5 februari 2019 door Thijs in 'Algemeen''

Na afloop van een vermoeiende skidag heb ik absoluut geen zin om lang in de keuken te staan. Ik wil echter wel van een stevige maaltijd genieten, waarmee ik energie opdoe voor de dag van morgen. Al die typische Oostenrijkse, Zwitserse en Franse gerechten zijn heerlijk, maar ’s avonds wil ik meestal gewoon een vertrouwde, makkelijke maaltijd eten. In dit weblog mijn 5 favoriete gerechten die iedereen kan maken en waarvan je veel van de ingrediënten al vanuit Nederland mee kunt nemen.

#1. Stamppot

De Oostenrijkers hebben Tiroler Gröstl, de Zwitsers kaasfondue en de Fransen Tartiflette. Maar wij hebben stamppot! Na een vermoeiende dag op de piste gaat er niets boven een bord met boerenkool, zuurkool of hutspot! Eenvoudig en snel te bereiden wanneer je gebruik maakt van aardappelpuree. De worst, de groente en de puree kun je gewoon vanuit Nederland meenemen. Ideaal voor grote(re) groepen! Ik heb zelfs weleens pan stamppot gekookt voordat we vertrokken. Even opwarmen en je bent de eerste avond al voorzien van een heerlijke maaltijd!

Bordje boerenkool op wintersport

Zo'n bordje stamppot gaat er na een lange dag op de piste (Foto: © Pixabay)

#2. Pasta

Koolhydraten! Pasta is de ideale maaltijd om de hongerige buiken te vullen tijdens de wintersport. Een groentepakket is altijd nog wel te vinden in de plaatselijke supermarkt en aan kip of gehakt valt ook nog wel te komen. Een (Hollandse) spaghetti bolognese is zo gemaakt, maar een variant die daarop lijkt, zorgt vaak ook voor tevreden gezichten én magen. Op zoek naar variatie? Pasta pesto en een overheerlijke carbonara kunnen ook door iedere wintersportkok gemaakt worden.

#3. Chili con Carne

Chili con Carne is mijn persoonlijke favoriet, maar ik sta niet in voor de gevolgen die dit gerecht mogelijkerwijs de volgende dag in de gondel kan hebben. Wie van pittig houdt kan z’n hart ophalen met deze maaltijd. Vlees, groeten, bonen én de nodige chilipeper vormen de basis van de chili. Op de chili con carne zijn vele varianten mogelijk, zo kun je de bonen vervangen door rijst of voor een iets minder gepeperde uitvoering kiezen.

Kommetje met chili con carne

Chili con Carne: warm, voedzaam én smaakvol (Foto: © Pixabay)

#4. Roerbakmie

Koken met zo min mogelijk pannen, dat is het geheim van eenvoudig koken tijdens de wintersport. Roerbakmie is hier een ideaal gerecht voor. De mie is al binnen een paar minuten gaar en ondertussen maak je in een andere pan een mix van kip, Oosterse groenten en kruiden. Mie erbij en je hebt binnen een mum van tijd weer een smaakvolle maaltijd op tafel.

#5. Rijst (nasi!)

Rijst mag als maaltijd niet ontbreken tijdens een weekje wintersport. Rijst zit, net als pasta, boordevol koolhydraten en die kun je wel gebruiken na een dagje skiën. Met rijst kun je bovendien alle kanten op. Kipkerrie, zoetzure saus of nasi, er is altijd wel een optie die het hele gezelschap kan bekoren. Wanneer je nasi met zelfgemaakte pindasaus (pindakaas!) op tafel zet, zal de pan opgaan tot de laatste korrel.

Wat is jouw favoriete gerecht na afloop van een skidag? Laat een reactie achter!

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen