Skip to navigation Skip to main content

De 8 lekkerste vegetarische gerechten op de piste

11330 - De 8 lekkerste vegetarische gerechten op de piste (1)

Als je vegetariër bent en op wintersport gaat, dan kun je nog weleens voor een uitdaging komen te staan. Zeker wanneer de lunch op de piste wordt genuttigd, heb je niet altijd veel keus aan gerechten. Natuurlijk verschilt het per land, skigebied en berghut. De ene locatie serveert een ruime keus aan vegetarische gerechten, maar er zijn ook veel restaurants die minder rekening houden met de vegetariër. Tip: controleer van tevoren de websites van verschillende berghutten en sla een aantal hutten op in je telefoon!

#1. Knödels

Knödels zijn een typisch Alpengerecht, gemaakt van pasta-, aardappel- of brooddeeg. De bekendste knödel is de Germknödel. Deze knödel is eigenlijk bedoelt als dessert, maar wordt ook vaak als lunch gegeten. De Germknödel wordt van brooddeeg gemaakt, is gevuld met compôte en wordt overgoten met boter of vanillesaus, maanzaad en poedersuiker. Echte hartige knödels zijn spinazie- en kaasknödels, vaak geserveerd in bouillon en absoluut een stevige maaltijd voor de lunch.

11330 -  (5)

#2. Kaasfondue en raclette

Deze heerlijke kaasgerechten vind je met name in Zwitserland en Frankrijk. In de meeste restaurants kun je kiezen uit welk type bijgerecht je wilt, waaronder vlees, vis of vegetarisch. Kaasfondue is ook nog eens gezellig, want je deelt de pan met meerdere personen.

#3. Kaiserschmarrn

Een heerlijk Oostenrijks dessert, dat door veel wintersporters als lunchgerecht wordt gegeten. Het gerecht is vergelijkbaar met de pannenkoek en heeft dezelfde ingrediënten. Kaiserschmarrn zijn echter veel dikker en luchtiger, dankzij de opgeklopte eieren die door het beslag worden gemengd. Vaak geserveerd met (in rum gewelde) rozijnen, appelmoes en cranberry compôte.

11330 -  (6)

#4. Käsespätzle

Dit kaasgerecht is absoluut een aanrader voor vegetariërs. De basis van dit gerecht is Spätzle, een soort pasta. Deze pasta gaat in een ingevette ovenschaal of pan, samen met kaas en boter. De Käsespätzle wordt afgemaakt met uienringen en geserveerd met een frisse salade. Heerlijk!

11330 -  (7)

#5. Pasta

Ook als vegetariër heb je energie nodig om de dag door te komen. Een bordje pasta is dan ook nooit een slecht idee! Helaas zijn niet altijd alle pasta’s vegetarisch, maar regelmatig wordt er ook pasta met tomatensaus, pesto of groenten geserveerd. In Italië ben je daarvoor helemaal aan het juiste adres!

#6. Salade

Eén van de lekkerste elementen van de Oostenrijkse keuken is absoluut de saladebar! Hier heb je een ruime keus uit slasoorten, komkommer, wortel, mais, bietjes en kool. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende dressings, olie en azijn. Heerlijk! Doordat de ingrediënten vaak worden ingemaakt met zuur, smaakt het net anders dan in Nederland. Vaak staan op de menukaart ook vegetarische salades, of salades waar vlees en vis weggelaten kan worden.

11330 -  (8)

#7. Frietjes (of rösti)

De vertrouwde aardappel. Of het nou is in de vorm van rösti of frietjes, deze redder in nood is altijd wel zonder bijgerecht verkrijgbaar. Lekker met mayonaise en ketchup.

#8. Soep

Heerlijk op een koude dag: een kom warme soep! Let wel goed op het gebruik van runder- en kippenbouillon. In de bergen kun je vaak genieten van een vegetarische aardappelsoep, tomatensoep, kaassoep, groentesoep en soep met knödels.

11330 -  (9)
Soep
1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.