28 oktober 2020 door Miranda in Column

Deze week geniet ik van een weekje vakantie, thuis in eigen huis, zoals dat momenteel geadviseerd wordt door de overheid. Eigenlijk ben ik al ruim een half jaar een hele brave burger: ik houd me netjes aan alle regels die voorgeschreven worden. Simpelweg omdat ik geloof dat dit kan helpen om dit vreselijke coronavirus onder controle te houden, totdat er een werkend vaccin is. En ja, ik ben afgelopen zomer wel op reis geweest, meerdere keren naar de Alpen. Ik heb me ook daar keurig aan de plaatselijke regels gehouden. Ik heb gezien dat het kan: vakantievieren tijdens coronatijd in de bergen. En hoewel ik sinds maart eigenlijk altijd heel rustig ben gebleven, ontplofte ik vanochtend zowat toen ik het laatste advies van het OMT (Outbreak Management Team) las waarin ze de aanbeveling geven voor een negatief reisadvies voor vakanties in het buitenland tijdens de wintervakantieperiode. Een advies wat naar mijn mening ongenuanceerd en buiten proporties is. Waarom? Dat lees je in deze column.

Billen knijpen voor het winterseizoen

Ook ik maak me momenteel zorgen om hoe vreselijk rap het COVID-19 virus weer om zich heen grijpt. Hoe de zorg wederom overbelast raakt. Hoe reisadviezen van geel op oranje springen in onze geliefde Alpenlanden. Maar ik heb wel het vertrouwen dat wanneer we met z'n allen ons best doen het virus in te dammen, we deze winter op wintersport kunnen gaan. Zij het met aangepaste maatregelen, want dat de wintersportvakantie er deze winter anders uit zal zien, dat is logisch. Maar wanneer we ons aan de regels houden die alle skigebieden opstellen, is een fijne en veilige wintersport mogelijk in mijn ogen. Alleen moeten we voor het wintersportseizoen van start gaat, wel de coronacijfers hier en in de Alpenlanden onder controle zien te krijgen. En dat zou toch moeten kunnen als we ons best doen? Kortom, ik ben wel aan het billen knijpen of onze eerste trip, die voor eind november gepland staat, door kan gaan. Ik was vol vertrouwen. Tot vanochtend dus...

OMT advies: negatief reisadvies voor de wintervakantieperiode

Gisteren zei premier Rutte in zijn persmoment dat hij snel met een advies zou komen over vakantiereizen in de winter- en voorjaarsperiode. Op dat moment was het advies van het OMT al bekend. Beetje vreemd toch? En wat zegt het OMT nou precies? Ze gaan in hun advies uit van ervaringen uit de zomervakantieperiode. Zo schrijven ze: "In de zomervakantieperiode en de maanden daarna zijn vele honderden, vooral jongere personen, met COVID-19 teruggekomen van een vakantie in het buitenland." en "Infectierisico’s hangen samen met gedrag, onder andere door samenkomsten in drankgelegenheden en bezoek aan te drukke plekken waar de 1,5 meter niet goed valt te handhaven." Hmmm, heb ik feestende jongeren gezien en samenkomsten in drankgelegenheden in de Alpen afgelopen zomer? Nee. Ook schrijven ze "Als maatregelen in landen minder streng zijn dan in Nederland dan zal dit naar verwachting leiden tot meer risicogedrag". Wacht even, volgens mij waren en zijn de regels in de Alpenlanden strenger dan bij ons. Kortom, de conclusies vanuit de zomervakantieperiode kun je wat mij betreft niet één op één kopiëren voor de winter. 

Is er überhaupt gekeken naar de maatregelen in de Alpenlanden?

Wanneer ik verder lees in het OMT advies, zie ik het volgende staan: "Zon- en winter(sport)vakanties: risico’s zijn gerelateerd aan groepsverblijf, groepsvervoer en gedrag (o.a. bezoek aan drankgelegenheden) en druk op mogelijkheden tot het bewaren van afstand tot elkaar (bijvoorbeeld in skiliften)". Daarnaast schrijft het OMT: "Vooral voor buitenlandse vakanties geldt dat risico’s vergroot worden door de reis over een langere afstand en drukte op stations en vliegvelden, waarbij beperkte mogelijkheden zijn om afstand te houden." Stuk voor stuk argumenten die eenvoudig van tafel zijn te vegen. Zo is er dit seizoen geen après-ski zoals we dat gewend zijn, dat hebben de skigebieden al zeer vroeg te kennen gegeven. Daarnaast doen skigebieden er alles aan om de veiligheid tijdens de skivakantie deze winter te waarborgen, bekijk bijvoorbeeld deze video vanuit Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. En de meeste wintersporters reizen nog steeds naar de Alpen met de auto, wat momenteel natuurlijk niet de duurzaamste, maar wel de veiligste manier is.

Wintersport
Kunnen we hier staan deze winter?

Ons gedrag is het probleem, niet de wintersportvakantie

Wat ik nou persoonlijk zo lastig vind, is dat ons gedrag het probleem is en niet de wintersportvakantie op zich. Wat gebeurt er op dit moment achter de voordeuren van mensen die niet geloven in het coronavirus of die gewoon lak hebben aan de regels? Los je dat probleem op door te adviseren om niet op vakantie te gaan? Nee, dat denk ik niet. Ik zou zeggen: zet in op communicatie van het naleven van de regels en handhaving, thuis én wanneer je op reis bent. Het virus zelf gaat niet op vakantie, dat trekt zich alleen wat aan van het gedrag van mensen, onafhankelijk van de locatie waar zij zich bevinden. Het voelt een beetje als vroeger op school wanneer de hele klas straf kreeg als maar een paar kids vervelend waren. Dat is toch niet eerlijk zeiden we dan. Zo voelt dit advies voor mij ook.

Natuurlijk kunnen we best een keertje zonder wintersport, maar...

Is het dan zo erg wanneer we een jaartje niet op wintersport kunnen? Ik persoonlijk zou het vreselijk jammer vinden, maar het kan natuurlijk prima. Wintersport is een luxe, een extraatje en daar kan ik als het moet best een tijdje zonder. Geen probleem. Maar er leven ook heel veel mensen van de wintersport. Denk aan reisorganisaties, hoteliers, winkeliers, skigebieden, skischolen, restaurants... Zij kunnen dus niet een jaar zonder wintersport, zonder inkomsten. In Oostenrijk is 15% van het BNP afkomstig uit het wintertoerisme. Ik zou er dus voor willen pleiten om te kijken wat wél kan. Hoe we wel op wintersportvakantie kunnen gaan, zonder dat de besmettingen oplopen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het kan, zolang we ons maar gedragen en beseffen dat de wintersport dit jaar nou eenmaal anders is. Hoe fijn zou het zijn als we toch gewoon naar de besneeuwde bergen mogen? Fingers crossed.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen