12 september 2018 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Wintersport in Zuid-Tirol: Val Venosta / Vinschgau

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Alex Filz

De komende weken zullen we regelmatig aandacht besteden aan een wintersport in het Italiaanse Zuid-Tirol. De regio van de indrukwekkende Dolomieten, 300 dagen met zon per jaar, super geprepareerde pistes en niet te vergeten heerlijk eten en goede wijn. In verschillende artikelen zullen we de diverse skigebieden uitlichten en tips geven voor een wintersport ter plaatse. In dit weblog lees je alles over een wintersport in Val Venosta, ook wel Vinschgau in het Duits. Hier kun je met één skipas in 5 verschillende skigebieden skiën en heb je toegang tot 211 pistekilometers. De regio ligt direct over de Oostenrijkse grens, bij de Reschenpas.

Zuid-Tirol: regio voor culinaire genieters

Zuid-Tirol is de meest noordelijk gelegen regio van Italië. En hoewel de bevolking hier grotendeels Duitstalig is, kun je er toch op en top genieten van het goede Italiaanse leven: la dolce vita. Of je nu op de piste een restaurant opzoekt of in het dal, overal proef je de unieke smaken van Zuid-Tirol. Pure ingrediënten gecombineerd met mediterrane smaken en begeleid door de goede plaatselijke wijnen. Geniet van een ‘aperitivo’ met lekkere antipasti, huisgemaakte pasta’s en sluit af met een Apfelstrudel gemaakt van appels uit Val Venosta. Wist je trouwens dat de regio maar liefst 26 Michelinsterren heeft, verdeeld over 19 restaurants? Zuid-Tirol is een heerlijke bestemming voor wintersportende fijnproevers.

Zuid-Tirol: regio voor culinaire genieters

Foto: © Tourismusverein Schnalstal - Helmuth Rier

Val Venosta: skiën in Oostenrijk en Italië

In Val Venosta, een regio van Zuid-Tirol, liggen 5 verschillende skigebieden die elk hun eigen karakter en kenmerken hebben. Voor een afwisselende wintersportweek is de twee landen skiarena skipas een goede optie, want deze is geldig in de skigebieden van Belpiano/Malga S. Valentino, Watles, Sulden, Trafoi en Nauders in Oostenrijk. In totaal heb je met deze skipas toegang tot 211 km aan pistes. Zo kun je elke dag ergens anders skiën (en eten ;-)).

Schöneben en Haider Alm verbonden vanaf 2018/2019

Vlakbij de Reschenpas liggen de skigebieden van Belpiano/Schöneben en San Valentino/Haider Alm. Schöneben is bijzonder geliefd bij families die graag skiën op de zonnige en niet al te moeilijke pistes. Het skigebied telt 40 pistekilometers en is met een hoogte van 2350 meter behoorlijk sneeuwzeker. Freestylers zijn hier tevens aan het juiste adres, want het Belpiano Snowpark is uitgebreid en afwisselend. Het skigebied van San Valentino/Haider Alm ligt 6 km verderop en telt 20 km aan afdalingen. Het goede nieuws is dat beide skigebieden, als alles verloopt zoals gepland, vanaf aankomend winterseizoen 2018/2019 verbonden zouden moeten zijn middels 2 nieuwe 10-persoons gondelliften. Hierdoor ontstaat er een afwisselend en groot skigebied met in totaal 60 km aan pistes.

Schöneben en Haider Alm verbonden vanaf 2018/2019

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Alex Filz

Sulden en Trafoi: skiën in het Nationaal Park Stelvio

Het skigebied van Sulden ligt in het hart van de van het Nationaal Park Stelvio, tussen zo’n 14 drieduizenders en aan de voet van de hoogste berg van Zuid-Tirol, de Ortler (3905 meter). Je kunt hier skiën op 44 km aan pistes, die behoorlijk gelijk verdeeld zijn over de niveau’s blauw, rood en zwart. Door de hoge ligging van het skigebied, tot 3000 meter, kent Sulden een lang en sneeuwzeker skiseizoen van november tot en met mei. De faciliteiten voor de kids zijn prima in orde. Zo is er bijvoorbeeld de kinderclub Yeti waar de kleinsten hun eerste bochten op de ski’s maken. Het kleine en sfeervolle dorpje Trafoi heeft een eigen skigebied met zo’n 10 km aan pistes. De skilift start direct in het centrum van het dorp, ideaal voor families. Ook Trafoi heeft een eigen Kinderland.

Sulden en Trafoi: skiën in het Nationaal Park Stelvio

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Alex Filz

Tips voor een wintersport in Val Venosta

  • Nachtskiën in Sulden op woensdagavond tussen 20.45 uur en 22.45 uur. Ook het bergrestaurant de Kanzelhütte is die avond geopend.
  • De regio is populair bij toerskiërs. Vooral de tocht naar de top van de Solda (3376 meter hoogte) is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.
  • Op de Reschensee, die in de winter bevroren is, kun je snowkiten. Met een grote vlieger (kite) laat je je voortrekken over de sneeuwvlakte.
  • De regio biedt 60 km aan geruimde winterwandelwegen en veel mogelijkheden voor een tochtje op sneeuwschoenen. De sneeuwschoentocht naar de Kälberalm vanuit Trafoi is een aanrader.
  • Het symbool van de regio is de oude kerktoren die uit de Reschensee steekt. Wanneer je hier bent, moet je hier uiteraard even een foto maken. Alhoewel het ontstaan van dit beeld minder romantisch is; men besloot na de Tweede Wereldoorlog een dam te bouwen, waardoor het meer ontstond. Er werden 163 huizen afgebroken, maar de kerktoren bleef staan en steekt nu trots boven het meer uit.

De kerktoren, het symbool van Val Venosta, in de Reschensee

Foto: © IDM Südtirol - Alto Adige - Frieder Blickle

Meer informatie over de regio Val Venosta / Vinschgau in Zuid-Tirol >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen