Skip to navigation Skip to main content
Werking BOA-sluiting
© DAKA - Salomon

De BOA-sluiting is een draaiknop op skischoenen, waarmee je een metalen kabel trapsgewijs vaster of losser draait. Door het aandraaien van de knop, die op de wreef van de voet zit, sluit de schaal van de voorvoet gelijkmatig. Al heel wat jaren is dit systeem te zien op snowboard-, fiets-, golf- en werkschoenen, maar nu dus ook op skischoenen. De eerste merken bieden skischoenen met BOA-sluiting aan, maar hoe zit dit nu precies? In dit blog lees je alles over dit nieuwe sluitsysteem voor skischoenen.

Wat is de BOA-sluiting?

Een van de nieuwste en grootste ontwikkelingen op het gebied van skischoenen is de BOA-sluiting. Deze sluiting vervangt een deel van de schnallen en biedt een eenvoudigere en betere manier van sluiten en openen. Dankzij de BOA-skisluiting zit je op een juiste manier vast in je skischoenen, waardoor je maximale controle hebt op de piste. Al heel wat jaren is de ronde draaiknop te zien op snowboardschoenen en andere schoenen in de sport- en werkwereld, maar nooit eerder op skischoenen. Tot nu. De BOA-sluiting werd ruim 20 jaar geleden ontwikkeld in de Rocky Mountains door snowboarder en surfer Gary Hammerslag, met als doel om de pasvorm en prestaties van de snowboardschoen te verbeteren. Het BOA® Fit System is een inmiddels revolutionair, bekroond en gepatenteerd systeem dat geïntegreerd is bij meer dan 300 merken wereldwijd.

Hoe werkt het BOA-systeem bij skischoenen?

De werking van het BOA-systeem bij skischoenen is vrij simpel. Op de wreef van de voet zit een draaiknop die verbonden is met een metalen kabel. Door de knop met de klok mee te draaien, trek je de kabel strakker en sluit de schoen. Wanneer je de knop tegen de klok in draait, wordt de kabel losser en open je de skischoen. Trapsgewijs kun je met het BOA-systeem de skischoen losser of vaster maken. Dit zorgt voor de perfecte pasvorm en drukverdeling bij de voorvoet.

Voordelen van de nieuwe skisluiting

Het grootste voordeel van de BOA-sluiting is hierboven al kort benoemd. De draaiknop zorgt ervoor dat de kabel trapsgewijs strakker kan worden gedraaid en hierdoor sluit de schaal bij de voorvoet gelijkmatig. Er is niet één drukpunt, maar de druk wordt gelijkmatig verdeeld. Voor skiërs die vaak op deze plek pijn ervaren, zou deze sluiting zomaar eens dé oplossing kunnen zijn. De BOA-sluiting zorgt bovendien voor een betere pasvorm en dus betere controle over je ski’s. Daarnaast is het gebruik ervan makkelijk en kun je skischoenen eenvoudig losser of vaster draaien. Nog een groot voordeel: daar is bijna geen kracht voor nodig!

Wat is de BOA-sluiting op skischoenen
© DAKA - Salomon

Einde ‘schnallen-tijdperk’?

Skischoenen met het BOA-systeem zijn op dit moment nog niet volledig vrij van schnallen. Op het gedeelte boven de enkel zijn nog een of twee schnallen en een klittenband bevestigd om ook dat gedeelte van de skischoen mee te sluiten. Einde van het 'schnallen-tijdperk' is er dus nog niet en lijkt er ook niet te komen. De pasvorm van skischoenen is persoonlijk en hangt ook af van persoonlijke voorkeur.

Skischoenmerken met BOA-sluiting

Meer dan 300 merken maken inmiddels gebruik van het BOA® Fit System. Inmiddels hebben de eerste skischoenmerken hun modellen met BOA-sluiting gepresenteerd. Onder andere:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.