Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw tot in de dalen én in het Sauerland

53810 - Alpenweer: sneeuw tot in de dalen én in het Sauerland (3)

Koning Winter laat de komende dagen weer van zich horen. Niet alleen in de Alpen wordt sneeuw tot in de dalen voorspeld, maar ook dichter bij huis kleuren enkele gebieden wit. Dankzij koelere lucht en verschillende storingen nemen de sneeuwkansen in het Sauerland en de Ardennen in het weekend flink toe. Als de weermodellen gelijk krijgen, krijgt ook Winterberg wat verse sneeuw. Benieuwd naar het weer in de Alpen de komende dagen? Je leest het in dit weerbericht.

Vandaag al sneeuw in Piemonte

Voordat de eerste sneeuw in de Alpen aankomt, is het eerst nog zonnig en droog. Vandaag zijn de eerste wolkenvelden al wel te zien, maar verder schijnt de zon volop. In de dalen is dit overigens wel een ander verhaal, die zijn door dichte mist vooral grijs en donker. Een uitzondering op dit weerbeeld is de Italiaanse regio Piemonte, waar vandaag boven de 1500 meter al tussen de 5 en 10 cm sneeuw kan vallen.

Eerst de zuidkant aan de beurt

Echt lang houdt het rustige weerbeeld niet meer aan. De komende dagen krijgen de Alpen te maken met diverse storingen, zowel vanuit noordelijke als zuidelijke richting. Vanavond beweegt de eerste storing vanuit het zuiden richting de Alpen en de sneeuwgrens komt dan rond de 1500 meter hoogte te liggen. De eerste sneeuw valt in Frankrijk en breidt zich vanuit daar richting het oosten uit over de rest van het Alpengebied op donderdag en vrijdag. Omdat er een storing over Italië trekt, zal de meeste neerslag aan de zuidkant van de Alpen vallen. Tot zaterdag wordt daar boven de 1500 meter hoogte tussen de 10 en 30 cm sneeuw verwacht, met in het gunstigste geval wel 50 cm op de toppen.

Sneeuw tot in de dalen aan de noordkant

In het weekend gaat een noordelijke stroming voor de aanvoer van koelere lucht en neerslaggebieden zorgen. Tijdens deze dagen weet zich een typische 'Nordstau' situatie te ontwikkelen, waardoor dan vooral de noordkant van de Alpen te maken krijgt met sneeuwval. Door de koelere lucht daalt de sneeuwgrens daar naar 800 tot 1000 meter hoogte en kan er tussen de 10 en 30 cm sneeuw gaan vallen. Hierdoor zullen ook veel dalen wit kleuren. In de Franse en Zwitserse Alpen wordt dan weinig tot geen neerslag meer verwacht, terwijl dit in Zuid-Duitsland en Oostenrijk wel het geval is.

Ook sneeuwval dichter bij huis

Maar niet alleen de Alpen krijgen te maken met sneeuwval. Er zijn er ook sneeuwvoorspellingen voor dichter bij huis. De koelere lucht en storingen bereiken ook onze regio, waardoor de kans op verse sneeuw in het Sauerland en de Ardennen flink toeneemt. Echter, de berekeningen van de weermodellen verschillen nog van elkaar, waardoor er enkele onzekerheid zit in de hoeveelheid sneeuw en de sneeuwgrens. Over het algemeen wordt er tussen de 2 en 10 cm sneeuw verwacht in de hogergelegen gebieden van het Sauerland en de Ardennen, met lokaal uitschieters naar wel 15 cm. Dit is dus alleen nog even afhankelijk van hoe de neerslaggebieden zich gaan bewegen. Op dit moment wordt verwacht dat de sneeuwgrens tussen de 300 en 600 meter hoogte komt te liggen en in een gunstig geval zelfs nog iets lager. We houden alles uiteraard nauwlettend in de gaten.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.