Skip to navigation Skip to main content

Top 5 (makkelijke) gerechten tijdens de wintersport

49769373758 7E63406b00 O

Na afloop van de skidag heeft niemand zin om lang in de keuken te staan. Liever gezellig de après-ski induiken en daarna nog even genieten van een goede, voedzame maaltijd. Uit eten gaan kan natuurlijk ook en die typisch Oostenrijkse, Zwitserse en Franse wintersportgerechten zijn heerlijk, maar het kost ook flink geld. In dit blog een overzicht met vijf makkelijke gerechten die je kunt maken op wintersport. Veel van de ingrediënten kun je meenemen uit Nederland!

1. Stamppot

De Oostenrijkers hebben Tiroler Gröstl, de Zwitsers kaasfondue en de Fransen Tartiflette. Maar wij hebben stamppot! Een stamppot is super eenvoudig te maken en je kunt van alles meenemen vanuit Nederland: de rookworst, de aardappelen, de zuurkool, de boerenkool, juspoeder en ga zo maar door. Je zou de stamppot zelfs van tevoren thuis kunnen maken en 's avonds bij aankomst opwarmen in het appartement. Met een koelkast kom je ver!

  • Boerenkoolstamppot: 1 kilo kruimige aardappelen, 600 gram boerenkool, 250 gram uitgebakken spekjes, 100 gram boter, 250 ml warme melk, mosterd naar smaak, eventueel nootmuskaat, bouillonblokje. Kook de aardappelen met het bouillonblokje en de boerenkool gaar. Giet af en stamp fijn met de boter en melk. Mosterd en spekjes erdoor, eventueel nootmuskaat en klaar! Tip: pimp 'm op met een chilipeper of snuf chilivlokken.
  • Zuurkoolstamppot: 1 kilo kruimige aardappelen, 500 gram zuurkool, 250 gram uitgebakken spekjes, 100 gram boter, 250 ml warme melk, mosterd naar smaak, eventueel nootmuskaat, bouillonblokje. Kook de aardappelen met het bouillonblokje en de zuurkool gaar. Giet af en stamp fijn met de boter en melk. Mosterd en spekjes erdoor, eventueel nootmuskaat en klaar! 
  • Zoete aardappel/snijboon: 500 gram zoete aardappel, 300 gram snijbonen in reepjes, bouillonblokje, 50 gram boter, 150 gram warme melk, 3 bosuitjes in ringetjes, 1 tl mosterd, 2 handjes geraspte kaas. Kook de zoete aardappel en snijbonen apart gaar (zoete aardappel in bouillon). Stamp met de boter en melk en roer er de rest doorheen. Eventueel uitgebakken spekjes voor een niet-vegavariant.
  • Hutspot: 1 kg voorgesneden wortel/ui voor hutspot, 1 kg aardappel, 250 gram uitgebakken spekjes, 100 gram boter, 250 ml warme melk, mosterd naar smaak, bouillonblokje. Kook de aardappelen en wortels/uien met het bouillonblokje gaar. Giet af en stamp fijn met de boter en melk. Mosterd en spekjes erdoor, eventueel ook hier een snuf nootmuskaat en klaar! 
Zelfgemaakte hutspot: makkelijke recepten Wintersport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Werken Sneeuw

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, insider tips, de leukste bestemmingen en nog veel meer? Schrijf je nu in!

Schrijf je in voor de Snowplaza nieuwsbrief

2. Pasta

Koolhydraten! Pasta is de ideale maaltijd om de hongerige buiken te vullen tijdens de wintersport. Een groentepakket is altijd nog wel te vinden in de plaatselijke supermarkt en aan kip of gehakt valt ook nog wel te komen. Een (Hollandse) spaghetti bolognese of macaroni is zo gemaakt, maar een variant die daarop lijkt, zorgt vaak ook voor tevreden gezichten én magen. Op zoek naar variatie? Pasta pesto en een overheerlijke carbonara kunnen ook door iedere wintersportkok gemaakt worden.

Pasta Bolognese

3. Chili con carne

Chili con carne is mijn persoonlijke favoriet, maar ik sta niet in voor de gevolgen die dit gerecht mogelijkerwijs de volgende dag in de gondel kan hebben... ;-) Wie van pittig houdt, kan z’n hart ophalen met deze maaltijd. Vlees, groeten, bonen én de nodige chilipeper vormen de basis van de chili. Op de chili con carne zijn vele varianten mogelijk, zo kun je de bonen vervangen door rijst of voor een iets minder gepeperde uitvoering kiezen.

Chili con carne makkelijk om te maken op wintersport
© Pixabay

4. Roerbakmie

Koken met zo min mogelijk pannen, dat is het geheim van een eenvoudige maaltijd tijdens de wintersport. Roerbakmie is hier een ideaal gerecht voor. De mie is al binnen een paar minuten gaar en ondertussen maak je in een andere pan een mix van kip, Oosterse groenten en kruiden. Mie erbij en je hebt binnen een mum van tijd weer een smaakvolle maaltijd op tafel.

5. Rijst (nasi!)

Rijst mag als maaltijd niet ontbreken tijdens een weekje wintersport. Rijst zit, net als pasta, boordevol koolhydraten en die kun je wel gebruiken na een dagje skiën. Met rijst kun je bovendien alle kanten op. Kipkerrie, zoetzure saus of nasi, er is altijd wel een optie die het hele gezelschap kan bekoren. Wanneer je nasi met zelfgemaakte pindasaus (pindakaas!) op tafel zet, zal de pan opgaan tot de laatste korrel.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.