6 januari 2022 door Thijs in Wedstrijdsport

Van 17 tot 23 januari 2022 staat de 82e editie van de Hahnenkammrennen op de agenda. Dinsdag, woensdag en donderdag kunnen de racers trainen op de Streif, waarna vrijdag de wedstrijden starten. De Streif is met voorsprong de meest spectaculaire afdaling in de World Cup en voor Kitzbühel is dit zonder twijfel het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen editie helaas zonder publiek, maar laten we hopen dat dat in januari 2022 wel weer mogelijk is (in beperkte mate). Hoe dan ook zullen zo'n 450 miljoen kijkers de wedstrijden volgen via de tv. De Streif is één van de meest uitdagende pistes in de World Cup: hellingen tot 85%, snelheden van 130 kilometer per uur en sprongen met een afstand van 60 meter lengte. Buiten de Hahnenkammrennen om heb je zelf de mogelijkheid om op deze piste te skiën. 

Die Streif

De afdaling waar het allemaal om draait tijdens de Hahnenkammrennen is 'die Streif'. Een heftige en zeer steile afdaling die vanuit het dorp Kitzbühel niet over het hoofd gezien kan worden. De snelste tijd aller tijden staat op naam van de Oostenrijker Fritz Strobl. Hij legde in 1997 de 3312 meter af in 1:51:58, met een gemiddelde snelheid van 107km/u. Wil je de Streif zelf een keer skiën? Dat kan! Behalve tijdens en in de voorbereidingstijd van de Hahnenkammrennen natuurlijk. Je kunt de originele afdaling doen of de gemakkelijkere 'Familie Streif'.

Informatie over die Streif

Bergstation: Hahnenkamm Lengte: 3312 m
Hoogste punt: 1665 m Hoogteverschil: 860 m
Max. hellingshoek: 85 % Moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk
Geschikt voor: (ver)gevorderden Preparering: Wisselend, soms erg ijzig
Skigebied: Kitzbühel Beoordeling:4 sterren

Beleef die Streif zelf in 360 graden! Druk op play, daarna kun je met de pijltjes links bovenin de hoek bepalen vanuit welk oogpunt je de afdaling wilt bekijken. Met je mobiel werkt het nog eenvoudiger: beweeg gewoon je telefoon!

Hahnenkammrennen 2022: programma & uitzendtijden

In Kitzbühel worden diverse Word Cups georganiseerd op Die Streif. Het programma is als volgt:

Vrijdag 21 januari 2022
Kitzbhühel afdaling (Streif)

Zaterdag 22 januari 2022
Hahnenkamm Afdaling (Streif)

Zondag 23 januari 2022
Hahnenkamm slalom (Ganslernhang)

Zoals je kunt zien, ontbreekt dit jaar de Super G in Kitzbühel. De organisatie heeft voor een tweede afdaling op zaterdag gekozen in plaats van de Super G. Reden hiervoor is dat men de helling minder geschikt vindt voor een Super G en om het publiek voor de afdaling te spreiden. Ook wordt er veel tijd gewonnen en is men op deze manier flexibeler. Voorheen kostte het de organisatie een halve dag om de piste geschikt te maken voor de Super G. In verband met de coronamaatregelen zal in 2022 de maximale capaciteit niet benut mogen worden. Om toch veel mensen van de afdaling op de Streif te kunnen laten genieten, is er gekozen om een extra afdaling in het programma op te nemen. Het prijzengeld van de 2022 editie is bijna verdubbeld ten opzichte van 2019. In totaal mag er een recordbedrag van 1 miljoen euro worden verdeeld. 

Finish Hahnenkammrennen
Finishgebied van de Hahnenkammrennen

Skigebied Kitzbühel

Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki beschikken over een skigebied met 180 kilometer aan pistes, met daarnaast nog 41 km skiroutes en 4 km snowparks. Vanuit Kitzbühel kun je aan de ene kant van het dorp richting de pistes van de huisberg, de Kitzbüheler Horn (1996 m). Aan de andere zijde van het dorp vertrekt de Hahnenkammbahn richting het grote skigebied, waar je prachtige tochten kunt maken. Ski bijvoorbeeld naar Kirchberg of maak via de 3-S Bahn de oversteek naar de Wurzhöhe. Ben je tijdens het skiën van de Streif toe aan een pauze? De Seidlalm ligt direct aan de piste en is de perfecte plek voor een koffiepauze of lunchbreak. 8 must do’s tijdens een wintersport in Kitzbühel >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen