Skip to navigation Skip to main content
Zwarte piste in Sölden

Zwarte pistes zijn niet bij iedereen favoriet. Menig wintersporter slaat ze ook na jaren ski-ervaring liever over. Begrijpelijk, je moet behoorlijk wat skitechniek in huis hebben om netjes en gecontroleerd van een zwarte piste af te dalen. Toch zijn er ook genoeg skiërs en snowboarders die liever een zwarte piste skiën, dan een andere kleur. Ben jij gek op steile afdalingen en ga je het liefst naar een skigebied met veel zwarte pistes? Zet deze 10 zwarte pistes ook maar op je lijstje, die wil je echt eens geskied hebben!

1. Alpe d’Huez: Le Sarenne

In het Franse skigebied L'Alpe d'Huez ligt een van de langste zwarte pistes ter wereld: Le Sarenne. Deze 16 km lange afdaling begint op de top van Pic Blanc en kronkelt zich vervolgens via diverse pistes naar beneden. Onderweg kom je geen skilift of berghut meer tegen, dus er is geen weg meer terug. Waarschijnlijk is dat ook de belangrijkste reden waarom deze afdaling zwart is, want heel erg moeilijk is 'ie niet. Een goede conditie heb je er wel voor nodig.

Sarenne steile zwarte piste die je geskied moet hebben

2. Garmisch Partenkirchen: Kandahar

De Kandahar ligt in het Duitse Garmisch-Partenkirchen en is maar liefst 3 km lang. De piste behoort tot de steilste van de World Cup en is een behoorlijk pittige om te overwinnen. Vooral de ‘Freie fall’ is met 92% een extreem onderdeel van de afdaling. Techniek en een goede conditie heb je zeker nodig om lekker van de Kandahar af te dalen.

3. Jungfrau Region: Lauberhorn

De Lauberhorn afdaling in het Zwitserse Wengen is al jaren onderdeel van de World Cup. Het is zeker niet de moeilijkste zwarte piste die ik ken, maar het is wel absoluut een prachtige om te te doen. Zowel qua techniek, afwisseling als uitzicht heeft de afdaling veel te bieden. Sommige passages zijn steil, maar over het algemeen is het een zwarte piste om echt van te genieten. Leuk weetje: met een lengte van 4,5 km is dit de langste afdaling in het World Cup circuit.

Starthuisje Lauberhorn Jungfrau Region
© Spalder Media Group

4. Obertauern: Gamsleiten 2

De Gamsleiten 2 in Obertauern wordt ook wel ‘de muur van Oostenrijk’ genoemd. Niet vreemd, want een vergelijking met de Zwitserse Muur is er zeker. Ook deze afdaling is ruim een kilometer lang en kent, afhankelijk van de sneeuwcondities, erg hoge buckels. Vooral op dagen met verse sneeuw is deze piste geweldig!

5. Mürren: Schilthorn

Op de top van de Schilthorn in het Zwitserse Mürren heb je een ongeëvenaard uitzicht op de beroemde Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. Heb je eenmaal van het uitzicht genoten, stort je dan in het diepe net zoals James Bond dat deed in de jaren zestig in de film ‘On Her Majesty’s Secret Service’. De Schilthorn is niet super moeilijk of lang, maar wel erg lekker!

6. Les Portes du Soleil: Le Mur Suisse

Deze ruim 1 km lange afdaling in Avoriaz is zo steil, dat hij niet geprepareerd kan worden. Afhankelijk van de sneeuwcondities is ‘de Muur’ heel erg uitdagend tot ijzig eng. De buckels, vooral bovenaan, zijn enorm hoog (soms wel 2 meter!) en de diepte is duizelingwekkend. Even slikken dus voordat je hieraan begint en vooral niet vallen onderweg. Maar als je eenmaal beneden bent, krijg je dat heerlijke gevoel: ‘ik heb 'm overwonnen!’.

Le Mur Suisse Portes du Soleil
© Spalder Media Group

7. Serfaus-Fiss-Ladis: Lazid x-dream

De Diretissima vanaf de Zwölferkopf in Fiss is wellicht bekender dan de Lazid x-dream in Serfaus, maar deze tweede is zeker ook de moeite waard. Vol in de vallijn lekker steil naar beneden. Een ideale piste voor snelle korte bochten, om vervolgens uitgeput beneden aan te komen. En als je dan toch bezig bent, pak ook meteen de andere zwarte pistes vanaf Lazid: heerlijk!

8. Madonna di Campiglio: Spinale Diretissimma

Naast de geweldige World Cup piste 3-Tre, kent het Italiaanse Madonna di Campiglio nog een zwarte topper: Spinale Diretissimma. Vanaf de top van de Monte Spinale daal je bijna 600 hoogtemeters af terug naar het dorp. Een heerlijke piste die bovendien vaak rustig is (zwart schrikt toch mensen af) en niet eens zo heel moeilijk.

9. Mayrhofen: Harakiri

In een lijst van zwarte pistes die je geskied moet hebben mag de Harakiri in Mayrhofen natuurlijk niet ontbreken. De extreem steile piste is vaak onderwerp van gesprek na afloop van de wintersportdag: “Ik ben vandaag van de Harakiri geweest!”. Of de Harakiri nou echt zo leuk is om te doen, daarover zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik de zwarte dalafdaling vanaf de Ahorn veel leuker én mooier.

Zwarte piste die je geskied moet hebben Harakiri

10. Spittal an der Drau: dalafdaling Goldeck

In het vriendelijke familieskigebied Goldeck bij Spittal an der Drau ligt de langste zwarte dalafdaling van Oostenrijk. Deze 8,5 km lange piste overbrugt maar liefst 1600 hoogtemeters en heeft niet voor niets de kleur zwart gekregen. Brandende bovenbenen zijn gegarandeerd wanneer je deze uitdagende piste bedwongen hebt.

Nog meer lekkere pistes voor op je lijstje

Naast de bovengenoemde 10 pistes zijn er natuurlijk nog veel meer pistes die echt thuis horen op je wintersport bucket list.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.