Skip to navigation Skip to main content

Hahnenkamm-Rennen 2024: legendarische World Cup in Kitzbühel

Hahnenkamm Rennen

Van 15 tot 21 januari 2024 staat de 84e editie van de Hahnenkamm-Rennen op de agenda. Dinsdag, woensdag en donderdag kunnen de racers trainen op de Streif, waarna op vrijdag de wedstrijden starten. De Streif is met voorsprong de meest spectaculaire afdaling in het World Cup circuit en voor Kitzbühel is dit zonder twijfel het hoogtepunt van het jaar. De wedstrijdskiërs worden live aangemoedigd, maar ook volgen zo'n 450 miljoen mensen de strijd live op tv. De Streif is één van de meest uitdagende pistes en kent hellingen tot 85%, snelheden van 150 kilometer per uur en sprongen met een afstand van 80 meter lengte. In dit blog alles over de Hahnenkamm-Rennen van 2024.

Hahnenkamm-Rennen 2024: afdalen van de Streif

De afdaling waar het allemaal om draait tijdens de Hahnenkamm-Rennen is 'die Streif'. Een heftige en zeer steile afdaling die in Kitzbühel niet over het hoofd gezien kan worden. De snelste tijd aller tijden staat op naam van de Oostenrijker Fritz Strobl. Hij legde in 1997 de 3312 meter af in 1:51:58, met een gemiddelde snelheid van 107 km/u. Wil je de Streif zelf een keer skiën? Dat kan! Behalve tijdens en in de voorbereidingstijd van de Hahnenkamm-Rennen natuurlijk. Je kunt de originele afdaling doen, die dan te boek staat als extreme skiroute, maar ook is er een gemakkelijke rode variant, de 'Familie Streif'.

Informatie over de Streif

Bergstation: Hahnenkamm Lengte: 3312 m
Hoogste punt: 1665 m Hoogteverschil: 860 m
Max. hellingshoek: 85 % Moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk
Geschikt voor: (ver)gevorderden Preparering: Wisselend, soms erg ijzig
Skigebied: Kitzbühel Beoordeling:4 sterren

Beleef die Streif zelf in 360 graden! Druk op play, daarna kun je met de pijltjes links bovenin de hoek bepalen vanuit welk oogpunt je de afdaling wilt bekijken. Met je mobiel werkt het nog eenvoudiger: beweeg gewoon je telefoon!

Hahnenkamm-Rennen 2024: programma

In Kitzbühel worden diverse Word Cups georganiseerd op Die Streif. Het totale prijzengeld van de 2024 editie is 1 miljoen euro. Dit wordt verdeeld over de verschillende winnaars. Het programma is als volgt:

  • Vrijdag 19 januari 2024 om 11.30 uur: Kitzbhühel afdaling (Streif)
  • Zaterdag 20 januari 2024 om 11.30 uur: Hahnenkamm Afdaling (Streif)
  • Zondag 21 januari 2024om 10.30 uur (1e run) en 13.30 uur (2e run): Hahnenkamm slalom (Ganslernhang)
Hahnenkamm-Rennen 2024 publiek bij de finish

Skigebied Kitzbühel

Vanuit Kitzbühel heb je toegang tot het skigebied KitzSki. Je hebt hier toegang tot 233 km aan afdalingen, waarvan ruim 180 km aan pistes, 41 km aan skiroutes en 4 km aan afdalingen in het snowpark. Vanuit Kitzbühel kun je aan de ene kant van het dorp richting de pistes van de huisberg, de Kitzbüheler Horn (1996 m). Aan de andere zijde van het dorp vertrekt de Hahnenkammbahn richting het grote skigebied, waar je prachtige tochten kunt maken. Ski bijvoorbeeld naar Kirchberg of maak via de 3-S Bahn de oversteek naar de Wurzhöhe. Ben je tijdens het skiën van de Streif toe aan een pauze? De Seidlalm ligt direct aan de piste en is de perfecte plek voor een koffiepauze of lunchbreak. 

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.