1 december 2018 door Jasper in 'Skitechniek''

Wil jij beter leren skiën? Vaak zijn het kleine details die een groot verschil kunnen maken. In deze video geeft Jasper je vijf simpele tips waardoor je beter gaat skiën. Tips die je de volgende keer gelijk op de piste kunt toepassen.

#1. Kijk voor je

Het klinkt simpel, maar veel skiërs zijn geneigd om naar de sneeuw te kijken die zich vlak voor hun ski’s bevindt. Wanneer je voor je kijkt, kun je anticiperen op wat er komt. Je kunt op tijd je snelheid aanpassen of van richting veranderen. Kijk dus tijdens het skiën richting het dal, in de richting waar je heen wilt skiën.

#2. Houd je armen voor je bovenlichaam en niet te smal

Wanneer je armen naast je bovenbenen hangen ben je eerder geneigd om achterover te leunen. Houd je armen voor je om beter boven je voeten te gaan staan. Daarnaast kun je alleen een goede stokinzet maken, wanneer je armen zich voor je bovenlichaam bevinden. Door je armen breder te houden dan je schouders, sta je stevig op je ski’s. Dat kun je vergelijken met wanneer je op één been gaat staan. Net als met skiën wil je op dat moment je evenwicht bewaren en zul je je armen naar buiten houden.

#3. Sta op je hele voet

Veel skiërs zijn geneigd om naar achter te leunen. Hierdoor controleer je niet de hele ski en kost het draaien van de bochten veel meer kracht dan nodig. Probeer tijdens het skiën op je hele voet te staan. Je wilt voelen dat je zowel op je tenen als op je hakken staat.

Tips om beter te skiën

#4. Maak de bochten af

Zodra je voelt dat je te snel gaat, ski je niet meer lekker. Door de onzekerheid ben je geneigd om naar achter te gaan leunen en kost het skiën meer kracht. Voorkom dat je te snel gaat door alle bochten af te maken. Dat doe je door aan het einde van de bocht je ski’s een beetje richting de berg te laten draaien. Omdat ski’s niet berg op kunnen skiën, remmen ze langzaam af, en kun je op een gecontroleerd tempo de volgende bocht maken. Het resultaat is dat je niet na tien bochten moet stoppen omdat je bovenbenen verzuurd zijn, of omdat je de controle kwijt bent.

#5. Sluit je skischoenen goed

Sluit je skischoenen goed. Alleen met skischoenen die goed om je voet sluiten kun je de ski’s controleren. Zorg er in eerste instantie voor dat je skischoenen aansluiten bij je voeten, dus koop de juiste maat schoenen. Vervolgens doe je, voor je begint met skiën, je skischoenen goed dicht doen zonder dat je knel- of drukpunten krijgt. Door de beweging zullen je skischoenen in de loop van de dag losser gaan zitten. Controleer de hele dag door of je skischoenen nog goed vast zitten en doe ze zo nodig strakker. Gebruik hiervoor niet alleen de schallen, maar ook het klittenband aan de bovenkant van de skischoen.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen