Skip to navigation Skip to main content

Zo is het nu in de skigebieden: sneeuwhoogtes, webcams en meer

Wilder Kaiser
© Spalder Media Group

Eindelijk heeft het weer gesneeuwd in de Alpen. Met name aan de westkant van de Alpenhoofdkam is de sneeuw met bakken uit de hemel gekomen, maar ook de zuid- en noordkant hebben van de dump geprofiteerd. Verse sneeuw was hard nodig na de condities van de afgelopen weken, maar is het echt overal weer winters en perfect? Hoog tijd om eens een kijkje te nemen. In dit blog lees je hoe het nu is in de skigebieden.

Van een groen naar een wit landschap

De kerstvakantie is wat weer betreft helaas niet zo verlopen als we het graag hadden gezien. Vlak voordat de eerste week van start ging, draaide het weerbeeld 180° en kwam zowel de sneeuwgrens als de temperatuur een stuk hoger te liggen. In de dalen viel geen sneeuw, maar regen en de föhnwind tijdens het weekend van oud en nieuw deed de pistes al helemaal geen goed. Overal op het nieuws waren beelden van een groen landschap met smalle stroken wit te zien. Op hoogte kon er meestal prima worden geskied, maar een laag verse sneeuw was meer dan welkom. Hier lees je nog eens hoe dat was ›

Gelukkig is het sneeuwdek de afgelopen dagen aangevuld, maar lang niet overal is genoeg gevallen om alle pistes weer te openen. Bovendien kun je goed zien hoe hoog de sneeuwgrens de afgelopen dagen lag. Niet alle dalen zijn weer winters wit.

Tuxertal
Een wit Tuxertal
St. Johann in Tirol
Een groen St. Johann in Tirol

Nog meer sneeuw onderweg naar de Alpen

In het Alpenweer van vanochtend heb je al kunnen lezen dat er nog meer sneeuw onderweg is naar de Alpenlanden. Vandaag en morgen valt er al wat neerslag, maar de sneeuwgrens ligt nog vrij hoog dus onder de 1000-1600 meter regent het vooral. Op zondag neemt dankzij een koufront de neerslag in intensiteit toe en daalt de sneeuwgrens naar zo’n 700-1000 meter hoogte. Vanaf maandag wordt het pas echt interessant. Polaire lucht stroomt de Alpen binnen en laat ook het kwik in de skigebieden dichter bij huis dalen. De weerkaarten laten voor de West- en Noord-Alpen heel veel sneeuw zien, lokaal meer dan een meter. De sneeuwgrens ligt tussen de 100-300 meter.

Zuid-Tirol en Noord-Italië: besneeuwde dalen, goed sneeuwdek

In Zuid-Tirol zijn de condities helemaal niet zo slecht geweest. In november kwam de sneeuw met bakken uit de hemel en ook begin december viel er nog een verse laag. Vervolgens is het ontzettend koud geweest, waardoor de sneeuwkanonnen volop konden draaien. Bovendien was het in Zuid-Tirol juist zonnig toen de regen vlak voor de kerstvakantie aan de noordkant de boel daar geen goeds deed. Uiteindelijk is er ook regen gevallen onder de 1500 meter hoogte en steeg de temperatuur rond de jaarwisseling tot plus 10 °C. Zondag heeft het weer lekker gesneeuwd en viel er ruim 40 cm sneeuw in één dag. Ook in de rest van Noord-Italië waren de condities niet slecht. Hieronder een paar skigebieden en de actuele sneeuwhoogtes en hoeveel liften/pistes er open zijn:

 • Alta Badia: 20 cm in het dal, 60 cm sneeuw op de berg, 118 km van de 130 km pistes open
 • Val Gardena: 30 cm in het dal, 60 cm sneeuw op de berg, 180 van de 181 pistes open
 • Gitschberg-Jochtal: 20 cm in het dal, 40 cm op de berg, 20 van de 24 pistes open
 • Kronplatz: 20 cm in het dal, 80 cm op de berg, 98% van de pistes open
 • 3 Zinnen Dolomites: 25 cm in het dal, 55 cm op de berg, 104,3 km van de 115,7 km pistes open
 • Livigno: 44 cm in het dal, 57 cm op de berg, 105 km van de 115 km pistes open
 • La Thuile: 35 cm in het dal, 115 cm op de berg, 51 van de 81 pistes open

Webcams Italië

St. Christina, Val Gardena
St. Christina, Val Gardena
Alta Badia
Niederdorf/Villabassa, 3 Zinnen Dolomites

Duitsland: heel erg wisselende condities

In Duitsland zijn de condities ontzettend wisselend, zeker als je de Alpen vergelijkt met het Sauerland en Zwarte Woud. De webcams van Winterberg en Willingen laten een bruin landschap zien, met hier en daar alleen nog wat smalle stroken kunstsneeuw. In Willingen is geen piste meer open en in Winterberg nog 9 km van de 27 km. Het heeft hier de afgelopen weken vooral geregend en pas vanaf volgende week is er weer kans op wat sneeuw. In Feldberg in het Zwarte Woud kan inmiddels ook niet meer geskied worden. Beter wordt het pas in de Alpen, maar ook daar zijn grote verschillen. In de buurt van Garmisch-Partenkirchen en Oberstdorf is veel sneeuw gevallen, maar in Reit im Winkl nauwelijks. 

