Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Zuid-Tirol: Val Gardena en Eggental

Wintersport in Zuid-Tirol: Val Gardena en het Eggental

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Werner Dejori

In dit tweede weblog over wintersporten in het Italiaanse Zuid-Tirol nemen we weer twee nieuwe skiregio’s onder de loep. Zuid-Tirol staat bekend om haar vele zonnige dagen, strak geprepareerde pistes en heerlijk eten. In het populaire Val Gardena vindt je deze kenmerken allemaal terug én je kunt hier tevens een van de beroemdste skitochten van de Alpen maken: de Sella Ronda. Het Eggental ligt iets zuiderlijker en is een stuk minder bekend, maar daarom zeker niet minder geliefd. Ook hier kun je een prachtige tocht skiën: Latemar Circuit Ski Safari.

Zuid-Tirol: moderne skigebieden met sneeuwgarantie

De Italianen staan bekend als ware ‘sneeuwmeesters’. Zij zijn de uitvinders van de sneeuwkanonnen en echte kunstenaars als het gaat om pistepreparatie. In elk skigebied zijn de pistes ’s ochtends zo glad als een biljartlaken. En nee, dit is niet overdreven. Persoonlijk vind ik de pistes hier beter geprepareerd dan in de andere Alpenlanden. Bovendien slaan ze nooit een piste over ’s nachts: overal verse ribbels in de ochtend! Door de vele sneeuwkanonnen hoef je je ook geen zorgen te maken of er wel sneeuw ligt; wanneer de natuur het af laat weten, zijn de pistes gewoon besneeuwd. En wat het wintersporten in Zuid-Tirol verder bijzonder maakt, is het decor waarin je skiet. De Dolomieten die niet voor niets vermeld staan op de UNESCO World Heritage Site.

Zuid-Tirol: moderne skigebieden met sneeuwgarantie

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Werner Dejori

Val Gardena: eindeloos skiën

Val Gardena valt ieder jaar in de prijzen als ‘beste skigebied’ bij de uitreiking van de Snowplaza Awards en dat is natuurlijk niet voor niets. De drie dorpen Ortisei, St. Christina en Selva zijn heel verschillend, maar stuk voor stuk charmant. Ortisei is het grootste dorp met een bruisend en sfeervol centrum. Selva is het kleinste dorp, maar ligt het hoogst en het meest centraal direct aan de Sella Ronda. St. Christina zit er op alle fronten tussenin. Vanuit Ortisei heb je direct verbinding met de Seiser Alm, de grootste alm van Europa, waar gemakkelijke en familievriendelijke pistes liggen. Aan de andere zijde ligt Seceda, het meest zonnige gedeelte van het skigebied. Vanuit Selva heb je aansluiting op ruim 500 km aan pistes.

Sella Ronda: een tocht die elke wintersporter eens moet maken

De Sella Ronda is een legendarische skitocht die je in twee richtingen kunt afleggen. Het is een ronde van 40 km die je door 4 verschillende valleien leidt. Qua moeilijkheidsgraad kan de gemiddelde wintersporter deze route makkelijk doen, aangezien alle pistes rood en blauw zijn. Doordat in de afgelopen decennia veel liften vervangen zijn, en dus een stuk sneller zijn geworden, heb je onderweg ook tijd genoeg om pauze te houden in een van de vele knusse berghutten voor een lekker kopje ‘caffè’ of een goede Italiaanse lunch.

Sella Ronda: een tocht die elke wintersporter eens moet maken

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Werner Dejori

Tips voor een wintersport in Val Gardena

  • Zonsopkomst bij Dantercepies op 2300 meter hoogte. Eerst ontbijten bij dit moderne bergrestaurant en daarna als eerste de vers geprepareerde piste af.
  • Ook kun je vanuit Ortisei samen met een leraar als eerste de piste af. En niet zomaar een piste. La Longia is een 10 km lange dalafdaling die je door een adembenemend landschap leidt met geweldige uitzichten.
  • Van 16 maart t/m 7 april is er veel voordeel voor families. Zowel voor accommodaties als ook voor skischolen, skiverhuur en skipassen krijgen families met kinderen veel extra korting.

Eggental: Obereggen en Carezza

Het Eggental (of Val d’Ega in het Italiaans) ligt op slechts 20 minuten rijden van de hoofdstad van Zuid-Tirol: Bolzano. In dit dal liggen twee skigebieden – Obereggen en Carezza - die toegankelijk zijn met één skipas: Valle Silver Skipass. Obereggen telt 49 km aan pistes en 18 liften die tot een maximale hoogte van 2500 meter gaan. The Snowpark Obereggen staat bekend als een van de beste funparks van de Alpen met meer dan 30 obstakels. Het Nightpark is ook ’s avonds geopend. Voor de kids is er ook van alles te doen: in Brunoland kunnen ze heerlijk spelen in de sneeuw en in de Miniclub en het Yetipark leren de juniors hun eerste bochten op de ski’s maken. In het Snow House worden de allerkleinsten, van 3 en 4 jaar oud, voorbereid op het echt skiën.

Skiën in Obereggen voor de Oberholz Hut

Foto: © IDM Südtirol - Obereggen

Familievriendelijk Carezza

Met 2 grote kinderlanden – Park Naniland en Kinderland König Laurin – zijn families helemaal op de juiste plek in het skigebied van Carezza. Beide parken bieden superleuke faciliteiten voor de kids, waardoor ze op een speelse manier leren skiën. Wanneer het weer tegenzit is er ook binnen voldoende ruimte om lekker warm te spelen. In het skigebied zijn 20 knusse berghutten om even te pauzeren tijdens het skiën. Het mooiste uitzicht heb je vanuit het hoogste panoramarestaurant van Zuid-Tirol: Laurins Lounge. Carezza staat bekend als het zonnigste skigebied van Zuid-Tirol en telt 40 pistekilometers.

het hoogste panoramarestaurant van Zuid-Tirol: Laurins Lounge in Carezza

Foto: © IDM Südtirol - Laurin Moser

Tips voor een wintersport in Eggental

  • Latemar Circuit Ski Safari is een tocht langs de mooiste plekken en uitzichtspunten van Obereggen en Carezza.
  • Op dinsdag, donderdag en vrijdag kun je avondskiën op de Obereggen piste of met een rodelbaan van 2,5 km lengte terug naar het dal sleeën.
  • De Oberholz Hut ligt op bijna 2100 meter hoogte en is een architectonisch hoogstandje. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de 3 verschillende bergketens die in de directe omgeving liggen. Niet alleen het gebouw en de inrichting zijn bijzonder, ook voor het eten zou je hier een keer naartoe moeten gaan.

Meer informatie over Val Gardena en Eggental

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.