Skip to navigation Skip to main content

Hochkönig: winterstart om van te dromen

13709 - Hochkönig: winterstart om van te dromen (1)
Hochkönig

Enige weken geleden kon ik met eigen ogen zien hoe fantastisch deze winter is begonnen. Halverwege december stond ik op de pistes van skigebied Hochkönig in het Salzburgerland. Waar we vorig jaar in deze periode te maken hadden met witte pistes door een groen landschap, was daar nu geen enkele sprake van. Sneeuw in overvloed en iedere dag viel er nog wel een paar centimeter bij. Skigebied Hochkönig in de Ski amadé lag er bij als in een winters sprookje. Maar niet alleen de sneeuw maakte mij blij. Ook de heerlijke pistes, de gemütliche berghutten, de prachtige Königstour en de schilderachtige dorpjes zorgden voor een onvergetelijke start van mijn winterseizoen.

Maria Alm in kerstsferen

Hoe kan je een wintersport in december nou beter beginnen dan met een bezoek aan de plaatselijke kerstmarkt? Veel sfeervoller dan dit kan Maria Alm er niet bij liggen. Terwijl er op de daken al een flink pak sneeuw ligt, dwarrelen er nog altijd vlokken uit de hemel naar beneden. De mensen warmen hun handen aan een mok Glühwein en op de achtergrond speelt de lokale fanfare kerstliedjes. Wanneer er ook nog een arrenslee met paarden door de straat voorbij komt glijden, is het decor compleet. Dat Maria Alm echter geen ingeslapen dorpje is, wordt een paar uur later duidelijk in de Dengl Alm. Hier kun je na het skiën, of later op de avond gerust wat gaan drinken!

Maria Alm

Dikke vlokken sneeuw op de Aberg

Hoewel we voor het hotel direct in de lift kunnen stappen naar de pistes van Natrun, de huisberg van Maria Alm, gaan we naar de Aberg een paar kilometer buiten het dorp. Vanaf hier heb je toegang tot het complete skigebied van de Hochkönig. Om het hele skigebied te ontdekken wagen we ons vandaag aan de Königstour, een 32 km lange skironde waarbij we van Maria Alm naar Mühlbach skiën én weer terug. Omdat het nog altijd volop sneeuwt zit een prachtig uitzicht op de top van de Aberg (2000m), het hoogste punt van het skigebied, er helaas niet in. Gelukkig liggen vrijwel alle pistes tussen de bomen en is het zicht prima.

Live Report Hochkönig

-

Posted by Snowplaza/19 december 2017

Lunchen bij de Dienterin

Via een paar heerlijke pistes en de karakteristieke, gele Zinalco kabelbaan maken we de oversteek richting Gabühel (1634 meter). Ook hier vertrekt weer een heerlijke rode dalafdaling richting Dienten am Hochkönig. Dit rustige dorpje ligt middenin Hochkönig en heeft als blikvanger een liefelijk kerkje. Na de lift naar boven te hebben genomen is het tijd voor de lunch bij de gloednieuwe Dienterin. Het skigebied beschikt over tal van authentieke berghutten, maar de Dienterin is modern en stijlvol. Deze skihut ziet er niet alleen prachtig uit, het eten is er ook nog eens overheerlijk.

Hochkönig Hinterthal

Richting Mühlbach

Halverwege de Königstour in Mühlbach

Na de ene na de andere fijne piste bereiken we Mühlbach am Hochkönig, halverwege de Königstour. De pistes liggen er vrijwel perfect bij en er is bijna niemand. Zo hoort wintersporten in het voorseizoen te zijn! De Königstour is geen skironde, dus via dezelfde bergen skiën we weer terug richting Maria Alm. Wanneer je vroeg in de ochtend begint en niet te uitgebreid luncht bij een van de vele skihutten, is de Königstour ook voor minder ervaren skiërs prima te doen. Je skiet uitsluitend over blauwe en rode pistes die stuk voor stuk heerlijk zijn om over af te dalen. Hochkönig openbaart zich als een uitgestrekt skigebied waar ieder type skiër zich zal vermaken.

Wintersport op z’n puurst

Zo hoort wintersport te zijn! Volop verse sneeuw, heerlijke pistes, authentieke berghutten, gemoedelijke dorpjes en ga zo maar door. Skigebied Hochkönig in de Ski amadé heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Het gebied is groot genoeg om een heerlijke dagtocht te kunnen maken, maar voelt desondanks klein aan doordat er niet overal liften omhooggaan. Helaas heeft de zon zich vrijwel niet laten zien, waardoor ik niet heb kunnen genieten van het uitzicht op de Hochkönig (2941 m) en Kitzsteinhorn (3203 m). Ach, dit is alleen maar een reden om hier nog een keer terug te keren.

Dienten

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.