 • Oberstdorf Kleinwalsertal: 15 tot 40 cm sneeuw in het dal, 30 tot 50 cm op de berg, 56 km van de 130 km piste open
 • Zugspitze: 101 cm sneeuw, 7 van de 8 liften open
 • Garmisch-Classic: 15 cm in het dal, 45 cm op de berg, 13 van de 17 liften open
 • Reit im Winkl: 0 cm in het dal, 15 tot 40 cm op de berg, 8 van de 21 pistes dicht

 

Webcams Duitsland

Garmisch-Classic
Garmisch-Classic
Oberstdorf
Steinplatte
Zugspitze

Frankrijk: heel blij met verse sneeuw

In Frankrijk waren de condities de afgelopen weken verre van ideaal. In een groot aantal skigebieden was het sneeuwdek voor de kerstvakantie al niet dik genoeg om op te kunnen skiën. Vanwege een gebrek aan sneeuw was zo’n beetje 50% van alle Franse pistes gesloten en konden sommige skigebieden niet eens opengaan. Het was veel te warm, waardoor het vooral regende in plaats van sneeuwde. Nu was het ook weer niet overal slecht. Op hoogte kon vaak prima geskied worden en in de Franse Zuid-Alpen was het ook zo slecht nog niet. Gelukkig voor Frankrijk lag het zwaartepunt van de dump van afgelopen weekend aan de westkant van de Alpenhoofdkam. Lokaal is er wel een meter verse sneeuw gevallen en daar hebben veel skigebieden ontzettend van geprofiteerd. Hoe het nu is in Frankrijk?

 • Val Thorens: 90 cm in het dorp, 140 cm op de berg, 79 van de 84 pistes open
 • Avoriaz: 62 cm in het dorp, 220 cm op de berg, 76% van de pistes is open
 • Val Cenis: 15 cm in het dorp, 80 cm op de berg, 52 van de 62 pistes open
 • Châtel: 10 cm in het dorp, 80 cm op de berg

Webcams Frankrijk

Val Cenis
Val Thorens
Tignes
Avoriaz in de mist
St. Sorlin d'Arves

Oostenrijk: wisselend van west naar oost

In november en begin december kwam de sneeuw in Oostenrijk met bakken uit de hemel. De skigebieden konden veel pistes prepareren en omdat het zo koud was, draaiden ook de sneeuwkanonnen volop. Vooral aan de noordkant lag veel sneeuw. Toen collega Miranda in de week voor de kerstvakantie naar de SkiWelt vertrok, keken we allemaal jaloers naar de plaatjes. Vlak voor de kerstvakantie lag er een hele mooie basis, maar helaas heeft de hevige regenval en föhnwind de witte dalen en lagergelegen pistes geen goed gedaan. In Vorarlberg en Osttirol, met name in Montafon, Defereggental en Ski Arlberg is het sneeuwdek de afgelopen dagen flink aangevuld. Ook in Tirol viel veel sneeuw, maar verder richting het oosten beduidend minder tot helemaal niks. In de lagergelegen skigebieden is de sneeuwgrens goed te zien: verse sneeuw vanaf 500 - 900 meter hoogte, daaronder alles groen. Het is dus nog niet overal perfect skiën. Laten we hopen dat de dump van volgende week daar verandering in gaat brengen!

Webcams Oostenrijk

Leogang
Lienz
St. Veit
Rauris

Zwitserland: prima skiën dankzij de verse sneeuw

In het zuiden van Zwitserland zijn de condities over het algemeen prima geweest en dan met name het deel van het land dat tot de Zuid-Alpen behoort. In het noorden en westen heeft het vlak voor de kerstvakantie ook onwijs geregend en dat heeft de pistes verre van goed gedaan. Vervolgens kwam daar nog een föhnwind overheen en de rest kun je invullen. Gelukkig heeft Zwitserland ontzettend geprofiteerd van de sneeuwval van de afgelopen dagen. Eigenlijk valt daar sinds zondag zo’n beetje elke dag en nacht een vers laagje. De skigebieden zijn er helemaal van opgepept en er kan weer heerlijk geskied worden.

 • Saas-Fee: 40 cm in het dorp, 180 cm op de berg, 20 van 27 liften in bedrijf
 • Aletsch Arena: 62 cm in het dorp, 88 cm op de berg, 61 km van 105 km piste open
 • Davos Klosters: 17 cm in het dal, 95 cm op de berg, 35 van de 83 pistes open
 • Arosa Lenzerheide: 15 cm in het dal, 85 cm op de berg, 114 km van de 225 km piste open

Webcams Zwitserland

Aletsch Arena
Aletsch Arena
Saas-Fee
Davos Klosters
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.