22 januari 2018 door Inge in 'Materiaal''

Met de juiste skibril de sneeuw in

Veel wintersporters staan niet te juichen om tijdens dagen waarop het flink sneeuwt de piste op te gaan. Weinig zicht en dwarrelende sneeuwvlokken maken dat ze soms liever binnen blijven. En dat is jammer, want skiën tijdens (flinke) sneeuwval kan juist zó leuk zijn. De afdalingen zijn lekker zacht en vaak is het een stuk rustiger in het skigebied. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je warm en droog blijft en je zo goed mogelijk zicht hebt op dit soort dagen. Een goede wintersportjas- en broek zijn hiervoor een voorwaarde evenals de juiste skibril.

Waarom een skibril?

Om even in te gaan op het algemene nut van een skibril: hij beschermt je ogen tegen zon en ultraviolette straling. Door weerkaatsing van de zonnestralen in de sneeuw komen zonnestralen fel aan. De uv-straling kan je ogen beschadigen en sneeuwblindheid veroorzaken. Daarnaast beschermt hij je ogen tegen kou, ijs(deeltjes) en sneeuw. Waar we op dit moment even geintereseerd in zijn, is voornamelijk de laatste reden van het algemene nut van een skibril. Want, welke bril moet je kiezen als je gaat skiën tijdens sneeuwbuien?

Waarom een skibril?

Verschillende lenzen voor verschillende omstandigheden

Het belangrijkste onderdeel van de skibril is de lens. Er zijn skibrillen verkrijgbaar met verschillende kleuren lenzen die geschikt zijn voor specifieke lichtomstandigheden. Hoe feller de zon schijnt, hoe donkerder de lens moet zijn om de beste bescherming te kunnen blijven bieden. Zit het weer een dagje tegen, dan heb je meer aan een skibril met lichte lenzen die voor een meer contrastrijk beeld zorgen. Er zijn vier verschillende categorieën bril die corresponderen met diverse weersomstandigheden.

  • 0-1: brillen met een neutrale, lichtgele of oranje kleur voor omstandigheden met slecht zicht, mist en laaghangende bewolking.
  • 2: brillen voor lichte bewolking en skiën in schaduwrijke gebieden (bos).
  • 3: brillen voor zonnige omstandigheden.
  • 4: brillen voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen (gletsjers, expedities)

Voor sneeuwdagen kies je dus het beste een 0 of 1 categorie lens.

Skibrillen en condensvorming tijdens de sneeuw

Als er één ding vervelend is als je op de piste staat is het wel condensvorming op de lens. Oftewel, je ziet niets. Wil je dit voorkomen, kies dan voor een skibril die beschikt over extra systemen om het beslaan van de lens te voorkomen. Deze skibrillen beschikken vaak over een waterafstotende coating en ventilatie-openingen, waardoor luchtcirculatie ontstaat en de kans op het beslaan van de bril wordt beperkt. Daarnaast beschikken de skibrillen tegenwoordig meestal over dubbele lenzen wat ook de kans op condensatie beperkt. De temperatuursverschillen tussen binnen- en buitenzijde worden namelijk kleiner door een laag isolerende lucht tussen de lenzen.
Tips om het beslaan van je skibril tegen te gaan:

  • Pas op met het schoonmaken van de binnenkant van je lens. Doe dit bij voorkeur niet of zo min mogelijk. Vaak zit er op de binnenkant een speciale coating, die je kunt beschadigen.
  • Houd - zeker op dagen dat het sneeuwt - je bril zoveel mogelijk op. Wanneer je je bril op een natte helm zet, wordt het schuim nat, wat vervelend is en voor condens kan zorgen.
  • Maak je bril schoon met speciale brillendoekjes of het stoffen zakje waarin je de skibril hebt gekocht.

Houd je skibril het liefst op in de skilift

Houd je bril het liefst op in de lift om condensvorming te voorkomen

Sferische lenzen

Tot slot. Als je budget het toelaat is het misschien verstandig om meer uit te geven en te kijken naar sferische, ofwel bolvormige goggles. Bij deze skibrillen heb je geen last van vervormingen en is je gezichtsveld optimaal, zowel naar voren, boven, onder en opzij.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen