16 maart 2019 door Jasper in SkitechniekSkitechniek

Wil jij graag leren om mooie ritmische korte bochten te skiën? Het is dan van belang dat je je lange bochten parallel, met stokinzet op een rode piste, goed onder controle hebt. Hierna kun je beginnen met het maken van kortere bochten. In deze video legt Jasper je uit hoe je met een paar simpele oefeningen korte bochten kunt gaan skiën.

Draaien met korte radius

Als we het hebben over korte bochten, dan hebben we het over: een dynamische stuurbeweging, waarbij de ski’s parallel met een korte radius draaien. Dat wil zeggen dat we korte bochten skiën vanuit een actieve beweging in de benen. De ski’s blijven parallel aan elkaar en staan, afhankelijk van de piste waar we op skiën en de snelheid die we hebben, breder of smaller onder ons bovenlichaam.

Ritme

Een kort gestuurde bocht is qua beweging bijna gelijk aan een lang gestuurde bocht. Om de korte bochten te leren skiën wil je dus eerst je lange bochten gaan verkorten. Dat doe je door een actieve hoog-laagbeweging toe te passen en vanuit je voeten de ski’s sneller te laten draaien. De stokinzet dient als ritmehulp. Hoe ritmischer de korte bochten worden geskied hoe makkelijker het gaat.


Dalgericht

De eerste oefening in de video zorgt ervoor dat je bovenlichaam goed dalgericht blijft. Alleen je ski’s en benen bewegen van links naar rechts. Het bovenlichaam blijft in een positie richting het dal gericht. De tweede oefening is ervoor om de druk goed op te bouwen op de bergzijdige kanten van de ski’s. Door een korte versterkte druk op te bouwen op de ski’s aan het einde van de bocht, wordt het inleiden van de volgende bocht vereenvoudigd.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Bekijk ook de andere skitechniekvideo's van Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen