Skip to navigation Skip to main content
16540 - Sarenne: de langste zwarte piste van de Alpen (1)

De Sarenne in skigebied L’Alpe d’Huez staat te boek als de langste zwarte piste van de Alpen. 16 kilometer is de piste vanaf de top van de Pic Blanc (3330 m) terug naar het dal bij Alpe d’Huez. Je daalt meer dan 1800 meter af en onderweg ski je door een prachtig landschap. Hoewel de Sarenne als zwart staat aangemerkt, hoef je er echt niet bang voor te zijn. De meeste stukken van de piste zijn prima te doen, alleen een goede conditie is wel vereist. In dit weblog nemen we de beroemde Sarenne piste onder de loep. Wil je zelf een keer de Sarenne gaan skiën? Plan hier je wintersport in L’Alpe d’Huez >

Skiën van de Pic Blanc naar Alpe d’Huez

Je kunt op verschillende manieren het startpunt van de Sarenne bereiken. Het snelste gaat dit vanuit Alpe d’Huez 1860 met de Troncon lift en aansluitend de Pic Blanc kabelbaan. Dit is met 3330 meter het hoogste punt van het skigebied. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de omgeving en kunt onder andere de pistes van Les Deux Alpes en de gletsjer van La Meije zien. Hier op de Sarenne gletsjer ligt altijd sneeuw, dus op het eerste deel van de piste hoef je je geen zorgen te maken over de condities. Neem overigens wel de goede afslag, want voor je het weet ski je op ‘Le Tunnel’, de meest uitdagende piste van het skigebied. Wat de Sarenne zo uitdagend maakt is niet de steiltegraad, maar de afstand.

16540 -  (1)
Pic Blanc

Écht zwart is de Sarenne eigenlijk niet

Wanneer je eenmaal aan de Sarenne begint, is er geen weg meer terug. Er zijn geen skiliften om af te steken en geen skihutten om even rustig bij te komen. Een goede conditie is op de Sarenne een vereiste, meer nog dan een perfecte skitechniek. Aan het begin van de Sarenne kun je ook nog voor een uitstapje op de ‘Chateau Noir’ kiezen. Deze steile, zwarte piste loopt na een paar kilometer over in de Sarenne afdaling. Voor welke piste je in dit deel ook kiest, het bovenste stuk van de Sarenne is het meest steil en meest uitdagend. Gemiddelde skiërs moeten hier echter geen problemen ondervinden.

Carven door de Gorges de Sarenne

Breeduit carven of sportieve korte bochten? Op de Sarenne kan het allebei! Vanwege de ligging op het zuidwesten, is de sneeuw in het bovenste gedeelte (door de hoogte) meestal prima. Hoe verder je door de prachtige Gorges de Sarenne afdaalt, hoe zachter de sneeuw kan worden. Je begint vervolgens ook te merken dat de piste steeds vlakker wordt. Tijd om te cruisen krijg je later nog wel, ski hier dus nog even lekker sportief, want voor je het weet moet je prikken.

Prikken op het laatste gedeelte van de Sarenne

De laatste vijf kilometer van de Sarenne staan op de pistekaart aangeduid als groen. Zorg daarom dat je ski’s goed gewaxt zijn, want hier moet je je ski’s optimaal laten glijden. Zo niet, dan kom je onherroepelijk stil te staan en wordt het prikken en schaatsen geblazen. Snowboarders moeten op dit gedeelte echt even door de zure appel heen bijten. Vergeet echter niet om van de omgeving te genieten. De omgeving is prachtig en je wordt omgeven door ruige bergwanden. Wie geluk heeft kan hier misschien wel een gems spotten.

Feiten & cijfers van de Sarenne

Bergstation: Pic Blanc Lengte: 16 km
Hoogste punt: 3330 m Hoogteverschil: 1800 m
Hellingspercentage: n.b. Moeilijkheidsgraad: Moeilijk tot eenvoudig
Tip: Chateau-noir-Variante Preparering: Overwegend goed
Skigebied: Alpe d'Huez Beoordeling: 4 sterren

Meer informatie over L’Alpe d’Huez

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.