gurgl, gevormd door de pistes boven de dorpen Obergurgl (1930 m) en Hochgurgl (2150 m). Het is een van de eerste skibestemmingen zonder gletsjer waar je in de herfst al kunt skiën. Niet gek als je kijkt naar de hoge ligging van de dorpen en de pistes die tot wel 3080 meter hoogte reiken. Bovendien liggen de meeste pistes op noordhellingen, wat gunstig is voor de kwaliteit van de sneeuw. Gurgl staat ook wel bekend als de ‘diamant van de Alpen’ en biedt moderne liften en uitgebreide faciliteiten. Aan knusse hutten geen gebrek en ook vind je hier tal van luxe accommodaties om in te overnachten. Gurgl telt 112 km aan pistes.

Hooggelegen skigebied in Oostenrijk Gurgl

2. Sölden

Het skigebied van Sölden en hoteldorp Hochsölden telt 144 km aan pistes en is een van de meest sneeuwzekere skibestemmingen van Oostenrijk. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van twee gletsjers en het feit dat veel pistes boven de 2000 meter hoogte liggen. Op ski’s kun je maar liefst drie toppen hoger dan 3000 meter bereiken, samen ook wel de BIG 3 genoemd. Een leuke manier om dit te doen is via de BIG 3 Rally. Je vindt in Sölden ook een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk: de dalafdaling vanaf de Schwarze Schneid naar het dorp is ruim 15 km lang en overbrugt bijna 2000 meter hoogteverschil.

Gletsjerskigebied Sölden in Oostenrijk

3. Silvretta Arena Ischgl - Samnaun

De pistes van het hooggelegen skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun liggen niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland. Grensoverschrijdend skiën dus! Wie op zoek is naar hooggelegen skigebieden in Oostenrijk, vind hier de ideale omstandigheden voor een sneeuwzekere wintersport. Ruim 90% van de in totaal 239 km aan pistes ligt boven de 2000 meter. Om die reden kun je hier van eind november tot begin mei op de latten staan. Ski zeker de Schmuggler Runde skitocht en geniet volop van alle culinaire hoogstandjes in de berghutten en restaurants van Ischgl.

Piste in Silvretta Arena Ischgl - Samnaun

4. Pitztaler Gletscher

De Pitztaler Gletscher ligt aan het einde van het Pitztal en verbreekt meerdere records als het om hoogtes gaat. Dit is namelijk het hoogste skigebied van Oostenrijk. Ook kun je hier een kop koffie en een gebakje bestellen in het hoogst gelegen café van Tirol. De ongeveer 60 pistekilometers liggen tussen 2685 en 3440 meter en daarmee liggen dus alle afdalingen in dit hooggelegen skigebied boven de 2000 meter. Wintersporters van alle leeftijden en niveaus vinden hier uitgebreide mogelijkheden voor een wintersport. Bovendien kun je ook uitwijken naar de andere skigebieden in het Pitztal: Hochzeiger en Rifflsee.

Hooggelegen skigebied met pistes boven 2000 meter hoogte

5. Hintertuxer Gletscher

Ook de Hintertuxer Gletscher mag niet ontbreken in deze lijst met hooggelegen skigebieden in Oostenrijk. Het gletsjerskigebied telt zo’n 60 km aan pistes en is bijzonder sneeuwzeker. Zo sneeuwzeker zelfs dat je er het hele jaar door in de latten kunt klikken. De pistes van de Hintertuxer Gletscher liggen tussen 2100 en 3250 meter hoogte en bieden een schitterend uitzicht op de omringende bergwereld. Naast skiën kun je hier ook een aantal bijzondere activiteiten ondernemen. Breng zeker een bezoek aan de Spannagelhöle, een indrukwekkende grot van zo’n 13 km lang, en het Natur Eis Palast, een ijsgrot onder de gletsjer waarin je ook kunt suppen.

Hintertuxer Gletscher hooggelegen skigebieden Oostenrijk

6. Mölltaler Gletscher

De Mölltaler Gletscher is de enige gletsjer in Karinthië. Je vindt hier zo’n 36 km aan pistes, gelegen tussen 2378 en 3122 meter hoogte. Dit hooggelegen skigebied in Oostenrijk biedt een lang skiseizoen. Afhankelijk van de sneeuwcondities kun je hier skiën van half oktober tot half juni. Druk wordt het vrijwel nooit, zelfs niet in het hoogseizoen. Naast fijne pistes vind je op de Mölltaler Gletscher ook een uitgebreid snowpark.

7. Zell am See-Kaprun

De Schmittenhöhe, Kitzsteinhorn en Maiskogel vormen samen het skigebied Zell am See-Kaprun. Nu reiken de Maiskogel en Schmittenhöhe niet tot grote hoogtes, maar de Kitzsteinhorn doet dat wel. De iets meer dan 60 km aan pistes van het gletsjerskigebied liggen tussen 1976 en 3029 meter hoogte en daarom verdient ook dit skigebied een plek in deze lijst met hooggelegen skigebieden. Hartje winter is de gletsjer verbonden met de Maiskogel via de 3K K-onnection, in het voor- en naseizoen kun je hier alleen op hoogte skiën. Dankzij de Kitzsteinhorn profiteert Zell am See-Kaprun van een lang skiseizoen.

Sneeuzeker skigebied Kitzsteinhorn

8. Kaunertaler Gletscher

Een ander gletsjerskigebied in deze lijst met hooggelegen skigebieden in Oostenrijk is de Kaunertaler Gletscher. Deze prachtige skibestemming ligt aan het einde van het Kaunertal en is te bereiken via een kronkelige bergweg met prachtige uitzichten. Van grote druktes is vrijwel nooit sprake en dat betekent dat het nooit overvol is op de iets meer dan 20 km aan pistes die het skigebied telt. Houd je wel van een beetje uitdaging? Ski dan zeker de Black Ibex, de steilste geprepareerde piste van de Alpen.

Wintersport op de hooggelegen Kaunertaler Gletscher

9. Stubaier Gletscher

Het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk mag ook niet in dit overzicht ontbreken. De Stubaier Gletscher biedt een skigebied dat 1450 hectare groot is, wat neerkomt op 65 km aan pistes in de vallijn en wel 108 km als je ook de bochten in de piste meetelt. Verder is er een uitgebreid snowpark en een leuk kinderland. De Stubaier Gletscher ligt aan het einde van het Stubaital en biedt een lang en sneeuwzeker skiseizoen. De ingang van dit dal ligt op zo’n 15 km van Innsbruck. Je kunt een wintersport dus prima combineren met een bezoek aan de hoofdstad van Tirol.

Hooggelegen skigebieden in Oostenrijk

10. Ski Arlberg

We sluiten af met een hooggelegen skigebied zonder gletsjer. Ski Arlberg is met ruim 300 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Dankzij de natuurlijke ligging in een zogeheten schneeloch valt hier elke winter bovengemiddeld veel sneeuw. De pistes reiken bovendien tot ruim 2800 meter hoogte, dus om de sneeuwzekerheid hoef je je tijdens je wintersport geen zorgen te maken. Je kunt hier mooie tochten skiën zoals Der Weiße Ring of de Run of Fame Arlberg en in de après-ski van St. Anton am Arlberg is het altijd feest.

Skigebied met veel hoge pistes Ski Arlberg
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.