Skip to navigation Skip to main content

Met de juiste skibril de sneeuw in

Veel wintersporters staan niet te juichen om tijdens dagen waarop het flink sneeuwt de piste op te gaan. Weinig zicht en dwarrelende sneeuwvlokken maken dat ze soms liever binnen blijven. En dat is jammer, want skiën tijdens (flinke) sneeuwval kan juist zó leuk zijn. De afdalingen zijn lekker zacht en vaak is het een stuk rustiger in het skigebied. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je warm en droog blijft en je zo goed mogelijk zicht hebt op dit soort dagen. De juiste skibril is hiervoor een vereiste.

Waarom een skibril?

Allereerst gaan we even in op het algemene nut van een skibril. Goggles beschermen je ogen tegen de zon en ultraviolette straling, maar ook tegen de kou en eventuele dingen die tijdens het skiën of snowboarden in je ogen terecht kunnen komen. Door de weerkaatsing van de zonnestralen in de sneeuw, komen zonnestralen extra fel aan op je ogen. De uv-straling kan je ogen beschadigen en sneeuwblindheid veroorzaken. Waar we op dit moment even geïnteresseerd in zijn, is voornamelijk de laatste reden van het algemene nut van een skibril. Want, welke bril moet je kiezen als je gaat skiën tijdens sneeuwbuien?

Verschillende lenzen voor verschillende omstandigheden

Skibrillen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, maar ook met verschillende lenzen. Zonnig skiweer vraagt om een ander type lens dan wanneer de sneeuw met bakken uit de hemel komt. Hoe feller de zon schijnt, hoe donkerder de lens moet zijn om de beste bescherming te kunnen bieden. Sneeuwt het of is het grauw en mistig? Dan heb je meer aan een skibril met lichte lenzen die voor een meer contrastrijk beeld zorgen. Er zijn vier verschillende categorieën lenzen die corresponderen met diverse weersomstandigheden.

  • Lenscategorie 1: deze brillen zijn geschikt voor slecht weer. De lens heeft een neutrale, lichtgele of oranje kleur en geven veel contrast voor omstandigheden waarbij het zicht slecht is (mist, laaghangende bewolking, sneeuw).
  • Lenscategorie 2: geschikt voor als het licht bewolkt, wisselend bewolkt of zonnig is. Deze skibril biedt dus eigenlijk bij beide omstandigheden goed zicht. Lenzen met categorie 2 zijn vaak rood of oranje.
  • Lenscategorie 3: dit type skibril is geschikt voor zonnige omstandigheden. De bril laat maar weinig licht door en is vaan roze of amberkleurig/rood.
  • Lenscategorie 4: dit type lens is geschikt voor veel zon, hoog in de bergen (gletsjers en expedities). De bril is bruin of zelfs zwart gekleurd.

Voor sneeuwdagen kies je dus het beste een skibril met een categorie 1 of 2 lens.

Skibrillen en condensvorming tijdens de sneeuw

Als er één ding vervelend is als je op de piste staat is het wel condensvorming op de lens. Oftewel, je ziet niets. Nu zijn skibrillen tegenwoordig zo ontwikkeld, dat het beslaan van de glazen niet vaak meer voor komt. Is dat wel het geval, dan zijn er de volgende tips om het beslaan van je skibril tegen te gaan.

  • Pas op met het schoonmaken van de binnenkant van je lens. Doe dit bij voorkeur niet of zo min mogelijk. Vaak zit er op de binnenkant een speciale coating die beslaan tegengaat en die je kunt beschadigen.
  • Houd - zeker op dagen dat het sneeuwt - je bril zoveel mogelijk op. Voorkom dat het zachte schuim dat tegen je hoofd zit niet nat wordt. Wanneer je je bril op een natte helm zet, wordt het schuim nat, wat vervelend is en voor condens kan zorgen.
  • Maak je bril schoon met speciale brillendoekjes of het stoffen zakje waarin je de skibril hebt gekocht.

Fotochromatische of verwisselbare lenzen

Het is dus het meest ideaal om over twee verschillende skibrillen te beschikken. Eentje waarmee je kunt skiën als de zon schijnt en eentje waarmee je kunt skiën als het weer tegenvalt en de sneeuw met bakken uit de hemel komt. Dat betekent alleen wel dat je er altijd twee mee moet slepen. Je kunt ook kiezen voor goggles met verwisselbare of fotochromatische (meekleurende) lenzen. Dat kost wat meer, maar dan heb je ook wel wat. 

Over Inge

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!