Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Zuid-Tirol: Dolomietenregio 3 Zinnen en Kronplatz

Pizza En Aperol Italie
© Spalder Media Group

In de vorige artikelen over wintersport in Zuid-Tirol namen we de regio’s Val Venosta/Vinschgau, Val d'Ega/Eggental en Val Gardena onder de loep. Deze keer is het de beurt aan de skigebieden Dolomietenregio 3 Zinnen en Kronplatz. Beide gebieden kenmerken zich door hun familievriendelijkheid en prachtige uitzichten op de ruige toppen van de Dolomieten. In dit artikel lees je wat je er kunt verwachten en krijg je tips voor een wintersport in Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol: ideaal voor families met kinderen

Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en kenmerkt zich door een prachtig berggebied (de Dolomieten, UNESCO werelderfgoed) en ruim 300 dagen zon per jaar. Italianen zijn dol op kinderen en dit merk je direct in de skigebieden. Niet alleen zijn de faciliteiten voor de kids goed geregeld (skischolen, opvang en kinderlanden), maar ook accommodaties zijn goed ingespeeld op families met kinderen. Veel skigebieden hebben bovendien goede kinderkortingen of zelfs gratis skipassen in bepaalde periodes van het jaar.

Wintersport in Zuid-Tirol: ideaal voor families met kinderen

Foto: © Kronplatz - Wisthaler

Kronplatz: 3 skigebieden, 3 natuurparken

In de regio Kronplatz liggen 3 verschillende skigebieden: Kronplatz, Speikboden en Klausberg. In Zuid-Tirol zijn in totaal maar liefst 7 natuurparken, waarvan er 3 liggen in de regio Kronplatz: Fanes-Senes-Braies/Fanes-Sennes-Prags, Puez-Odle/Puez-Geisler en Vedrette di Ries-Aurina/Rieserferner-Ahrn. Elk park heeft een eigen bezoekerscentrum waar je alle informatie over de parken, maar ook het ontstaan van de Dolomieten kunt vinden. Erg leuk wanneer je een dagje niet wilt skiën.

Skigebied Kronplatz: ruim 100 km aan pistes

Het grootste skigebied van de regio is Kronplatz. Deze karakteristieke berg biedt 119 km aan pistes en 32 liften. Vanaf de top van de Kronplatz heb je een mooi 360° uitzicht op diverse Dolomietentoppen aan de ene kant en de Zillertaler Alpen aan de andere kant. Op de top van de Kronplatz vind je tevens een bijzonder leuk museum: het Messner Mountain Museum MMM Corones, waar je een beeld krijgt van de geschiedenis van het alpinisme. Wil je toch liever gewoon skiën, dan kun je vanaf de top van de berg aan vier verschillende kanten naar beneden. Je vindt hier heerlijke lange afdalingen voor elk niveau.

Speikboden en Klausberg

Heb je liever een wat kleiner en overzichtelijk skigebied, dan past Speikboden goed bij jou. In dit familievriendelijke gebied bieden de afdalingen wel veel afwisseling. Doordat het skigebied tot een hoogte van 2400 meter reikt, is het hier bovendien ook nog eens sneeuwzeker. Wil je nog meer de hoogte in, kies dan voor het skigebied Klausberg. Hier kun je met de moderne K2-lift in 8 minuten naar een hoogte van 2510 meter, waarvandaan je kunt kiezen uit 32 km aan pistes.

Skiën in Speikboden in de regio Kronplatz

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Manuel Kottensteger

Tips voor een wintersport in Kronplatz

  • Met ruim 300 km aan langlaufloipes is Kronplatz een eldorado voor langlaufers. Er zijn loipes in diverse dalen, variërend tussen de 20 en 60 km lengte.
  • Vanuit het dalstation van Piculin (Kronplatz) is er een busverbinding (elke 20 minuten) naar Alta Badia en Corvara, waardoor de beroemde Sella Ronda eenvoudig te bereiken is.
  • De Val Pusteria – Pustertal Ski Express is een trein tussen de Dolomietenregio 3 Zinnen en het begin van het Pustertal, hierdoor zijn de verschillende skigebieden gemakkelijk bereikbaar.

Dolomietenregio 3 Zinnen: wintersporten in een spectaculair decor

In de Dolomietenregio 3 Zinnen zijn misschien wel de 3 beroemdste en meest karakteristieke toppen van de Dolomieten te zien. Onder deze toppen ligt een skigebied dat eigenlijk nog niet ontdekt is door de massa. Je vindt hier ruim 110 km aan afdalingen, waaronder enkele uitdagende pistes. De ‘Holzriese’ is met 71 procent de steilste afdaling van Italië. Maar er zijn hier ook genoeg pistes die geschikt zijn voor een breder publiek. De ‘Rudi-Rentier’ afdaling is een leuk en leerzaam avontuur voor kids, want op de piste staan diverse displays met informatie. Ook de kids skicross in Innichen op de Haunold is een echte aanrader voor jonge wintersporters.

3 Zinnen: wintersporten in een spectaculair decor

Foto: © Dolomietenregio 3 Zinnen - Manuel Kottensteger

Diverse activiteiten in de Dolomietenregio 3 Zinnen

Dit seizoen zijn er weer diverse leuke highlights en evenementen in de Dolomietenregio 3 Zinnen. Zo is er de ‘Giro delle Cime’, een mooie skitocht van 43 km waarbij je 5 verschillende bergen skiet. Een super leuke activiteit voor de kids is het voeren van rendieren op de Croda Rossa. Vooral de kleine rendiertjes Rudi en Viki zijn favoriet bij kinderen.

Tips voor een wintersport in Dolomietenregio 3 Zinnen

  • Langlaufliefhebbers vinden maar liefst 200 km aan loipes in de Dolomietenregio 3 Zinnen.
  • Breng na het skiën een bezoekje aan de sfeervolle kerstmarkt in San Candido. Deze vindt plaats van eind november tot begin januari.
  • Wil je een originele selfie of foto maken? Bezoek dan de familie van reuzensneeuwmannen op de Croda Rossa.

Meer informatie over Kronplatz en Dolomietenregio 3 Zinnen.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.