19 september 2020 door Miranda in Lijstje

Zwarte pistes zijn niet ieders favoriet en dat is goed te begrijpen. Je moet immers behoorlijk wat skitechniek in huis hebben om netjes en gecontroleerd van een zwarte piste af te dalen. Kijk maar eens op een zwarte afdaling hoeveel mensen hier nou echt mooi en soepel vanaf skiën. Toch hebben zwarte pistes voor veel wintersporters iets ‘stoers’. Het overwinnen van die ene steile piste geeft toch een lekker gevoel! Ben jij gek op steile afdalingen? Dan wil je deze 10 zwarte pistes zeker een keer skiën.

#1. Alpe d’Huez: Le Sarenne

In het Franse L'Alpe d'Huez ligt de langste zwarte piste ter wereld: Le Sarenne. De 16 km lange afdaling begint op de top van Pic Blanc en kronkelt zich vervolgens via diverse pistes naar beneden. Onderweg kom je geen skilift of berghut meer tegen, dus er is geen weg meer terug. Waarschijnlijk is dat ook de belangrijkste reden waarom deze afdaling zwart is, want heel erg moeilijk is hij niet.

Zwarte piste Sarenne
De langste zwarte piste van de wereld: Le Sarenne#2. Wengen: Lauberhorn

De Lauberhorn piste in het Zwitserse Wengen is elk jaar in januari het toneel van de World Cup skiën. Het is zeker niet de moeilijkste zwarte piste die ik ken, maar prachtig om te te doen. Zowel qua techniek, afwisseling als uitzicht heeft de afdaling veel te bieden. Sommige passages zijn steil, maar over het algemeen is het een zwarte piste om echt van te genieten.

#3. Avoriaz: Le Mur Suisse

Deze 1300 meter lange piste in Avoriaz is zo steil, dat hij niet geprepareerd kan worden. Afhankelijk van de sneeuwcondities is ‘de Muur’ heel erg uitdagend tot ijzig eng. De buckels, vooral bovenaan, zijn enorm hoog en de diepte is duizelingwekkend. Even slikken dus voor je hieraan begint en vooral niet vallen onderweg. Maar als je eenmaal beneden bent, krijg je dat heerlijke gevoel: ‘ik heb hem overwonnen!’

Avoriaz: pistebord Le Mur Suisse
Een duidelijk 'waarschuwingsbord' voor de Muur

#4. Obertauern: Gamsleiten 2

De Gamsleiten 2 in Obertauern wordt ook wel ‘de muur van Oostenrijk’ genoemd. Niet vreemd, want de vergelijking met de piste boven in dit lijstje is er zeker. Ook deze afdaling is 1300 meter lang en kent, afhankelijk van de sneeuwcondities, erg hoge buckels. Vooral op dagen met verse sneeuw is deze piste geweldig!

#5. Garmisch Partenkirchen: Kandahar

De Kandahar ligt in het Duitse Garmisch-Partenkirchen en is maar liefst 3 km lang. De piste behoort tot de steilste van de World Cup skiën. Vooral de ‘Freie fall’ is met 92% een extreem onderdeel van de afdaling. Techniek en een goede conditie heb je zeker nodig om lekker van deze piste af te dalen.

#6. Mürren: Schilthorn

Op de top van de Schilthorn in het Zwitserse Mürren heb je een ongeëvenaard uitzicht op de beroemde Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. Heb je eenmaal van het uitzicht genoten, stort je dan in het diepe net zoals James Bond dat deed in de jaren zestig in de film ‘On Her Majesty’s Secret Service’. De piste is niet super moeilijk of lang, maar wel erg lekker!

Mürren: afdaling vanaf de Schilthorn
De afdaling vanaf de Schilthorn is niet héél moeilijk

#7. Serfaus-Fiss-Ladis: Lazid x-dream

De Diretissima vanaf de Zwölferkopf in Fiss is wellicht bekender dan de Lazid x-dream in Serfaus, maar deze tweede is zeker ook de moeite waard. Vol in de vallijn lekker steil naar beneden. Een ideale piste voor snelle korte bochten om vervolgens uitgeput beneden aan te komen. En als je dan toch bezig bent, pak ook meteen de andere zwarte pistes vanaf Lazid: heerlijk!

#8. Mayrhofen: Harakiri

In een lijst van zwarte pistes die je geskied moet hebben mag de Harakiri in Mayrhofen natuurlijk niet ontbreken. De extreem steile piste is vaak onderwerp van gesprek na afloop van de wintersportdag: “Ik ben vandaag van de Harakiri geweest!”. Of de Harakiri nou echt zo leuk is om te doen, daarover zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik de zwarte dalafdaling vanaf de Ahorn veel leuker én mooier.

Pistebord Harakiri
Één van de steilste pistes van Oostenrijk: de Harakiri

#9. Madonna di Campiglio: Spinale Diretissimma

Naast een geweldige World Cup piste 3-Tre kent het Italiaanse Madonna di Campiglio nog een zwarte topper: Spinale Diretissimma. Vanaf de top van de Monte Spinale daal je bijna 600 hoogtemeters af terug naar het dorp. Een heerlijke piste die bovendien vaak rustig is (zwart schrikt toch mensen af ;-)) en niet eens zo heel moeilijk.

#10. Spittal an der Drau: dalafdaling Goldeck

In het vriendelijke familieskigebied Goldeck bij Spittal an der Drau ligt de langste zwarte dalafdaling van Oostenrijk. Deze 8,5 km lange piste overbrugt maar liefst 1600 hoogtemeters en heeft niet voor niets de kleur zwart gekregen. Brandende bovenbenen zijn gegarandeerd wanneer je deze uitdagende piste bedwongen hebt.Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen