2 november 2017 door Yvonne in 'Recepten'' | 0 Reactie(s)

vegetarische gerechten piste

Als je vegetariër bent en op wintersport gaat, dan kun je nog weleens voor een uitdaging komen te staan. Zeker wanneer de lunch op de piste wordt genuttigd, heb je helaas niet altijd veel keus aan gerechten. Natuurlijk verschilt het per land, skigebied en berghut. De ene locatie serveert een ruime keus aan vegetarische gerechten, van een broodje met kaas, tot vegetarische soepen en warme gerechten. Helaas zijn er ook veel restaurants die minder rekening houden met de vegetariër. Tip: controleer van tevoren de websites van verschillende berghutten en sla een aantal hutten op in je telefoon!

#1. Käsespätzle

Dit kaasgerecht is absoluut een aanrader voor vegetariërs. De basis van dit gerecht is spätzle, een soort pasta. Deze pasta gaat in een ingevette ovenschaal of pan samen met kaas en boter. De käsespätzle wordt afgemaakt met uienringen en geserveerd met een frisse salade. Heerlijk!

Käsespätzle

Een echt vegetarisch bergrecept: Käsespätzle

#2. Knödels

Knödels zijn een typisch Alpengerecht, gemaakt van pasta-, aardappel- of brooddeeg. De bekendste knödel is de Germknödel. Deze knödel is eigenlijk bedoelt als dessert, maar wordt ook vaak als lunch gegeten. De Germknödel wordt van brooddeeg gemaakt, is gevuld met compôte en wordt overgoten met boter of vanillesaus, maanzaad en poedersuiker. Echte hartige knödels zijn spinazie- en kaasknödels, vaak geserveerd in bouillon en absoluut een stevige maaltijd voor de lunch.

Knödel

Knödels heb je in allerlei soorten en maten, waaronder de Germknödel

#3. Kaiserschmarrn

Een heerlijk Oostenrijks dessert, dat door veel wintersporters als lunchgerecht wordt gegeten. Het gerecht is vergelijkbaar met de pannenkoek en heeft dezelfde ingrediënten. Kaiserschmarrn zijn echter veel dikker en luchtiger, dankzij de opgeklopte eieren die door het beslag worden gemengd. Vaak geserveerd met (in rum gewelde) rozijnen, appelmoes en cranberry compôte.

Kaiserschmarrn

Eén van de lekkerste gerechten is natuurlijk Kaiserschmarrn

#4. Kaasfondue en raclette

Deze heerlijke kaasgerechten vind je met name in Zwitserland en Frankrijk. In de meeste restaurants kun je kiezen uit welk type bijgerecht je wilt, waaronder vlees, vis of vegetarisch. Kaasfondue is ook nog eens gezellig, want je deelt de pan met meerdere personen.

Kaasfondue

Samen genieten van kaasfondue (Foto: © Adelboden Tourismus, Anja Zurbruegg)

#5. Pasta

Ook als vegetariër heb je energie nodig om de dag door te komen. Een bordje pasta is dan ook nooit een slecht idee! Helaas zijn niet altijd alle pasta’s vegetarisch maar regelmatig wordt er ook pasta met tomatensaus, pesto of groenten geserveerd. In Italië ben je daarvoor helemaal aan het juiste adres!

Pasta

Een heerlijk bordje pasta (Foto: © IDM Alto Adige)

#6. Salade

Eén van de lekkerste elementen van de Oostenrijkse keuken is absoluut de saladebar! Hier heb je een ruime keus uit slasoorten, komkommer, wortel, mais, bietjes en kool. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende dressings, olie en azijn. Heerlijk! Doordat de ingrediënten vaak worden ingemaakt met zuur, smaakt het net anders dan in Nederland. Vaak staan op de menukaart ook vegetarische salades, of salades waar vlees en vis weggelaten kan worden.

Salade Oostenrijk

Maak zelf een salade bij de saladebar

#7. Soep

Heerlijk op een koude dag: een kom warme soep! Let wel goed op het gebruik van runder- en kippenbouillon. In de bergen kun je vaak genieten van een vegetarische aardappelsoep, tomatensoep, kaassoep, groentesoep en soep met knödels.

Soep

Fijn opwarmen dankzij een flinke kom soep met knödels

#8. Frietjes (of rösti)

De vertrouwde aardappel. Of het nou is in de vorm van rösti of frietjes, deze redder in nood is altijd wel zonder bijgerecht verkrijgbaar. Lekker met mayonaise en ketchup.

frietjes

Is er niks, dan kun je altijd nog een bord frietjes bestellen...

Wat is jouw favoriete vegetarische recept in de Alpen?

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen