4 november 2020 door Miranda in Column

Het hoge woord is eruit: in de persconferentie van gisteren heeft minister-president Rutte ons dringend verzocht tot medio januari niet te reizen. Naar aanleiding van het OMT advies van vorige week, was dit natuurlijk geen verrassing meer. Maar toch kwam de boodschap wel even binnen zeg. Laat ik vooropstellen dat ik niets belangrijker vind dan dat we dit vreselijke virus onder controle houden en dat de zorg niet verder overbelast raakt. Maar jeetje, een dringend advies voor een periode van ruim 2 maanden? Dat is lang. Veel mensen hebben al geboekt en zien de wintersport, waar zij zo lang naar uit kijken in het water vallen. Deze ‘luxe problemen’ zijn niet te vergelijken met de ellende in de zorg en de economische gevolgen van deze crisis, maar desondanks wel zuur. En ik vind dat we daar best even van mogen balen. Maar we zitten niet te lang bij de pakken neer en dromen graag over de volgende wintersport als die weer veilig mogelijk is!

De boodschap van Rutte: reis niet naar het buitenland

Net als half Nederland zat ik gisteren op de bank naar onze minister-president te luisteren: “In het verlengde van het advies ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ passen we vandaag ook het buitenlandse reisadvies aan. De wereldkaart is nu al bijna compleet oranje of rood. Reizen is dus sowieso een risico deze winter. En we willen niet dat mensen die nu in het buitenland op vakantie gaan het virus mee terug naar huis nemen. Het dringende advies wordt daarom: reis tot half januari niet naar het buitenland, tenzij het echt noodzakelijk is.” Familiebezoek en vakanties vallen dus niet onder noodzakelijke reizen.

Kerst in de Alpen
Het liefst zouden we dit uitzicht hebben tijdens de Kerst natuurlijk

Wel samen kerst vieren, maar niet in de Alpen

Minister de Jonge zei vervolgens dit over de kerst: “Maar kerst is een feest dat we samen vieren. En dat moet ook dit jaar zo zijn.” Ik dacht toen wel even: maar al die gezinnen die gewoon een rustige wintersport willen hebben met het gezin in een appartement? Die daar lang voor sparen en naar uit kijken. Zij moeten nu wél annuleren? En dan heb ik het nog niet over de skigebieden die er alles aan doen om ons veilig te kunnen laten skiën en heel veel kostbare voorbereidingen hebben getroffen, de reiswereld... De hele wintersportbranche wordt even op z’n gat gezet! Naast alle ellende die er al is momenteel in de wereld, moeten we dat ook niet onderschatten vind ik.

Dringend advies en het reisadvies

Het dringende advies dat Rutte gisteravond gaf is vrij duidelijk, maar wat zegt het over het reisadvies in de verschillende landen? Het reisadvies in het buitenland kent vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Oranje en rood zijn een duidelijke ‘no go’, maar over geel valt natuurlijk te twisten, want dit houdt in ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Afgelopen maanden konden we 'gewoon' op reis naar gele gebieden. Zeker in de Alpenlanden was er voldoende ruimte en waren er duidelijke maatregelen opgesteld om veilig vakantie te vieren. Reisorganisaties houden tot nu toe als regel aan dat vakanties doorgaan in een groen of geel gebied. Ik ben benieuwd hoe men hier mee om zal gaan, want stel de besmettingen in de Alpenlanden dalen de komende weken snel en het reisadvies gaat begin december terug naar geel? Gaat men dan toch op vakantie?

Wintersport
Gaan we wel of gaan we niet wanneer het reisadvies geel is?

ANVR: het maakt niet uit waar je bent, maar hoe je je gedraagt

De ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) schreef eergisteren een open brief aan de minister-president. Eén van de boodschappen in de brief was: “Het maakt niet uit waar je bent, maar hoe je je gedraagt” en daar ben ik het helemaal mee eens. Zolang we ons aan bepaalde regels houden, kan reizen net zo veilig zijn als in Nederland de deur uitgaan. En dat de deur uitgaan doen we de komende paar weken even zo min mogelijk, maar hoe zit het dan hierna? Daarover is geen enkel perspectief gegeven. Wat doen we als de cijfers weer onder controle zijn en de zorg adem kan halen? Kunnen we dan niet op pad mits we ons houden aan bepaalde (gedrags)regels? Het besmettingspercentage als gevolg van vakanties de afgelopen maanden was, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de risico’s thuis en op het werk, erg laag: minder dan 2% volgens de cijfers van het RIVM.

Het wintersportseizoen is nog lang

Net als vorige week, ben ik nog steeds van mening dat nu al een beslissing nemen voor ruim 2 maanden erg lang is. Rutte heeft de afgelopen maanden regelmatig gezegd dat een beslissing nemen op basis van 50% informatie lastig is, waarom dan nu wel zo’n ingrijpend advies voor zo’n lange tijd? Gelukkig is het wintersportseizoen ook nog lang. In veel gebieden loopt het seizoen tot in april en heel eerlijk: het voorjaar is een heerlijke tijd om te gaan skiën! Dus wanneer je de mogelijkheid hebt: stel je vakantie uit naar een later moment. En voelt het niet goed om op wintersport te gaan dit seizoen, sla dan een keertje over. En respecteer elkaars beslissing en mening hierin. Ik zie de laatste tijd zoveel onnodige nare reacties op social media, ook onder onze posts: dat is toch niet nodig? Doe wat goed voelt voor jou en val elkaar hier niet op aan, dan houden we het samen een stuk gezelliger.

Dronebeeld Königsleiten
Gewoon alvast dagdromen over je volgende wintersport is toch ook fijn?

Wat gaan wij doen? Blijven inspireren!

Wintersport is niet alleen onze passie en hobby, maar ook ons werk. Wij zijn er 365 dagen per jaar mee bezig en doen dat met enorm veel plezier. Wij hopen dat jullie, net als in maart toen het wintersportseizoen ineens ten einde kwam, het leuk vinden om ons te blijven volgen voor het online wintersportgevoel. We inspireren graag met fijne winterse beelden en verhalen, omdat wij denken dat het nooit te vroeg is voor een gezonde dosis wintersportvoorpret en afleiding in deze bijzondere tijd. Dat we even niet kunnen gaan, betekent immers niet dat we niet alvast kunnen dromen en vooruitkijken naar het moment dat we weer in onze ski’s klikken en de eerste afdaling van het seizoen kunnen maken.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen