Skip to navigation Skip to main content
Tips van een skileraar om beter parallel te skiën

Parallel skiën ziet er gemakkelijker uit dan het is. Veel skiërs sturen weliswaar parallel, maar beginnen de bocht door het optillen van hun binnenste been of door het maken van een kleine ploeg (pizzapunt). Wil jij graag goed parallel leren skiën? In deze video geeft skileraar Freek je een aantal handige tips.

Parallel leren skiën

Genoeg skiërs vinden het lastig om goed parallel te skiën. Wanneer we het hebben over parallel skiën, dan hebben we het over een beweging waarbij allebei onze ski's dezelfde beweging maken op hetzelfde moment. Oftewel: ze draaigen tegelijkertijd naar beneden en de bocht door. Wie goed parallel wil leren skiën, moet allereerst beschikken over een stabiele basishouding

Basishouding skiën voorbeeld
Een goede basishouding is belangrijk om mooie parallele bochten te maken

Gelijktijdig omkanten, draaien en sturen

Als we parallel skiën, willen we onze ski’s dus gelijktijdig omkanten, draaien en sturen. Door het strekken van ons nieuwe dalbeen (op dat moment nog het bergbeen) wordt de kantengrip van de ski’s opgeheven. Door een actieve voor-/hoogbeweging in de richting van de nieuwe bocht, worden de ski’s richting het dal gedraaid. Wanneer de ski’s recht in de glijrichting staan, draaien we de ski’s vanuit onze voeten in de richting van de nieuwe bocht. Door het omkanten van de ski’s en het opbouwen van de juiste lichaamshouding, laten we de ski’s sturen. Stuur de bocht door, zodat de snelheid gecontroleerd kan worden.

Oefen op een gemakkelijke rode helling

Oefen het parallel skiën op een niet al te steile helling, bijvoorbeeld op een makkelijke rode piste. Op zo’n piste draaien de ski’s eenvoudig de glijrichting in. Op de vlakkere pistes is hier een actievere voor-/hoogbeweging nodig.

Bekijk meer skitechniekvideo's

We hebben nog veel meer video's opgenomen, waarin we diverse onderdelen van het skiën behandelen. Hier kun je alle video's over skitechniek terugvinden. Heb je moeite met een bepaald onderdeel of wil je je skitechniek verbeteren? Volg weer eens een paar skilessen. Je zult verbaasd zijn hoeveel er nog te leren valt

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.