Skip to navigation Skip to main content

Wat neem je mee tijdens een dag skiën?

7672 - Wat neem je mee tijdens een dag skiën? (1)

Tijdens een dag skiën dien je het nodige mee te nemen. Op de eerste skidag van het seizoen is het altijd weer even goed organiseren en zorgen dat je niks vergeet. Het komt maar al te vaak voor dat iemand skihandschoenen, de skipas of iets anders essentieels vergeet. Hoe zorg je nou dat je de juiste spullen bij hebt tijdens een dag skiën? Alles wat nodig is voor een dag op de piste, maar ook niet meer. Geen zware ski rugzak waar het onprettig mee skiën is, maar alleen de essentials. Hier een aantal afwegingen wat je mee kunt nemen tijdens een dag skiën of juist niet.

Dit neem je mee tijdens een dag skiën

In dit blog vind je een handige checklist met dingen die je mee moet nemen tijdens een dag skiën. Sommige items zijn verplicht en andere spullen zijn gewoon onmisbaar. Pak je ski rugzak zorgvuldig in, zodat je precies weet waar je belangrijke zaken hebt opgeborgen. Je paspoort of identiteitsbewijs dien je zelfs verplicht bij je te hebben. Mocht je onverhoopt betrokken raken bij een ski ongeluk, dan is je zorg- of verzekeringspas ook een onmisbaar item. Om 's morgens niet te hoeven haasten, kan het handig zijn om 's avonds het meeste al klaar te leggen wat je mee wil nemen tijdens je dag skiën.

7672 -  (4)

Onmisbare items

Een aantal zaken neem je natuurlijk altijd mee wanneer je gaat skiën. De eerste dag moet ik daar echt goed over nadenken. Daarna gebruik ik een systeem. In het skihok staan de ski’s met de skistokken en de skischoenen. Altijd op hetzelfde plekje. Andere items liggen op een vaste plaats in de kamer of in het appartement.

Mijn kleding hang ik ernaast over een stoel. De hele week zorg ik dat daar de outfit voor morgen klaar ligt. Na het skiën en de après-ski leg ik alles terug op dit altijd-mee-plankje. Lees hier 10 tips voor je wintersportoutfit >

Check de weersites

De weerberichten zijn tegenwoordig echt betrouwbaar. Check het weer op Snowplaza of op de lokale websites. Ook lees ik altijd de lawineberichten. Daar zit een gedetailleerde weersverwachting bij. Lawinen.at bijvoorbeeld voor Oostenrijk. Houd er wel rekening mee dat weersveranderingen altijd ietsje eerder of later kunnen komen dan voorspeld. Met het weerbericht in je hoofd kun je goed inschatten wat je aan moet trekken en of je andere lenzen in je skibril nodig hebt.

7672 -  (5)

To rugzak or not to rugzak?

Ben jij een fervent off-piste skiër? Dan heb je natuurlijk altijd een rugzak mee voor je lawinespullen. Maar ski je altijd op de piste, dan hoeft dat niet. Zelf heb ik vaak een klein rugzakje om. Ik hou niet van volgepropte zakken. Ik zorg dat de rugzak geen loshangende bandjes heeft, zodat ik deze niet bij elke lift hoef af te doen.

Ergens een tas achterlaten

Kun je niet wennen aan een ski rugzak? Dan kun je in het centrale bergrestaurant bij de picknickruimte vaak ook een tas achterlaten. Ik gebruik zo’n tas voor spullen die handig zijn, maar waar je zeker niet mee wilt skiën, zoals bijvoorbeeld een paar schoenen. Met gewone schoenen hobbel ik dan na een skidag helemaal gelukkig naar de après-ski. Heel wat comfortabeler dan op die stijve skischoenen doorstrompelen.

7672 -  (6)

Luchtige laagjes

Er zijn van die dagen dan twijfel je over welke kleding je aantrekt. Ga ik voor een dikkere of een dunnere onderlaag? Hier komt de ski rugzak of een andere tas weer van pas. Neem dat extra kledingstuk gewoon mee, zodat je in geval van kou of warmte kunt switchen naar een andere laag. Van dingen in mijn zakken steken ben ik geen fan. Ik ben dol op strakke jassen en daar past dus niks in. Jaloers kijk ik dan naar die mensen met freeride kleding. In een ruime slobberige ski-jas kun je de zakken lekker volproppen.

Legitimatie = verplicht

Wist jij dat het verplicht is om je te kunnen legitimeren op de piste? Ik wist dat niet. Tot ik skileraar werd. Sindsdien heb ik mijn paspoort dus altijd bij me. Ook neem ik pen en papier mee, om gegevens uit te wisselen als ik per ongeluk iemand omver heb geskied. Tot nu toe heb ik dat vooral gebruikt voor leuke skitips, eettentjes of het uitwisselen van contactgegevens bij de après-ski.

7672 -  (7)

Eten mee of niet?

Ik heb altijd wat te snaaien bij me. Een reepje, gedroogd fruit of nootjes. Als ik honger krijg, dan moet er meteen wat in. In mijn rugzak of tas stop ik limonade. Dat drinkt ook lekker als het koud is. Bij nog kouder weer is een thermosflesje met thee een aanrader. Bij het juiste gebied, weer en gezelschap neem ik mijn eigen lunch mee. Dat scheelt enorm in de kosten. Zittend in de gondel eet ik mijn boterhammetje op. Eenmaal boven ben ik direct klaar om verder te gaan. Je moet er wel tegen kunnen dat iedereen in de gondel je nog eens extra aankijkt. Nederlander zeker? Huh…

Wat je meeneemt tijdens een dag skiën is persoonlijk. Hoe minder hoe fijner. Maar te weinig en je moet terug. Dus bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt en leg dan wel alles bij elkaar of stop het vast in je tas.

Wat neem jij mee? Paklijst voor de wintersportvakantie!
182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.