Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weerkaarten tonen heel veel sneeuw voor volgende week

Sneeuw Op Dak In Sölden
© Spalder Media Group

Wat ligt er op dit moment veel sneeuw in de Alpen en skigebieden dichter bij huis! Zelfs bij onze oosterburen kon weer geskied worden en in het Sauerland is de natuur omgetoverd tot een prachtig winterwonderland. De Alpenlanden hebben een paar rustige, overwegend zonnige dagen in het vooruitzicht. Wederom een korte stilte voor de storm. De weerkaarten laten voor volgende week ontzettend veel sneeuw zien. Vanaf maandag kan het met name in Oostenrijk serieus gaan dumpen. Meer lees je in dit weerbericht.

Heerlijke dagen achter de rug

Op maandag en dinsdag viel er vooral in het zuiden van Oostenrijk veel sneeuw, lokaal wel een meter. Dat leverde de nodige chaos op, maar inmiddels is de rust weer teruggekeerd. Woensdag en donderdag was het zo’n beetje overal genieten van heerlijke skidagen. Verse sneeuw, een strakblauwe hemel en stralende zon, oftewel: Kaiserwetter! Koud was het overigens wel, en dat blijft voorlopig ook nog zo, maar tegen de kou kun je je kleden. Hieronder een kleine terugblik met wat webcams van gisteren.

Webcams 26 januari 2023

Alta Badia
Turracher Höhe
St. Veit
Aletsch Gletscher

Drie overwegend rustige dagen in het vooruitzicht

De komende dagen is het in de meeste skigebieden genieten van zonnig en droog skiweer. Een zwakke noordoostelijke stroming voert koude en vochtige lucht aan, waardoor er in de dalen vaak wel een dichte mist hangt. Zoek dus lekker de hoogte op, vanaf 1000 - 1500 meter is het vaak al helemaal open. Onder invloed van lagedruk kan er richting het oosten vandaag nog wat verse sneeuw vallen. In skigebieden als Gastein, Filzmoos en Steinplatte Waidring is het een stuk minder zonnig dan verder naar het zuiden. Ook in het noordoosten van Zwitserland valt wat lichte neerslag. Zaterdag en zondag verlopen eigenlijk grotendeels hetzelfde als vandaag. In het oosten wat lichte sneeuwval, maar verder vooral zon. Trek wel een extra laagje aan of neem het mee, de temperatuur ligt op de berg tussen -9 ° en -12 °C.

Veel sneeuw in aantocht voor de Noord-Alpen

Opnieuw is er sprake van een kleine stilte voor de storm. Na een overwegend zonnig en droog weekend verandert het weer op maandag 180 graden. Dankzij een noordwestelijke stroming en vochtige lucht vanaf de Noordzee, kan het met name in Oostenrijk ontzettend gaan dumpen. De sneeuwgrens ligt laag, tussen de 100 en 500 meter, waardoor ook de dalen en dorpen van de sneeuwval profiteren. Maandag, dinsdag en woensdag lijken voor Oostenrijkse skigebieden als Ischgl, Ski Arlberg, Kühtai, Obertauern, Zillertal Arena, SkiWelt en Kaprun slechts een voorproefje op wat er daarna nog komen gaat. Zoals het er nu uitziet, valt er nog meer sneeuw op donderdag en mogelijk ook vrijdag.

Halverwege volgende week mogelijk ook de West-Alpen

De eerste weerkaarten geven nu ook een mogelijke dump voor de West-Alpen aan. Nadat de focus eerst vooral op de noordkant ligt, lijkt deze na woensdag iets te verbreden. Dat is nog behoorlijk ver weg en dus kan er nog van alles veranderen, maar het lijkt erop dat er vanaf halverwege volgende week ook veel sneeuw gaat vallen in de Zwitserse en Franse West-Alpen.

Zonnige dagen aan de zuidkant

Wie het inmiddels wel gehad heeft met de sneeuwval, kan het beste kiezen voor een wintersport in de skigebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Anders dan aan de noordkant blijft het daar de komende dagen vooral zonnig en droog.

Nog meer sneeuw onderweg naar het Sauerland

Na een paar overwegend zonnige skidagen in het Sauerland, valt er vandaag weer wat sneeuw. De sneeuwgrens ligt rond 200 meter hoogte, dus de meeste dorpen krijgen ook een verse witte laag. Zaterdag en zondag verlopen droog en overwegend zonnig. De zon wordt zo nu en dan afgewisseld door wat wolkenvelden en de temperatuur komt tussen de 0 °C en -7 °C te liggen. Lang blijft het echter niet droog. Op maandag begint het weer met sneeuwen. Als we de hoeveelheden van Bergfex mogen geloven, kan er tot en met woensdag zo’n 20 cm verse sneeuw vallen in Winterberg en Willingen.

 

Zelf ga ik komend weekend naar Altastenberg. Hier lees je alvast een vooronderzoekje en via Instagram neem ik je op zaterdag mee het skigebied in. Kijk je mee?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.