Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: parallel skiën (video)

Afdaling Gurgl
© Spalder Media Group

Parallel skiën ziet er gemakkelijker uit dan het is. Veel skiërs sturen weliswaar parallel, maar beginnen de bocht door het optillen van hun binnenste been of door het maken van een kleine ploeg. In deze video legt Jasper je uit hoe je op een goede manier de hele bocht parallel kunt skiën.

 


Gelijktijdig omkanten, draaien en sturen

Als we parallel skiën willen we onze ski’s gelijktijdig omkanten, draaien en sturen. Door het strekken van ons nieuwe dalbeen (op dat moment nog het bergbeen) wordt de kantengrip van de ski’s opgeheven. Door een actieve voor-/hoogbeweging in de richting van de nieuwe bocht worden de ski’s richting het dal gedraaid. Wanneer de ski’s recht in de glijrichting staan, draaien we de ski’s vanuit onze voeten in de richting van de nieuwe bocht. Door het omkanten van de ski’s en het opbouwen van de juiste lichaamshouding, laten we de ski’s sturen. Stuur de bocht door, zodat de snelheid gecontroleerd kan worden.

parallel skiën

Goed parallel skiën vergt tijd

Oefen op een gemakkelijke rode helling

Oefen het parallel skiën op een middelsteile helling, bijvoorbeeld op een makkelijke rode piste. Op zo’n piste draaien de ski’s eenvoudig de glijrichting in. Op de vlakkere pistes is hier een actievere voor-/hoogbeweging nodig.

Bekijk ook de overige skitechniekvideo's van Jasper

 

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.