Skip to navigation Skip to main content

Zwitserse wintersportgerechten die je (niet) moet proeven

De Zwitserse keuken combineert door de ligging invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Tijdens je wintersport kun je hier op culinair gebied je hart ophalen. Iedere regio heeft z’n eigen specialiteiten, maar sommige gerechten werden zo geliefd dat ze in heel het land op het menu kwamen. Het meest heerlijke vlees, de typische Alpenkazen en de beroemde chocolade, je moet genoeg uurtjes skiën om al die calorieën weer kwijt te raken. In dit weblog hebben we de Zwitserse wintersportgerechten op een rijtje gezet die je zeker moet proeven. We hebben er lang over na moeten denken, maar er is ook één gerecht die wat ons betreft niet in de keuken van Zwitserland thuishoort.

Ontbijt: Birchermüesli

Birchermüesli is rond 1900 uitgevonden door de Zwitserse arts Maximilian Oskar Bircher-Brenner en staat nog regelmatig bij het ontbijtbuffet. De gezonde mix van havervlokken, citroensap, gecondenseerde melk, geraspte appel, hazelnoten of amandelen vormt de ideale start van een lange wintersportdag.

Voorgerecht: Assiette Valaisanne

Uit de Zwitserse bergen komen de meest heerlijke kaas- en vleessoorten. Om hier het nodige van te proeven kun je het beste na het skiën of als voorgerecht een Assiette Valaisanne bestellen. Hierbij krijg je alle kaas- en vleesspecialiteiten op één groot bord die je kunt delen. Gedroogd vlees, gedroogde worst, rauwe ham, rauwe spek, Alpenkaas en Walliser brood maken de Assiette Valaisanne compleet. Ook in andere Zwitserse regio’s kom je dergelijke verwenborden tegen.

Foto: © Valais Wallis Promotion

Aanrader: Älplermagronen

Macaroni met kaas is een internationale klassieker. De Zwitserse variant is Älplermagronen. Meestal wordt er gebruikt gemaakt van Penne, een lokale kaas en gekaramelliseerde uitjes er bovenop. Een heerlijke wintersportlunch!

Klassieker: Raclette of…

Met z’n allen racletten, zonder dit is een wintersport in Zwitserland niet compleet. Tijdens het Racletten wordt een stuk kaas in een speciale oven of toestel gehangen. Iedere keer als de kaas begint te smelten, wordt het gesmolten stuk eraf geschraapt en geserveerd met aardappelen, augurkjes en zilveruitjes. Of gaan we toch liever aan de Zwitserse kaasfondue?

Nagerecht: Vermicelles

Weleens kastanjes gegeten? In Zwitserland hebben ze de heerlijke, zoete specialiteit Vermicelles. De kastanjes worden in melk gekookt en op smaak gebracht met suiker, vanille, boter en Kirsch. Vervolgens wordt het mengsel gepureerd en door een speciale Vermicelles pers geperst.

Niet eten: Riz Casimir

Zwitserland ligt middenin de Alpen en combineert het beste van de Oostenrijkse, Italiaanse en Franse keuken. Wij kunnen geen gerecht verzinnen dat ons niet kan bekoren. Zelfs ‘Cholera’ blijkt een lekkere Wallisser groentetaart te zijn! Alleen Riz Casimir, een exotisch rijstgerecht met fruit, heeft wat ons betreft niets in de Zwitserse keuken te zoeken.

Drinken: Rivella

Rivella is de nationale frisdrank van Zwitserland. Het drankje werd in 1951 ontwikkeld met als basis wei, het gele, vitaminerijke vocht dat een restproduct is bij het maken van kaas. Tijdens het diner drink je waarschijnlijk liever iets anders. Uit de regio Wallis komen tal van heerlijke wijnen, waaronder Petite Arvine.

Snack: Appenzeller Biberli

Zwitserland staat natuurlijk bekend om de chocolade, maar er zijn ook tal van andere zoete gerechten die het proberen waard zijn. Na het skiën trek? Neem een Appenzeller Biberli! Een soort peperkoek met een vulling van noten of amandel. De Biberli zijn tegenwoordig niet alleen verkrijgbaar in Appenzell, maar in heel Zwitserland.

Souvenir: chocolade

Wie naar Zwitserland op wintersport gaat, ontkomt niet aan het meenemen van chocolade voor het thuisfront. Het land heeft sinds de 17e eeuw naam gemaakt op het gebied van chocolade en verschillende grote chocolatiers grootgebracht. Bekende Zwitserse chocolademerken zijn de Toblerone, Milka, Lindt en Nestlé.

Heb jij nog een tip voor een Zwitsers gerecht dat je moet eten? Of juist beter niet kunt bestellen? Laat een reactie achter!

Klik hier voor de 11 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten >

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.