Skip to navigation Skip to main content
Altastenberg uitzicht vanaf parkeerplaats

Na een zeer zachte periode is het Sauerland sinds vorige week weer winters wit gekleurd. Tijd om komend weekend zelf die kant op te gaan voor wat sneeuw dichter bij huis. Nadat ik vorig jaar een dag naar het bekende Winterberg ging, is het zaterdag tijd voor iets anders: Altastenberg. Vlak bij het bekende wintersportdorp, maar een rustiger, goedkoper en net zo sneeuwrijk alternatief. Hoe het daar nu is en of dit ook iets voor jou is?

Meer dan genoeg sneeuw in Altastenberg

We kennen allemaal het bekende Winterberg en Willingen, maar de andere skigebieden in het Sauerland worden vaak maar weinig genoemd. Zonde! Hoewel het piste-aanbod hier misschien iets beperkter is, betekent het niet dat je er niet fijn kunt skiën. Sterker nog, vaak is het een stuk rustiger dan in de populaire namen. Altastenberg ligt op slechts een kleine 5 km van het centrum van Winterberg, maar biedt een totaal andere winterbelevenis. De skipassen zijn vriendelijk geprijsd en het is er een stuk rustiger en gemoedelijker vanwege de kleinschaligheid. Het is het hoogstgelegen wintersportgebied in Hochsauerland en op de pistes op de Kahler Asten ligt nu meer dan genoeg sneeuw!

Altastenberg Sauerland
© Spalder Media Group
Het is heerlijk winters in het skigebied!

Altastenberg: perfect voor families

Klein, maar fijn. Zo wordt Altastenberg door de meeste mensen omschreven. Een ideaal gebied voor families en dat ga ik komend weekend zelf ervaren. Samen met mijn vriend, zus en nichtje van 7 gaan we er een dag de pistes verkennen en heel veel sneeuwpret beleven. De kleine smurf is dol op sneeuw en zeurt al maanden over dat ze weer wil skiën op ‘de grote berg’. Altastenberg beschikt over zo’n 8 km aan pistes, verdeeld over 17 afdalingen en ontsloten door zeven skiliften. Er zijn een aantal leuke skihutten voor een warme choco- of lunchpauze en ook een skischool, skiverhuur en rodelbaan zijn hier aanwezig. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een dag of meerdere dagen sneeuwpret.

 

Leuk weetje: voor de gevorderde skiër is hier de enige erkende FIS racepiste van het Sauerland. Die heeft een hellingspercentage van 40%.

Nieuw dit seizoen

Wie vaker in Altastenberg komt, kan deze winter een aantal nieuwe dingen verwachten. Zo is er nu een pendelbusverbinding tussen Altastenberg, Winterberg en Neuastenberg, wat een uitstapje naar de andere gebieden een stuk makkelijker maakt. 10 sneeuwkanonnen zijn vernieuwd door energie-efficiënte modellen, 70% van de pistes kan kunstmatig worden besneeuwd en ook staan er nu sneeuwkanonnen op de gehele dalafdaling en verbinding tussen Westfalenhang I – Hasenhütte. Verder heeft het skigebied geïnvesteerd in pistenpreparatie op GPS en het verbeteren van de piste bewegwijzering.

Altastenberg

Skipasprijzen Altastenberg

Een dagpas voor Altastenberg kost voor volwassenen € 33,- en voor kinderen € 22,-. Sinds dit winterseizoen kun je ook de speciale Skiliftkarussell+Card aanschaffen. Deze pas biedt ook toegang tot de pistes van Winterberg en Neuastenberg en met de eerdergenoemde pendelbus kun je gratis heen en weer pendelen. Een dagpas kost € 45,- voor volwassenen en € 30,- voor kinderen. Ook biedt het skigebied speciale familietickets. Voor twee ouders plus twee kinderen betaal je € 87,- per dag.

Witte bomen Altastenberg

Weerbericht Altastenberg

Vandaag en morgen is het genieten van heerlijke skidagen in Altastenberg. Het is overwegend zonnig en droog. Pas op vrijdag en in de nacht naar zaterdag valt er weer wat sneeuw. Zaterdag begint bewolkt, maar al snel weet de zon de overhand te krijgen. Zondag verloopt net als vandaag en vanaf maandag kan het er opnieuw flink gaan sneeuwen.

Weerbericht Altastenberg
Dorp
Vandaag
Morgen
Overmorgen
Vandaag
Mix van regen, natte sneeuw en sneeuw
-1°C  /  3°C
Morgen
Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
0°C  /  3°C
Overmorgen
Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
0°C  /  5°C
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.