Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw Heel Veel Sneeuw

Gisteren kon je in het Alpenweer lezen dat er een nieuwe bak met sneeuw onderweg is naar de Alpenlanden. De afgelopen dagen is er al een enorme hoeveelheid gevallen in de Zuid-Alpen, maar er komt dus nog meer aan. Allemaal te danken aan een Südstau, waarbij vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangezogen en tegen de Zuid-Alpen aanbotst. Het lijkt erop dat het vooral losgaat op de grens van Zwitserland en Italië, maar ook Frankrijk krijgt de nodige verse sneeuw. In dit blog een update met de voorspelde hoeveelheden.

Nog meer sneeuw in aantocht

Vandaag is het in veel skigebieden zonnig en droog. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, in de Zuid-Alpen komt meer bewolking voor. In de nacht naar vrijdag trekt er een nieuwe storing van west naar oost over de Alpen. Tegelijkertijd ontstaat er in het zuiden een nieuwe Südstau, wat betekent dat er vanuit twee richtingen neerslag over de Alpen trekt. Zowel vanaf de Atlantische Oceaan als vanaf de Middellandse Zee. Op vrijdag kan er dan al wat sneeuw vallen, maar op zaterdag gaat het echt los. Vooral op de grens van Zwitserland en Italië, in skigebieden zoals Zermatt, Breuil-Cervinia, Saas-Fee, Courmayeur en Monterosa. Verder naar het oosten, in de Dolomieten, kan ook wat sneeuw vallen, maar hier nemen de hoeveelheden wel af. De sneeuwgrens komt eerst nog op 1400-1600 meter hoogte uit, maar zakt snel vanwege de neerslagintensiviteit.

Zoveel sneeuw kun je verwachten

Benieuwd hoeveel sneeuw er waar gaat vallen? Op dit moment worden de volgende hoeveelheden aan tot en met zondag:

Komt de noordkant ook nog aan de beurt?

Aan de noorkant van de Alpen is het wat verse sneeuw betreft een ander verhaal. Met het ontstaan van de Südstau trekt hier een föhnwind aan. Vooral in de föhngevoelige dalen stijgt het kwik op zaterdag snel. Hier kan het wel 15 °C en warmer worden. Ook in de bergen trekt de wind aan. Tegen de avond waait deze krachtig tot stormachtig vanuit het zuiden/zuidwesten. Zondag start aanvankelijk zonnig onder invloed van de föhn, maar al snel trekt die weg en wordt het overal steeds bewolkter. Vanaf 800-1500 meter hoogte kan dan wat verse sneeuw vallen, maar niet zoveel als in het zuiden. Hooguit 5 tot 10 centimeter. De weerkaarten laten voorlopig nog geen dump voor de Noord-Alpen zien.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.